URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2013, 15:04

Peste 150 de orădeni l-au omagiat pe Eminescu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 150 de orădeni au participat marţi la manifestările dedicate aniversării a 163 de ani de la naşterea peotului Mihai Eminescu, organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi Asociaţia Cultural Civică "Pro România Europeană", constând în depuneri de coroane şi recitaluri de versuri dedicate memoriei poetului naţional.

Primul eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale dar şi împlinirii a 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu s-a consumat la ora 11, la statuia poetului din Piaţa Independenţei. Unde, în faţa unei asistenţe de aproximativ 100 de persoane - oameni de cultură, membri ai Asociaţiei "Pro România Europeană" dar şi elevi ai Liceului Pedagogic - artistul plastic Cornel Durgheu a vorbit despre personalitatea poetului, recitând apoi câteva versuri din opera acestuia. Au mai vorbit Lucian Silaghi, directorul DJCPN Bihor, directorul revistei Familia - Ioan Moldovan, părintele Mircea Ghitea şi scriitorul Ioan Baba. În încheiere, interpreta de muzică populară Maria Haiduc a susţinut un scurt moment artistic, cu melodii pe versuri de Eminescu.

Întreaga asistenţă s-a deplasat apoi în Piaţa Libertăţii, la bustul lui Iosif Vulcan unde, începând cu ora 12, s-a consumat cel de-al doilea eveniment dedicat împlinirii a 163 de ani de la naşterea luceafărului poeziei româneşti. După un scurt discurs, în care a evocat personalitatea poetului şi rolul acestuia în cultura românească, Ioan F. Pop a povestit despre momentul debutului acestuia, care s-a produs în anul 1866 în revista Familia, condusă pe atunci de Iosif Vulcan. La final, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori.

La manifestarea de la Iosif Vulcan au mai fost prezenţi, alături de directorul DJCPN şi Asociaţia "Pro România Europeană", directorul Muzeului Ţării Crişurilor - Aurel Chiriac, Ioan F. Pop de la muzeul Iosif Vulcan, universitarul Ioan Simuţ de la catedra de filologie a Universităţii, Ica Lacovei şi Felicia Valicec din partea Teatrului "Regina Maria" şi Leontin Cicur de la Ansamblul Folcloric Crişana. Alături de personalităţi, la momentul omagial din Piaţa Libertăţii au mai participar elevi ai clasei a X-a F de la Liceul Iosif Vulcan şi din clasa IX-a B şi VI-a A de la Colegiul Naţional Mhai Eminescu.

Cu această ocazie, preşedintele Asociaţia "Pro România Europeană", Ion Zainea, a înmânat revistei Familia, înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan, o diplomă de excelenţă "pentru longevitate şi continuitate în promovarea limbii şi conştiinţei naţionale, a creaţiilor de valoare".

La cele două evenimente nu au fost prezente niciuna dintre oficialităţile locale sau judeţene. Tot în cadrul manifestărilor dedicate celebrării naşterii poetului Mihai Eminescu, DJCPN organizează marţi seară la Filarmonică, cu începere de la ora 17, un spectacol inedit, tip "one men show" avându-l ca protagonist pe decanul de vârstă al scenei orădene, actorul Eugen Ţugulea.

Cu începere de la ora 18.15, ultimul moment artistic al zilei se va produce în Piaţa Independenţei, la statuia poetului, unde oameni de cultură, scriitori, poeţi, interpreţi de muzică uşoară şi populară vor susţine un spectacol omagial. Vor fi prezenţi şi elevii grupului coral al Şcolii de Arte Francisc Hubic, conduşi de profesoara Maria Haiduc, care vor interpreta o suită de cântece, pe versuri de Mihai Eminescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Omul de stiinta
Eminescu ar trebui pomenit ceva mai des ca OM DE STIINTA.Macar pentru tratatele de psihologie care sunt,de fapt,"Scrisoarea I" si "Scrisoarea V".(le pomenesc pe acestea pentru ca-s la indemana majoritatii romanilor).Ar fi deosebit de util un studiu comparativ al operei acestuia cu operele altor poeti nationali...Nu exista prea multi,pe motiv ca aici se vorbeste de nivelul intelectual al lui Goethe si Paul Valery...Ca o intamplare: si E.A.Poe a murit cam la aceeasi varsta!
Postat 16 Ianuarie 2013, 18:40 de gyorgy tozser
UN OM DE GENIU !
Mihai Eminescu, pe langa faptul ca a fost un poet genial a fost si un om politic pe masura ! A fost un adversar declarat al abuzuruilor comise in Romania, de monarhia hohenzolern sigmaringen si de dualismul austro-ungar !
Postat 16 Ianuarie 2013, 00:19 de Valhalla-Asgard
Glorie eterna !
Vesnica recunostiinta, poetului national al romanilor genialul Mihai Eminescu, un Mare Roman !
Postat 16 Ianuarie 2013, 00:09 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON