URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Martie 2023, 22:00

Plângere penală împotriva primarului din Belgrad, după ce a spus că romii cerșesc, fură și nu vor să se integreze

Plângere penală împotriva primarului din Belgrad, după ce a spus că romii cerșesc, fură și nu vor să se integreze (sursa foto: Facebook / Aleksandar Šapić)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul conservator al capitalei Serbiei, Aleksandar Šapić, s-a ales cu o plângere penală după ce a afirmat că romii cerșesc, fură și nu se integrează în societate. Edilul Belgradului a făcut aceste afirmații în contextul în care un copil de etnie romă a murit după ce a fost lovit de un camion într-un cartier sărac, politicianul dând vina pe neglijența părinților.

Agențiile de presă EFE și Agerpres notează că organizaţia romilor „Opre Roma Srbija” a anunţat marţi, de Ziua Internaţională împotriva Discriminării Rasiale, că a făcut un denunţ penal contra primarului Belgradului. Într-o conferință de presă, reprezentanta Opre Roma, Jelena Krivokapic Nikolic, a declarat că Aleksandar Šapić a încălcat Constituţia şi numeroase legi locale şi internaţionale atunci când a făcut acele afirmații, arată agenția Beta din Serbia. 

Opre Roma consideră că primarul a comis o infracţiune de ură rasială, care, potrivit legislaţiei în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Sapic, membru al partidului conservator al preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, a fost deja acuzat de aceleaşi infracţiuni de către Partidul Romilor, conform Hotnews.ro.

Concret, politicianul i-a acuzat pe romi că preferă să locuiască în condiţii inadecvate şi neigienice. „Ei resping orice încercare de a le oferi o viaţă normală şi pun în pericol vieţile lor şi pe ale vecinilor lor”, a afirmat Sapic, adăugând că romii „cerşesc pe străzi, fură şi îi deranjează pe cetăţenii din Belgrad”, conform site-ului de știri citat.

Declaraţiile au fost făcute după ce un copil de etnie romă a murit fiind lovit de un camion într-o zonă săracă a Belgradului, accident pentru care politicianul a dat vina pe neglijenţa părinţilor, respingând criticile potrivit cărora autorităţile ar trebui să le ofere condiţii mai bune locuitorilor de acolo. 

După ce au apărut reacții din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, primarul Belgradului a afirmat că „nu ar schimba niciun cuvânt din cele spuse”. El a adăugat că a avut doar curajul de „a sparge un tabu” şi „a spune ceea ce gândeşte toată lumea”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Sadu2100,
Nu ai dreptate, nu deții nici un argument, știm cu toții multe motive de ce nu, de ce da, doar ne e greu să acceptăm adevărul, tu până te-ai civilizat ți-a trebuit câteva secole pentru că am părăsit tradițiile cam de mult timp, ei rromii mai au și acum tradiție la care mulți din majoritate le cer să se debaraseze, ca atare noi vrem să-i asimilăm, nu uita un lucru în alegeri așa cum sunt ei mulți români sunt votați de ei, mai ales cei de la PSD-UDMR dândule ceva alimente ori unele lucruri, atunci sunt buni? Atunci nu sunt țigani? Ei pe ei nu se votează ci te votează pe tine, pe altu șamd., ar mai fi multe de spus dar...o zi bună.
Postat 24 Martie 2023, 02:33 de Morometul
Morometul
Ei au avut integrare tot timpul, dar nu sau integrat. Bineînțeles ca Românii sunt majorări in pușcării, apoi Maghiarii din România, Sașii etc alte nații, dar procente ei ne fac de cacao. Au acces la educație dar refuză si au refuzat si in vremea lui Ceaușescu ( care eu consider ca a fost perioada fara discriminare in România ). In procente 78% din Românii sunt in pușcării si 78% din rromi fura, 78% din rromi nu știu sa scrie sa citească, scoala te face om, asta nu înseamnă că te face deștept, dar iti arată bunele maniere. Am fost toleranți 33 de ani, cat sa mai fim?? Ce au facut in razboaie ?? Și-au lauta căruțele si au fugit! Au la dispozitie sute de parghii gratuite sa se integreze in societate si in RO, HU,SRB,PL,UA,CZ,SK,BG dar lipsește voința lor. Scoala e gratuită!!! Acum.o taie peste Rio Grande si ne fac de cacao in America, de 2 in Mexico, Romani care au concediu nu pot sa se bucure din cauza lor.
Postat 23 Martie 2023, 22:58 de Sandu2100
Oameni buni trebuie să ne resemnăm de a da sau nu a da cu vorbe grele...
Integrarea lor a venit cam târziu din punct de vedere social, dar vedeți și voi că noi majoritatea care ne autonumim români, că această formă de cetățenie ni s-a dat datorită conjuncturii unde suntem născuți, dar din păcate mulți dintre așa ziși români se comportă uneori mai rău ca etnia la care se face referire. Pușcăriile sunt în proporție pline de români în jur de 78% sunt români, mulți dintre ei învață să scrie să socotească în penitenciare că nu au fregventat nici ei școala. Dăm vina pe o comunitate dar la noi nu ne uităm, mergem pe stradă scuipăm, în trafic ne dăm jos cu răngi sau ce avem la îndemână, de furat furăm și noi poate mai mult ca ei având prioritate că suntem albi și ne cheamă POP. Funcțiile sunt ocupate tot de noi pentru că suntem specialiști în banul public, Romii majoritatea supraviețuiesc, nu trăiesc, că mai sunt unu, două, trei persoane printre ele care se dau de grupuri de români e altceva, fiecare încearcă să iasă din mocirla proprie. Cerșitul nu e o problemă așa gravă atât timp cât nu furi, întradevăr e urât dar nu furi, sunt și români printre ei, unul îl cunosc e TAXIMETRIST la FULGER și își trimite mama zilnic la cerșit, o bătrânică cu ceva floricele în mâini sau un pătrunjel, și ea cerșește ca un rrom, sau cel venit de la Sighet și face circ pe tramvai că ia ars copilul și e în spital la noi la județean, neavând cu ce pleca acasă (un fel de teatru de stradă). Mai sunt multe de înșirat, așa că fiți mai toleranți, 33.000 de plângeri la CEDO sunt depuse de români împotriva statului român, despre ce vorbim???
Postat 23 Martie 2023, 20:48 de Morometul
Hmm...
Când a afirma un adevăr este faptă penală.
Postat 23 Martie 2023, 19:18 de marginan
Sa vadă țiganii ca noi suferim de pe urma rasismului lor
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ma-simt-prost-nu-pentru-ca-as-fi-furat-banii-ci-pentru-ca-sunt-roman-copil-din-romania-umilit-in-germania.html
Postat 23 Martie 2023, 14:42 de Sandu2100
pinonel
Cat despre propaganda ta ungureasca de doi bani, in Budapesta si in alte mari orase rrrrrrrromii fac legea. Sunt de notorietate scandalurile provocate de ei. Sa ne amintim doar cazul handbalistului roman Marian Cozma omorat la Veszprem, de o gasca de rrromi, intr-un local unde culme se aflau si niste politisti unguri. Au facut ce au vrut acolo. Scandal, crima si nu i-a oprit nimeni. Au si scapat cu pedepse ridicole. Asta ca sa vezi cat esti de mincinos.
Postat 23 Martie 2023, 11:19 de OrbanKula
pinonel
Despre ce toiag vorbesti boule, cand ajunge sa le spui sa mearga la munca, asa cum asa cum face toata lumea, sa nu umble la cersit, sa nu-si trimita copiii la cersit ca sa le aduca bani, ci sa-i trimita la scoala si vezi cum sar cat casa ca esti rasist, discriminator si restul poeziei. Plangeri la CEDO ca esti rasist abuziz s.a.m.d.
Postat 23 Martie 2023, 10:59 de OrbanKula
Anti-adevar
sa-i dam in judecata pe toti care spun adevarul si vom avea un viitor frumos
Postat 23 Martie 2023, 09:16 de TanarSiNelinistit
Ce spune sarbul sunt efectele...
... defectelor statului in tratarea problemei! Ar fi simplu de educat, dar nu se vrea! Nu de grija ci*rilor, de grija clasei politice. Puse leprele de la fisc sa-i caute si-n cur_te, ce nu pot justifica, se confisca. Nu platesc amenzile, puscarie. Etc, etc, etc. Metode sunt. Repet, nu se vrea pt ca s-ar umple puscariile si cu romi, dar si cu romani. Acum 150 de ani Bismarck i-a civilizat pe nemti cu toiagul, nu cu vorba buna. P.S. Nu ma dau in vant dupa unguri, dar acolo nu vezi rom sa stea la masa in bufetul satesc, sta afara, pe ,,terasa". Sau sa intre in fata la magazin. Sau sa ridice vocea! O fi bine, o fi rau...
Postat 23 Martie 2023, 07:00 de pinonel
Adevarat
Este foarte adevărat ceea ce a afirmat. Majoritatea nu au un loc de muncă, nu doresc integrare în societate preferând subzistența obținută prin orice mijloace. Cel mai dureros este că ei nu doresc un trai mai bun nici pentru copiii lor, învățându-i aceleași metehne..
Postat 23 Martie 2023, 06:24 de bde
De ce
Are dreptate !!!
Postat 22 Martie 2023, 22:08 de Otello
Pai are dreptate primariul
Ca de obicei la rrom ii oferi un loc de muncă și te reclamă ca esti rasist. Și în Serbia e la fel ca in Romania și aproape toată lumea școală este gratuită, ce ii rezervă pe rromi să nu-și trimită copiii la școală ???, aaaaa TRADIȚIA. Pai după TRADIȚIA lor noi și alte nații tragem foloasele discriminării și rasismului. Din cauza lor noi Românii suntem făcuți țigani.
Postat 22 Martie 2023, 22:07 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON