URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2015, 09:57

Plagiatul, boală veche

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că plagiatul s-a inventat la Oradea sau că universitarii noştri sunt cei mai mari specialişti în domeniu. Dar am avut ocazia să văd modul în care sunt percepuţi cei care practică "cea mai veche meserie" în mediul universitar de pe Criş.

Deşi au fost câţiva dascăli prinşi cu ghilimele lipsă, mare lucru n-au păţit. Comisia de Etică, atunci când n-a putut arunca pisica moartă în ograda suratei de la Bucureşti, s-a transformat în simplu seviciu de spălat cad(av)re didactice. Fapt ce le-a dat apă la moară celor vinovaţi, astfel că am ajuns daţi în judecată inclusiv pentru că am întinat imaginea unor ditamai plagiatorii.

Cazul Mang e fundamental deosebit de cel al şefului său de partid. Victor Ponta a copiat cu neruşinare pentru a primi fraudulos titlul de doctor în Drept, ce-i aducea însemnate beneficii financiare şi profesionale. Mang, în schimb, avea nevoie de lucrările copiate ca de o bubă-n fund.

Nici nu-i foloseau la avansări, nici nu-i sporeau gloria. Dar aşa e cutuma la noi: asistenţii trudesc şi profesorii semnează. Asta pentru că, odată ajunşi la acest grad didactic, mulţi profesori devin oameni de afaceri ori politicieni şi nu mai au timp de catedra propriu-zisă.

Eu cred că dascălii ar trebui să rămână dascăli, nu senatori, nu activişti de partid ori afacerişti. S-a ajuns în situaţia în care mulţi nu mai au timp nici să-şi ţină cursurile, chestie de neimaginat pe vremea când şcoala era şcoală cu adevărat. Iar în ce priveşte cazurile de plagiat, pedepsele trebuie să fie suficient de dure pentru ca fenomenul să dispară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON