URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2014, 07:55

Petrolistul Racz Atilla, condamnat cu suspendare pentru un tun de 2,2 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat, miercuri, hotărârea în singurul proces de evaziune pornit până acum la Oradea pe numele celebrului petrolist Racz Attila.

Este vorba despre un dosar din 2002, deschis la sesizarea Gărzii Financiare, şi care priveşte tranzacţii ilicite cu produse petroliere dintr-un depozit al rafinăriei Petrocris, aparţinând lui Racz, făcute de firmele Forteam, Bemotex şi Novabit - înfiinţate pe numele a trei persoane din anturajul petrolistului, Corneliu Iuonaş, Foriş Istvan respectiv Rabai Zoltan. Cei patru au ajuns în faţa judecătorilor abia în 2012, iar miercuri, după 2 ani de dezbateri, judecătorii au dat verdictul.

Pedepsele sunt blânde. Racz, Iuonaş şi Rabai au fost achitaţi de sub acuzaţia de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, însă au fost condamnaţi pentru evaziune. Racz şi Iuonaş au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor pe o perioadă de 5 ani, în timp ce un al treilea suspect, Rabai Zoltan a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani.

Faţă de Foriş Istvan, arestat în SUA pentru fraude, procesul a fost disjuns şi rămâne pe rolul Tribunalului Bihor până când acesta va fi adus la Oradea pentru a fi audiat.

Instanţa a dispus, totodată, ca Racz, Iuonaş respective Rabai să plătească paguba creată bugetului de stat, suma ridicându-se la 2,2 milioane de lei, la care se adaugă penalităţile şi dobânzile legale până la data plăţii.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, iar Răzvan Doseanu, avocatul petrolistului, a şi anunţat intenţia de a o ataca, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea. Deşi clientul său rămâne în libertate, avocatul consideră că soluţia corectă în cazul lui ar fi achitarea totală.

"Clientul meu nu a avut nicio legătură cu societăţile prin care procurorii susţin că s-ar fi realizat eventualele infracţiuni de evaziune fiscală. El a avut un depozit, unde firmele stocau produse petroliere. Nu doar societăţile din această cauză, ci zeci de firme. De altfel, niciun act de control nu reţine vreo pagubă provocată de societatea patronată de Racz", a explicat Doseanu.

În ceea ce priveşte infracţiunea de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, pe care judecătorii au înlăturat-o, avocatul susţine că era de aşteptat, întrucât la dosar nu a existat nicio probă care să o susţină. "Pentru existenţa acestei infracţiuni, Racz şi ceilalţi inculpaţi ar fi trebuit să realizeze un plan înainte de ianuarie 2001, când s-a înfiinţat prima societate. Or, o singură firmă s-a înfiinţat în ianuarie 2001, alta în septembrie 2001, în timp ce a treia s-a înfiinţat abia în 2002", spune Doseanu.

Racz nu a scăpat, însă, de toate grijile căci, într-un dosar al DNA Bucureşti, petrolistul a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la evaziune - infracţiuni prin care statul a fost prejudiciat cu 16 milioane euro.

Citiţi despre filierele petrolistului şi modul în care era să scape de acuzaţiile de la Oradea în articolul: "Scheletele" DIICOT-ului: Procurorii au "executat" un bihorean nevinovat, dar au ţinut la sertar dosarul unui celebru evazionist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
controlul intregii averi
estre necesar si controlul intregii averi , nu doar returnarea pagubei in speta cauzate statului.
Postat 29 Iunie 2014, 12:44 de dinicu
bravo galura
decat stiri despre ce temperaturi vom avea sau caini comunitari , acestea despre evazionisti par de actualitate . Mi se pare corect ca este pus sa plateasca daunele provocate statului decat sa-l tii la zdup pe banii tai sau ai mei . Bravo galura cu laura
Postat 29 Iunie 2014, 12:40 de galura
:(
BINE CA II CONDAMNA PE ALTI PENTRU 3 CEPE:((((
Postat 27 Iunie 2014, 12:33 de :(
SUSPECT DE EVAZIUNE
Ar trebui VERIFICAT putin si CARUSELUL DE FIRME care construieste CARTIERUL PRIMA. Dar de DIICOT, pentru ca pare GRUP ORGANIZAT DE EVAZIUNE, nu doar PATRONUL !
Postat 26 Iunie 2014, 13:46 de Evaziune
A
Asta da...haideti fratilor sa vindem toti petrol fara taxe si sa ne facem pescarie,oricum nu patim nimic
Postat 26 Iunie 2014, 10:36 de A
Se poate dar nu vreti.
Justitia bat-o vina. Instalarea si punerea in functiune a catorva ghilotine ar face minuni. Romanul ar deveni cel mai respectat cetatean al Europei. Englezul,neamtul,francezul,danezul... si-ar scoate palaria si s-ar da la o parte cand ar trece pe langa roman. Dar nu vrem sa starpim coruptia si sa pedepsim coruptii pt ca doar asa fac averi de milioane de euroi poliiienii si cei din intitutiile statului.
Postat 26 Iunie 2014, 09:52 de Joseph Guillotin
Celebrul petrolist Racz Attila sau celebrul mituitor de judecatori?
De cand unul care cumpara si vindea petrol fara taxe a ajuns petrolist celebru, ca asta nici nu stie cum se monteaza o sonda?
Postat 26 Iunie 2014, 08:58 de Alms
În România, marea evaziune fiscală e cea mai bună afacere !?!
Ai sânge în instalaţie şi nu te deranjează prea tare să tot calci prin anchete şi tribunale !?! Te alimentezi singur cu idei şi soluţii, cum să cumperi şi să vinzi orice se cere pe piaţă cu valoare adăugată cât mai mare !?! Ai crescut mai mult pe lângă, învăţând de la alţii mai experimentaţi cum să păcăleşti statul care nu-ţi dă nimic dacă nu ştii să iei !?! Dacă îndeplineşti aceste condiţii înseamnă că eşti un tip realist, cu picioarele pe pământ şi eşti eligibil pentru titlul de evazionist în România !?! După care, către finalul acţiunilor tale, dai unul sau mai multe "tunuri", pui la "ciorap" vreo 5-6 milioane de euroi şi aştepţi să te "umfle" !?! Apoi, după ce te penalizează cu vreo 500.000 euroi din ce-ţi rămâne, adică 8-10% din "furtişag" şi îţi suspendă dreptul de a socializa cu alţii ca tine care pierd vremea prin puşcării, te muţi în Barbados şi stai la soare până crăpi de atâtea coctail-uri sau chiar de bătrâneţe !?! Faină viaţa de evazionist "şcolit" în România !?!
Postat 26 Iunie 2014, 08:53 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON