URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2020, 19:33

Peste 140.000 de măști și alte zeci de mii de materiale de protecțe, distribuite de Prefectura Bihor în secțiile de votare (FOTO)

Peste 140.000 de măști și alte zeci de mii de materiale de protecțe, distribuite de Prefectura Bihor în secțiile de votare (FOTO) foto: Instituția Prefectului Bihor
Peste 140.000 de măști și alte zeci de mii de materiale de protecțe, distribuite de Prefectura Bihor în secțiile de votare (FOTO) foto: Instituția Prefectului Bihor
Peste 140.000 de măști și alte zeci de mii de materiale de protecțe, distribuite de Prefectura Bihor în secțiile de votare (FOTO) foto: Instituția Prefectului Bihor
Peste 140.000 de măști și alte zeci de mii de materiale de protecțe, distribuite de Prefectura Bihor în secțiile de votare (FOTO) foto: Instituția Prefectului Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului Bihor a distribuit, sâmbătă, măşti, mănuşi şi substanţe dezinfectante pentru mâini şi suprafeţe, astfel încât alegerile locale de duminică să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă în toate cele 655 de secţii de votare.

"Mai sigur decât la cumpărături"

Potrivit unui comunicat al Prefecturii, la nivelul judeţului au fost împărţite 1.995 recipiente de 0,75 mililitri cu dezinfectant de mâini, 7.464 litri de dezinfectant pentru suprafeţe, 57.500 de perechi de mănuşi şi 142.200 de măşti de protecţie, "atât pentru membrii secţiilor de votare cât şi pentru alegători".

Pentru eficientizarea procesului, distribuţia materialelor s-a făcut prin zece centre zonale organizate în judeţ de unde acestea au fost ridicate de reprezentanţii fiecărei primării, însoţiţi de preşedintele de circumscripţie electorală şi jandarmi.

"În ciuda contextului dificil, am depus toate eforturile ca alegerile de duminică să se desfăşoare corect şi în condiţii sanitare sigure, mai sigure decât mersul la cumpărături sau ieşitul la terase", a declarat prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

2,2 milioane buletine de vot

Totodată, în cursul dimineţii au fost distribuite către Birourile Electorale de Circumscripţie din judeţ materialele necesare desfăşurării procesului electoral.

În total, la cele 655 de secţii de votare din judeţ vor ajunge 655 de ştampile de control, 3.275 ştampile de vot şi 2.218.320 buletine de vot, câte 554.580 de buletine din fiecare tip: Consiliul Local, primar, Consiliul Judeţean şi preşedinte de Consiliu Judeţean.

Prefectul Ţiplea a îndemnat bihorenii să îşi exercite duminică dreptul la vot, "un drept garantat de constituţie şi, în acelaşi timp, o datorie civică a fiecărui cetăţean".

Potrivit Prefecturii, desfăşurarea procesului electoral din 27 septembrie va fi asigurată la nivelul judeţului Bihor cu ajutorul a 1.287 de cadre ale Poliţiei, Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi ISU Crişana care vor asigura paza secțiilor de votare.

Alți 313 polițiști și 28 de jandarmi vor efectua patrulări pentru prevenirea faptelor antisociale iar 79 de polițiști constituiți în echipe operative, inclusiv de luptători pentru acțiuni speciale, vor fi pregătiți să intervină în caz de nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prefectul-popă-maseur zice că votul e garantat de Constituție !?!
Exact asta spune și STS, că oferă garanții în baza prerogativelor constituționale. De parcă asta ar garanta corectitudinea marjelor de eroare !?!
Postat 27 Septembrie 2020, 00:46 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON