Un aisberg de trei ori mai mare decât New York-ul alunecă în apele Antarcticii și amenință un paradis natural.
Cunoscut sub numele de A23a, aisbergul s-a desprins din calota de gheață în 1986, dar a rămas imobil, lipit de fundul oceanului, în Marea Weddell. Acum, din cauza curenților puternici, s-a pus în mișcare, iar traiectoria sa poate fi devastatoare pentru o insulă îndepărtată și bogată în faună sălbatică.
Masivul de gheață măsoară aproape 4.000 de kilometri pătrați și este unul dintre cele mai vechi din lume. Specialiștii estimează că A23a cântărește aproape un trilion de tone, iar din cauza faptului că a scăzut în dimensiune, s-a desprins și din locul în care era blocat.
Traiectoria lui sugerează că va porni pe așa-numita „alee a ghețarilor”, o cale din Oceanul Antarctic unde plutesc mai multe aisberguri gigantice.
Există mari șanse, însă, să ajungă apoi pe insula Georgia de Sud, unde ar pune în pericol un important ecosistem. Aici trăiesc pinguini, foci, albatroși și alte exemplare protejate. Dintre cele 30 de specii de păsări care cuibăresc pe insulă, 11 sunt amenințate cu dispariția.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.