URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Ianuarie 2013, 13:49

Perspectivele juridice ale anului 2013

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum s-a adeverit şi anul trecut, într-o societate imprevizibilă cum este cea românească, este posibil ca unele dintre previziuni să nu se adeverească dar să apară alte evenimente care astăzi ar fi imposibil de anticipat.

Evenimentul cel mai important, din punct de vedere juridic al anului 2013, îl reprezintă, fără îndoială, intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă. Dacă iniţial Codul de procedură civilă trebuia să intre în vigoare simultan cu Noul Cod civil, în anul 2011 s-a luat decizia politică de intrare în vigoare la 1 octombrie 2011 doar a Codului Civil, urmând ca Noul Cod de procedură civilă să intre în vigoare la 1 iunie 2012.

După alte discuţii s-a stabilit prin legea de punere în aplicare a Codului de procedură civilă data de 1 septembrie 2012 ca dată de intrare în vigoare, însă printr-o ordonanţă de urgenţă de la sfârşitul lunii august 2012 s-a prorogat termenul de punere în aplicare a Codului pentru 1 februarie 2013, dată la care există o probabilitate destul de mare ca acesta să intre în vigoare.

Întrucât situaţia tranzitorie de aplicare a Noului Cod Civil în baza vechiului Cod de procedură civilă nu poate dura foarte mult, cred că în anul 2013, chiar dacă nu neapărat la 1 februarie, Noul Cod de procedură civilă va deveni aplicabil. Este foarte important de reţinut că dispoziţiile Noului Cod de procedură civilă se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare. Procesele începute înainte de data intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse legilor vechi.

Intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă presupune şi modificări însemnate ale legislaţiei speciale care conţine dispoziţii procesuale, legislaţie care a fost corelată cu principiile noii proceduri civile române prin legea de punere în aplicare a Codului.

Dacă în ceea ce priveşte Codul Civil, efectele sale se vor simţi doar după cel puţin 5-10 ani, în ceea ce priveşte procedura civilă, cred că la sfârşitul acestui an vom putea să tragem primele concluzii cu privire la utilitatea noilor dispoziţii procedurale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON