URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Aprilie 2022, 20:39

Pianistul Mihai Diaconescu, din nou la Filarmonica Oradea

Pianistul Mihai Diaconescu, din nou la Filarmonica Oradea Foto: www.romania-muzical.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Melomanii îl pot revedea la Oradea pe renumitul pianist Mihai Diaconescu, în calitate de solist al concertului de joi seară de la Filarmonica de Stat. Spectacolul va începe la ora 19 și va fi condus de un alt invitat important, dirijorul Horváth József.

Programul cuprinde Preludiu și Dansul sclavelor persane din opera Hovanscina a compozitorului rus Modest Mussorgsky, precum și Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op.15, compus de Johannes Brahms.

Hovanscina este o operă în 5 acte în limba rusă, compusă de către Modest Mussorgsky între anii 1872-1880. Libretul acesteia se bazează pe un episod din istoria Rusiei, din secolul XVII. Compozitorul însă nu a finalizat opera, ci după moartea acestuia, au apărut variante noi pentru orchestră, versiunea care se interpretează cel mai frecvent fiind cea a lui Șostakovici, scrisă în anul 1958.

Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op. 15, este prima lucrare orchestrală a lui J. Brahms care a fost prezentată publicului larg. Brahms a început să compună de fapt schița unei simfonii, schimbându-și apoi percepția în direcția unei sonate pentru două piane.

Dirijorul József Horváth este, din 1999, dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 totodată şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Este şi fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Tânărul Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani, primul concurs de pian l-a câștigat la vârsta de 7 ani, iar premiul I la Olimpiada națională, la doar 13 ani.

Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, la Filarmonica din München. În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale, a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, are o bogată activitate concertistică în săli importante din întrega lume și colaborează constant cu alți artiști renumiți.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a instituției, precum și online pe https://www.bilete.ro/mussorgsky-brahms/, iar prețul acestora este între 15 și 45 de lei, în funcție de locul ales și categorie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON