URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2023, 13:26

Piațeta Cazaban din Oradea este aproape gata. Cum se vede de sus lucrarea (FOTO/VIDEO)

Piațeta Cazaban din Oradea este aproape gata. Cum se vede de sus lucrarea (FOTO/VIDEO) (sursă imagini: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea continuă să prezinte imagini aeriene cu investițiile aflate în derulare în oraș, miercuri venind rândul viitoarei piațete Cazaban. Lucrarea este realizată în proporție de 85%, potrivit reprezentanților municipalității. 

Pavaj special

„Locuitorii cartierului Ioșia vor avea în curând un centru de cartier modern, amenajat  pe spațiul cuprins între Biserica Ortodoxă, Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, Casa Tineretului și strada Cazaban. Dacă, în trecut, acest spațiu nu era pus în valoare, fiind folosit mai mult ca zonă de trecere, prin amenajările care se fac, el se transformă acum într-o zonă generoasă de relaxare şi petrecere a timpului liber”, a transmis miercuri Primăria Oradea, adăugând că „stadiul fizic al lucrărilor a ajuns în prezent la 85%”. 

Tot municipalitatea amintește că piațeta Cazaban este pavată cu „plăci din beton compozit, realizate dintr-un material utilizat în premieră în România, rezistent la razele UV, dar și la acțiunea de îngheț-dezgheț”. Pavajul conține și nisip de cuarț, fiind protejat cu o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor. Totodată, pavajul permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ.

(sursa video: Youtube / Primăria Oradea)

Cu arteziană și spații verzi

„Până în prezent au fost realizate lucrări de terasamente, de infrastructură și suprastructură, instalații electrice, alimentare cu apă, irigații și canalizări, montare borduri, rigole, pavaje etc.”, conform Primăriei Oradea. 

De asemenea, au fost instalați stâlpii de iluminat, a fost amenajată parțial fântâna arteziană și o stație de autobuz. „În perioada următoare continuă lucrările de pavare în zona centrală a piațetei, precum și la fântâna arteziană”, transmit reprezentanții municipalității.

Conform proiectului, va fi pavat și drumul perimetral al piațetei, vor fi amenajate spațiile verzi, respectiv vor fi montate corpurile de iluminat în paviment și mobilierul urban, inclusiv coșurile și băncile realizate din lemn, precum și din compozit.

Lucrările vizează o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați și sunt realizate de SC Erbașu Construcții. Investiția trebuie finalizată în acest an, valoarea contractului fiind de 12,4 milioane de lei (fără TVA).

Printre altele, piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, mai precis în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Să mă pi... pe el centru...
Lumea doar în centru locuiește, domnule Birta care luați comenzi de la domnul Bolojan, ieșiți prin cartiere, nu doar acolo de unde vă luați voturile din Ioșia și câteva cartiere unde săgețile din PNL s-au mutat, execrabilă instituție care discriminează societatea și o împarte în funcție de ce privilegii are partidul din partea lor.
Postat 15 Martie 2023, 22:03 de Morometul
@Petre93.
Ei bine Petre, in piateta aia de la sala sporturilor nu se juca nici dreaq. Toata zona arata, impreuna cu biserica, exact ca Romania in perioada de tranzitie. Hai sa vedem la un an dupa ce e gata... sau macar dupa ce e data in folosinta iar daca e asa de naspa cant si eu cu tine. Acum cu umbra... va trebui sa asteptam. Acolo nu era umbra su iarba nici inainte. Era un fel de jeg de parcare.
Postat 15 Martie 2023, 15:39 de nihil
O inutilitate
Exact ca piateta Nufaru. Inainte in Nufaru era loc de joaca pt copii, zona cu copavi, verde umbra, iarba pe jos. Acum e o.mare de beton. Doar beton. Psi e normal sa faci lucrarea doar cu beton ca de ex 1 metru patrat e 1000 euro, daca punem iarba si verdeata e 100 euro, e prea ieftin pentru gasca chelului. Asa ca beton cat mai mult. Si in Nufaru de vreo 5 ani au mai amenajat zona , acum iar.
Postat 15 Martie 2023, 13:38 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON