URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Martie 2023, 09:53

Persoanele condamnate pentru infracţiuni rutiere vor avea interdicţie de a obţine permisul

Persoanele condamnate pentru infracţiuni rutiere vor avea interdicţie de a obţine permisul foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere.

În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.

În schimb, persoanei care avea permis şi era condamnată pentru o infracţiune rutieră i se anula permisul de conducere şi era obligată să aştepte o perioadă de timp până să poată obţine unul nou.

Prin recentele modificări legislative, aceste situaţii sunt tratate egal, astfel încât pe viitor toţi cei condamnaţi pentru infracţiuni rutiere să aibă aceeaşi interdicţie de a conduce pe drumurile publice, pentru acelaşi interval de timp.

Conform Codului Rutier modificat, persoana care nu deţine permis de conducere şi a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni rutiere, precum şi persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a unei condamnări pentru aceleaşi infracţiuni, are dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obţinerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare: a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate; b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei; c) a intervenit amnistia; d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege; e) a intervenit reabilitarea.

Va fi interesant de urmărit cum se vor aplica în practică noile modificări: pentru condamnări definitive pronunţate după 2 martie 2023, data intrării în vigoare a modificărilor, sau numai pentru fapte comise după data intrării în vigoare a noii legi? Sigur, nu putem ignora nici a treia interpretare, chiar dacă este aberantă: aplicarea şi pentru condamnări anterioare datei de 2 martie 2023, dacă Poliţia vrea aşa. Pentru că nu ar fi pentru prima oară când Poliţia Rutieră ar aplica retroactiv legea mai nefavorabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu e vorba de ghinion...
... e vorba de pr*stia de a te lasa testat pe marginea santului! Scuza ca n-am timp de mers la recoltat de probe biologice nu tine! Acest sofer sta de trei luni fara permis desi nu a incalcat defel legea! Dar a suflat, s-a increzut in scula organului.... https://adevarul.ro/stiri-locale/ploiesti/sofer-cu-alcoolemie-zero-dar-cu-permisul-retinut-2250390.html
Postat 15 Martie 2023, 18:59 de pinonel
Comentati?
Este vorba de art 22ˆ1 din og 1/2022, unde sunt aratate situatiile in care permisul poate fi retras pana la ora 8 a zilei urmatoare dar nu mai putin de 12 ore. Motivele? ,,[...]elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive[...]" Asa apare un nou mijloc omologat metrologic pe langa ,,propriile simturi": ,,elemente clinice sugestive", din ciclul ,,indicii temeinice"! Apropo de temeinice: UE a cerut sa retragem termenul ,,temeinice" din legea avertizorilor de integritate! La UE nu merge cu presupuneri si indicii, chiar ,,temeinice" fiind, dar merge la populime. P.S. 3 miliarde de euro era sa ne coste cuvantul ,,temeinice"!
Postat 15 Martie 2023, 16:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON