URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2019, 17:09

Plagiat reconfirmat: Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate profesorului englez Martin Hollins, care o acuză pe orădeanca Simona Cavalu că i-a copiat o carte

Plagiat reconfirmat: Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate profesorului englez Martin Hollins, care o acuză pe orădeanca Simona Cavalu că i-a copiat o carte Simona Cavalu are mari şanse să devină prima profesoară din România, condamnată pentru plagiat la cererea unui profesor străin. Englezul Martin Hollins aşteaptă de câţiva ani ca instanţele din România să confirme evidentul, şi anume că orădeanca i-a plagiat cu tupeu o carte scrisă de el cu zece ani înaintea ei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Portretul de plagiatoare al profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea se conturează tot mai tare. În procesul deschis de englezul Martin Hollins, care o acuză pe orădeancă de faptul că i-a plagiat o carte, Curtea de Apel Cluj a decis că profesorul are dreptate. Judecătorii clujeni au menţinut sentinţa Tribunalului Bihor, din 2017, care a atestat plagiatul comis de Cavalu.

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit în 2012, profesoara şi-a pus numele pe o carte intitulată "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices" (publicată în anul 2005), în care a copiat pur şi simplu capitole întregi din volumul lui Hollins, apărut cu un deceniu mai devreme.

Şi plagiatoare, şi cu banii luaţi

Ulterior dezvăluirii BIHOREANULUI, profesorul Hollins a deschis un proces împotriva Simonei Cavalu, cerând ca plagiatul să fie confirmat, iar volumul orădencei să fie retras. Acesta nu a pretins nicio despăgubire materială, deşi avea acest drept.

În 2017, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate englezului, confirmând că profesora de la FMF Oradea l-a plagiat grosolan. Sentinţa a fost însă atacată cu apel de Cavalu, care a cerut şi strămutarea procesului, pe motiv că la Oradea jurnaliştii BIHOREANULUI o stresează, urmărind cu atenţie desfăşurarea procesului.

Acum, Curtea de Apel Cluj a luat o decizie în acest proces, confirmând hotărârea Tribunalului Bihor. Printr-o hotărâre pronunţată pe 25 octombrie, judecătorii au anunţat că resping ca nefondat apelul Simonei Cavalu şi menţin hotărârea Tribunalului Bihor.

În plus, judecătorii au decis că femeia trebuie să plătească expertiza făcută de profesorul clujean Cornel Ciupan, care a confirmat că ea a plagiat şi care a costat nu mai puţin de 22.765 lei. Cavalu trebuie să plătească, de asemenea, cheltuielile de judecată ale lui Hollins, în valoare de 2.380 lei.

Decizia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 30 de zile de la comunicarea ei.

Şi-a falsificat propria-i carte!

În timpul procesului a ieşit la iveală un fapt halucinant, şi anume că, pentru a scăpa de acuzaţiile de plagiat, Simona Cavalu şi-a falsificat propria-i carte!

După ce a aflat că Hollins a dat-o în judecată şi şi-a dat seama că riscă să fie condamnată pentru furt intelectual, Simona Cavalu şi-a retipărit cartea din 2005, înlocuind paginile compromiţătoare. N-a declarat, însă, o reeditare, ci a folosit aceeaşi copertă şi aceleaşi date de identificare, pentru a susţine că ar fi unul şi acelaşi volum, pe care apoi l-a şi depus ca probă a pretinsei nevinovăţii.

Revoltătoarea situaţie a ieşit la iveală abia când expertul chemat de Curtea de Apel Cluj să analizeze cartea lui Cavalu şi pe cea a lui Hollins, a concluzionat - stupefiant - că femeia plagiase... doar 17 pagini.

Cum fusese posibilă răsturnarea de situaţie au lămurit repede avocaţii englezului: de fapt, cartea pusă de Cavalu la dispoziţia expertului era alta decât cea pe care o pusese în uz, cu capitole întregi furate de la Hollins!

Mai precis, în "reeditarea" destinată expertizării, dintr-un total de 191 pagini, fuseseră modificate parţial sau integral 129. Textele din 2005 au fost fie înlocuite cu desene ori tabele, fie rescrise, iar imaginile din versiunea originală, a lui Hollins, schimbate.

Judecătorii de la Cluj s-au convins de această mârlănie când avocaţii lui Hollins au cerut exemplarul cărţii Simonei Cavalu, existent în Biblioteca Naţională a României. Instituţia a transmis acest volum şi aşa s-a ajuns în absurda situaţie ca la dosar să existe două cărţi aparent identice, dar cu conţinut semnificativ diferit.

În mod firesc, judecătorii i-au cerut expertului să facă o nouă analiză, de data aceasta pe exemplarul furnizat de Biblioteca Naţională, expertiză care a confirmat că volumul Simonei Cavalu este un plagiat aproape în întregime.

Universitatea, nicio reacţie

Interesant este şi că, de-a lungul anilor, în ciuda dovezilor evidente despre ilegalităţile comise de Simona Cavalu, Universitatea din Oradea nici măcar nu a anchetat-o în mod serios pe profesoară, cu atât mai puţin să o sancţioneze.

Deşi BIHOREANUL a scris, în primăvară, şi despre faptul că femeia şi-a falsificat propria-i carte, citând inclusiv declaraţia directoarei Editurii Universităţii din Oradea, Cristina Dogot, care a recunoscut că, în 2016, Simona Cavalu a încercat să o convingă să înlocuiască în arhiva editurii cartea publicată în 2005, semn clar că abia după ce a fost dată în judecată profesoara de la FMF Oradea a încercat să-şi acopere urmele, şefii Universităţii nu au reacţionat în niciun fel. 

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Sorbonică fără frică: Ca să scape de verdictul de plagiatoare, profesoara Simona Cavalu, de la FMF Oradea, şi-a falsificat propria carte"

"Plagiat... ca la carte! Hotărârea "beton" care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină"

""Cartea cărţilor": O profesoară de la Facultatea de Medicină a plagiat mai multe cărţi într-una singură"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Incredibil pana unde sa ajuns
Asumarea greselilor se face greu intr-o institutie corupta pana in temelie. Despre masuri ce sa vorbim, cine pe cine sa sanctioneze. Cei care se aseamana se aduna. Este bine cunoscuta prietenia dintre doamnele sus puse. Nu mai exista cale de bine in Universitate. Cu rector corupt care loveste in justitie cu puterea lui, nu mai avem nici o sansa. Sunt sigur ca se vor lua masuri impotriva tuturor care se impotrivesc lor. (inclusiv a celor cu pareri diferite - astept)
Postat 30 Octombrie 2019, 10:11 de scarbit
După modelul Mariana Blaga
Tot prostule se da deștept
Postat 29 Octombrie 2019, 17:44 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON