URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2016, 13:02

Peste 100 de candidaţi la Senatul Universităţii. Printre doritori: actualul preşedinte Curilă, doctorul Gheorghe Carp şi prorectorul Marcela Prada

Peste 100 de candidaţi la Senatul Universităţii. Printre doritori: actualul preşedinte Curilă, doctorul Gheorghe Carp şi prorectorul Marcela Prada Actualul preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, profesorul Sorin Curilă, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de senator

Pe 27 ianuarie, universitarii orădeni sunt chemaţi la vot, fiind programat primul tur de scrutin al alegerilor pentru Senatul Universităţii din Oradea, mandatul 2016-2020. Cadrele didactice şi cercetătorii cu drept de vot vor trebui să îşi aleagă cei 57 de reprezentanţi în forul legislativ. Fiecare facultate din cele 15 are un număr de reprezentanţi, raportat la numărul de cadre didactice din componenţă, dar fiecare alegător va vota aleşii din partea tuturor facultăţilor. 

În total, la registratura Universităţii s-au depus 105 candidaturi ale cadrelor didactice ale Universităţii. Numărul candidaţilor care se vor regăsi miercurea viitoare pe buletinele de vot ar putea fi mai mare, însă, deoarece consiliile facultăţilor trebuie să facă propuneri de candidaţi, cu acordul acestora, în cazul în care nu şi-au depus candidatura un număr de candidaţi cel puţin egal cu norma de reprezentare a facultăţii.

Această prevedere este menită să asigure senatori de rezervă, în cazul în care câştigătorii prin vot aleg să se retragă. Aşadar, dacă o facultate are dreptul la doi reprezentanţi în Senat, în cazul în care nu are minim patru candidaţi, consiliul poate să facă propuneri. O astfel de situaţie se regăseşte la Facultatea de Drept, care are dreptul la doi reprezentanţi în Senat, deci ar trebui să aibă patru candidaţi, dar un singur cadru didactic şi-a depus candidatura: avocatul Ştefan Herchi.

Printre universitarii care vor să fie senatori în mandatul 2016-2020 se află şi actualul preşedinte al Senatului, profesorul Sorin Curilă, care de altfel îşi doreşte şi un nou mandat în fruntea forului. De asemenea, şi-a depus candidatura ca membru şi cancelarul general al Senatului, conferenţiarul Vasile-Aurel Căuş.

Totodată, şi-au depus candidatura şi universitari care în prezent au funcţii de conducere şi, conform reglementărilor din Carta universitară, dacă vor câştiga un mandat de senator, vor intra în incompatibilitate şi vor trebui să renunţe fie la calitatea de senator, fie la cea de şef. Astfel, intră în cursă pentru un loc în Senat prorectorul Marcela Prada, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Aurora Mancia, şi prodecanul de la Ştiinţe Economice, Simona Bodog.

Facultatea cu cei mai mulţi candidaţi este cea de Medicină şi Farmacie, care are şi cei mai mulţi reprezentanţi în Senat, zece la număr. Printre mediciniştii care vor un mandat de senator universitar se numără şi managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, dr. Gheorghe Carp. De asemenea, s-au înscris în cursă doctorii Carmen Pantiş şi Ovidiu Burtă.

Printre candidaţii la Senat se mai numără şi fostul director administrativ al Universităţii, Ioan Mircea Gordan (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), fostul prorector Sorin Şipoş (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării) şi şeful Comisiei universitare de Etică, Cornel Nicu Sabău (Facultatea de Protecţia Mediului).

Dacă pe 27 ianuarie nu se va întruni cvorumul necesar validării alegerilor, universitarii vor fi rechemaţi la vot la al doilea tur de scrutin pe 1 februarie. Senatul nou ales va fi validat pe 8 februarie, iar pe 18 aprilie senatorii îşi vor alege preşedintele.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Democraţie în Universitate: Studenţii candidaţi la Senat au un program comun, prin care cer transparenţă, mai multe burse şi facilităţi"

"Şedinţă festivă: Cel puţin de ochii lumii, senatorii Universităţii au făcut pace cu şefii instituţiei (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bafta!
daca putea interveni dna Gorghiu poate facea 3 tururi ca sa iasa cine trebuie!
Postat 20 Ianuarie 2016, 15:19 de cocolino
oameni de incredere
Lista e interesanta. Candideaza oameni buni din universitate, dar si din ceilalti, sa le zicem "infiltrati". Sa speram ca primii vor fi majoritari in viitorul senat.
Postat 20 Ianuarie 2016, 14:11 de poli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON