URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2015, 14:10

Percheziţii, inclusiv în Bihor, într-un dosar complex de furt din patrimoniul arheologic

Percheziţii, inclusiv în Bihor, într-un dosar complex de furt din patrimoniul arheologic foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nouă percheziţii domiciliare au fost efectuate săptămâna aceasta în judeţele Bihor, Timiş, Arad, Suceava, Constanţa, Sălaj şi Bucureşti, într-un dosar de furt din patrimoniul arheologic.

"În fapt s-a reţinut că o serie de utilizatori ai unor site-urilor de vânzări online au oferit spre vânzare bunuri/obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, atât din categoria fond, cât şi tezaur. Toate aceste bunuri provin din efectuarea unor detecţii neautorizate în situri arheologice situate în partea de vest a României, în special în judeţele Timiş şi Caraş-Severin", arată un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Percheziţiile s-au derulat în perioada 9 – 11 decembrie 2015, iar în urma acestora au fost recuperate 720 de monede antice şi medievale, 35 de piese de ceramică romană şi un sigiliu medieval. "Conform art. 11 şi art. 17 din Legea nr. 182/2000 republicată, astfel de bunuri arheologice beneficiază de regimul de protecţie pentru bunurile clasate în categoria tezaur", arată comunicatul procurorilor.

De asemenea, au fost descoperite şi confiscate două detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, situaţii în care s-au aplicat şi două amenzi pentru deţinerea de detectoare de metale fără autorizaţie.

Conform comunicatului, dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. 13 din O.G. 43/2000, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constând în sustragerea de bunuri din situri arheologice sau zone cu potenţial arheologic, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani constând în deţinerea, transferul şi valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, precum şi a infracţiunii de tăinuire.

Descinderile s-au derulat sub coordonarea procurorilor şi poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş.  Totodată, în documentarea activităţii infracţionale anchetatorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON