URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2022, 20:39

Pianistul Mihai Diaconescu, din nou la Filarmonica Oradea

Pianistul Mihai Diaconescu, din nou la Filarmonica Oradea Foto: www.romania-muzical.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Melomanii îl pot revedea la Oradea pe renumitul pianist Mihai Diaconescu, în calitate de solist al concertului de joi seară de la Filarmonica de Stat. Spectacolul va începe la ora 19 și va fi condus de un alt invitat important, dirijorul Horváth József.

Programul cuprinde Preludiu și Dansul sclavelor persane din opera Hovanscina a compozitorului rus Modest Mussorgsky, precum și Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op.15, compus de Johannes Brahms.

Hovanscina este o operă în 5 acte în limba rusă, compusă de către Modest Mussorgsky între anii 1872-1880. Libretul acesteia se bazează pe un episod din istoria Rusiei, din secolul XVII. Compozitorul însă nu a finalizat opera, ci după moartea acestuia, au apărut variante noi pentru orchestră, versiunea care se interpretează cel mai frecvent fiind cea a lui Șostakovici, scrisă în anul 1958.

Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op. 15, este prima lucrare orchestrală a lui J. Brahms care a fost prezentată publicului larg. Brahms a început să compună de fapt schița unei simfonii, schimbându-și apoi percepția în direcția unei sonate pentru două piane.

Dirijorul József Horváth este, din 1999, dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 totodată şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Este şi fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Tânărul Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani, primul concurs de pian l-a câștigat la vârsta de 7 ani, iar premiul I la Olimpiada națională, la doar 13 ani.

Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, la Filarmonica din München. În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale, a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, are o bogată activitate concertistică în săli importante din întrega lume și colaborează constant cu alți artiști renumiți.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a instituției, precum și online pe https://www.bilete.ro/mussorgsky-brahms/, iar prețul acestora este între 15 și 45 de lei, în funcție de locul ales și categorie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON