URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
15 Ianuarie 2013, 15:04

Peste 150 de orădeni l-au omagiat pe Eminescu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 150 de orădeni au participat marţi la manifestările dedicate aniversării a 163 de ani de la naşterea peotului Mihai Eminescu, organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi Asociaţia Cultural Civică "Pro România Europeană", constând în depuneri de coroane şi recitaluri de versuri dedicate memoriei poetului naţional.

Primul eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale dar şi împlinirii a 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu s-a consumat la ora 11, la statuia poetului din Piaţa Independenţei. Unde, în faţa unei asistenţe de aproximativ 100 de persoane - oameni de cultură, membri ai Asociaţiei "Pro România Europeană" dar şi elevi ai Liceului Pedagogic - artistul plastic Cornel Durgheu a vorbit despre personalitatea poetului, recitând apoi câteva versuri din opera acestuia. Au mai vorbit Lucian Silaghi, directorul DJCPN Bihor, directorul revistei Familia - Ioan Moldovan, părintele Mircea Ghitea şi scriitorul Ioan Baba. În încheiere, interpreta de muzică populară Maria Haiduc a susţinut un scurt moment artistic, cu melodii pe versuri de Eminescu.

Întreaga asistenţă s-a deplasat apoi în Piaţa Libertăţii, la bustul lui Iosif Vulcan unde, începând cu ora 12, s-a consumat cel de-al doilea eveniment dedicat împlinirii a 163 de ani de la naşterea luceafărului poeziei româneşti. După un scurt discurs, în care a evocat personalitatea poetului şi rolul acestuia în cultura românească, Ioan F. Pop a povestit despre momentul debutului acestuia, care s-a produs în anul 1866 în revista Familia, condusă pe atunci de Iosif Vulcan. La final, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori.

La manifestarea de la Iosif Vulcan au mai fost prezenţi, alături de directorul DJCPN şi Asociaţia "Pro România Europeană", directorul Muzeului Ţării Crişurilor - Aurel Chiriac, Ioan F. Pop de la muzeul Iosif Vulcan, universitarul Ioan Simuţ de la catedra de filologie a Universităţii, Ica Lacovei şi Felicia Valicec din partea Teatrului "Regina Maria" şi Leontin Cicur de la Ansamblul Folcloric Crişana. Alături de personalităţi, la momentul omagial din Piaţa Libertăţii au mai participar elevi ai clasei a X-a F de la Liceul Iosif Vulcan şi din clasa IX-a B şi VI-a A de la Colegiul Naţional Mhai Eminescu.

Cu această ocazie, preşedintele Asociaţia "Pro România Europeană", Ion Zainea, a înmânat revistei Familia, înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan, o diplomă de excelenţă "pentru longevitate şi continuitate în promovarea limbii şi conştiinţei naţionale, a creaţiilor de valoare".

La cele două evenimente nu au fost prezente niciuna dintre oficialităţile locale sau judeţene. Tot în cadrul manifestărilor dedicate celebrării naşterii poetului Mihai Eminescu, DJCPN organizează marţi seară la Filarmonică, cu începere de la ora 17, un spectacol inedit, tip "one men show" avându-l ca protagonist pe decanul de vârstă al scenei orădene, actorul Eugen Ţugulea.

Cu începere de la ora 18.15, ultimul moment artistic al zilei se va produce în Piaţa Independenţei, la statuia poetului, unde oameni de cultură, scriitori, poeţi, interpreţi de muzică uşoară şi populară vor susţine un spectacol omagial. Vor fi prezenţi şi elevii grupului coral al Şcolii de Arte Francisc Hubic, conduşi de profesoara Maria Haiduc, care vor interpreta o suită de cântece, pe versuri de Mihai Eminescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Omul de stiinta
Eminescu ar trebui pomenit ceva mai des ca OM DE STIINTA.Macar pentru tratatele de psihologie care sunt,de fapt,"Scrisoarea I" si "Scrisoarea V".(le pomenesc pe acestea pentru ca-s la indemana majoritatii romanilor).Ar fi deosebit de util un studiu comparativ al operei acestuia cu operele altor poeti nationali...Nu exista prea multi,pe motiv ca aici se vorbeste de nivelul intelectual al lui Goethe si Paul Valery...Ca o intamplare: si E.A.Poe a murit cam la aceeasi varsta!
Postat 16 Ianuarie 2013, 18:40 de gyorgy tozser
UN OM DE GENIU !
Mihai Eminescu, pe langa faptul ca a fost un poet genial a fost si un om politic pe masura ! A fost un adversar declarat al abuzuruilor comise in Romania, de monarhia hohenzolern sigmaringen si de dualismul austro-ungar !
Postat 16 Ianuarie 2013, 00:19 de Valhalla-Asgard
Glorie eterna !
Vesnica recunostiinta, poetului national al romanilor genialul Mihai Eminescu, un Mare Roman !
Postat 16 Ianuarie 2013, 00:09 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6021 RON
  • 1 EUR = 4.9219 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON