URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
15 Martie 2023, 13:26

Piațeta Cazaban din Oradea este aproape gata. Cum se vede de sus lucrarea (FOTO/VIDEO)

Piațeta Cazaban din Oradea este aproape gata. Cum se vede de sus lucrarea (FOTO/VIDEO) (sursă imagini: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea continuă să prezinte imagini aeriene cu investițiile aflate în derulare în oraș, miercuri venind rândul viitoarei piațete Cazaban. Lucrarea este realizată în proporție de 85%, potrivit reprezentanților municipalității. 

Pavaj special

„Locuitorii cartierului Ioșia vor avea în curând un centru de cartier modern, amenajat  pe spațiul cuprins între Biserica Ortodoxă, Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, Casa Tineretului și strada Cazaban. Dacă, în trecut, acest spațiu nu era pus în valoare, fiind folosit mai mult ca zonă de trecere, prin amenajările care se fac, el se transformă acum într-o zonă generoasă de relaxare şi petrecere a timpului liber”, a transmis miercuri Primăria Oradea, adăugând că „stadiul fizic al lucrărilor a ajuns în prezent la 85%”. 

Tot municipalitatea amintește că piațeta Cazaban este pavată cu „plăci din beton compozit, realizate dintr-un material utilizat în premieră în România, rezistent la razele UV, dar și la acțiunea de îngheț-dezgheț”. Pavajul conține și nisip de cuarț, fiind protejat cu o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor. Totodată, pavajul permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ.

(sursa video: Youtube / Primăria Oradea)

Cu arteziană și spații verzi

„Până în prezent au fost realizate lucrări de terasamente, de infrastructură și suprastructură, instalații electrice, alimentare cu apă, irigații și canalizări, montare borduri, rigole, pavaje etc.”, conform Primăriei Oradea. 

De asemenea, au fost instalați stâlpii de iluminat, a fost amenajată parțial fântâna arteziană și o stație de autobuz. „În perioada următoare continuă lucrările de pavare în zona centrală a piațetei, precum și la fântâna arteziană”, transmit reprezentanții municipalității.

Conform proiectului, va fi pavat și drumul perimetral al piațetei, vor fi amenajate spațiile verzi, respectiv vor fi montate corpurile de iluminat în paviment și mobilierul urban, inclusiv coșurile și băncile realizate din lemn, precum și din compozit.

Lucrările vizează o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați și sunt realizate de SC Erbașu Construcții. Investiția trebuie finalizată în acest an, valoarea contractului fiind de 12,4 milioane de lei (fără TVA).

Printre altele, piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, mai precis în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Să mă pi... pe el centru...
Lumea doar în centru locuiește, domnule Birta care luați comenzi de la domnul Bolojan, ieșiți prin cartiere, nu doar acolo de unde vă luați voturile din Ioșia și câteva cartiere unde săgețile din PNL s-au mutat, execrabilă instituție care discriminează societatea și o împarte în funcție de ce privilegii are partidul din partea lor.
Postat 15 Martie 2023, 22:03 de Morometul
@Petre93.
Ei bine Petre, in piateta aia de la sala sporturilor nu se juca nici dreaq. Toata zona arata, impreuna cu biserica, exact ca Romania in perioada de tranzitie. Hai sa vedem la un an dupa ce e gata... sau macar dupa ce e data in folosinta iar daca e asa de naspa cant si eu cu tine. Acum cu umbra... va trebui sa asteptam. Acolo nu era umbra su iarba nici inainte. Era un fel de jeg de parcare.
Postat 15 Martie 2023, 15:39 de nihil
O inutilitate
Exact ca piateta Nufaru. Inainte in Nufaru era loc de joaca pt copii, zona cu copavi, verde umbra, iarba pe jos. Acum e o.mare de beton. Doar beton. Psi e normal sa faci lucrarea doar cu beton ca de ex 1 metru patrat e 1000 euro, daca punem iarba si verdeata e 100 euro, e prea ieftin pentru gasca chelului. Asa ca beton cat mai mult. Si in Nufaru de vreo 5 ani au mai amenajat zona , acum iar.
Postat 15 Martie 2023, 13:38 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON