URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 09:53

Persoanele condamnate pentru infracţiuni rutiere vor avea interdicţie de a obţine permisul

Persoanele condamnate pentru infracţiuni rutiere vor avea interdicţie de a obţine permisul foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere.

În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.

În schimb, persoanei care avea permis şi era condamnată pentru o infracţiune rutieră i se anula permisul de conducere şi era obligată să aştepte o perioadă de timp până să poată obţine unul nou.

Prin recentele modificări legislative, aceste situaţii sunt tratate egal, astfel încât pe viitor toţi cei condamnaţi pentru infracţiuni rutiere să aibă aceeaşi interdicţie de a conduce pe drumurile publice, pentru acelaşi interval de timp.

Conform Codului Rutier modificat, persoana care nu deţine permis de conducere şi a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni rutiere, precum şi persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a unei condamnări pentru aceleaşi infracţiuni, are dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obţinerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare: a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate; b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei; c) a intervenit amnistia; d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege; e) a intervenit reabilitarea.

Va fi interesant de urmărit cum se vor aplica în practică noile modificări: pentru condamnări definitive pronunţate după 2 martie 2023, data intrării în vigoare a modificărilor, sau numai pentru fapte comise după data intrării în vigoare a noii legi? Sigur, nu putem ignora nici a treia interpretare, chiar dacă este aberantă: aplicarea şi pentru condamnări anterioare datei de 2 martie 2023, dacă Poliţia vrea aşa. Pentru că nu ar fi pentru prima oară când Poliţia Rutieră ar aplica retroactiv legea mai nefavorabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu e vorba de ghinion...
... e vorba de pr*stia de a te lasa testat pe marginea santului! Scuza ca n-am timp de mers la recoltat de probe biologice nu tine! Acest sofer sta de trei luni fara permis desi nu a incalcat defel legea! Dar a suflat, s-a increzut in scula organului.... https://adevarul.ro/stiri-locale/ploiesti/sofer-cu-alcoolemie-zero-dar-cu-permisul-retinut-2250390.html
Postat 15 Martie 2023, 18:59 de pinonel
Comentati?
Este vorba de art 22ˆ1 din og 1/2022, unde sunt aratate situatiile in care permisul poate fi retras pana la ora 8 a zilei urmatoare dar nu mai putin de 12 ore. Motivele? ,,[...]elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive[...]" Asa apare un nou mijloc omologat metrologic pe langa ,,propriile simturi": ,,elemente clinice sugestive", din ciclul ,,indicii temeinice"! Apropo de temeinice: UE a cerut sa retragem termenul ,,temeinice" din legea avertizorilor de integritate! La UE nu merge cu presupuneri si indicii, chiar ,,temeinice" fiind, dar merge la populime. P.S. 3 miliarde de euro era sa ne coste cuvantul ,,temeinice"!
Postat 15 Martie 2023, 16:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON