URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2015, 14:00

Pentru un viitor curat! În 2015, RER Ecologic Service a dat startul unor investiţii record în salubrizarea orădeană

Pentru un viitor curat! În 2015, RER Ecologic Service a dat startul unor investiţii record în salubrizarea orădeană ŢARCURI ECO. În anul 2015, RER Ecologic Service a pornit o investiţie de peste 440.000 euro pentru dotarea incintelor ce adăpostesc pubelele şi containerele cu sisteme automate de închidere, alimentate cu energie solară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-a lungul anului 2015, RER Ecologic Service a încercat nu doar să se achite de sarcinile asumate prin contractul cu municipalitatea, ci şi să îmbunătăţească sistemul local de salubrizare, punând accent pe colectarea selectivă a deşeurilor. 

Această ambiţie va rămâne prioritară şi în 2016, an în care operatorul licenţiat de salubritate va continua şirul investiţiilor record în salubrizarea locală, pentru ca oraşul să fie an de an mai curat şi, deci, mai plăcut ochilor...

Reguli vechi şi noi

Anul 2015 a adus Oradiei reguli noi în materie de salubrizare. În luna ianuarie, Consiliul Local a aprobat "Strategia locală cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare în municipiul Oradea pentru perioada 2015-2025". În baza acestui document, aleşii orădenilor au aprobat în martie şi regulamentul de salubrizare a oraşului, care introduce noi prevederi, precum obligaţia asociaţiilor de proprietari de a păstra curate incintele cu pubele şi containere pentru deşeuri.

De asemenea, regulamentul întăreşte reguli deja ştiute, cum sunt şi cele privind sistemul de colectare selectivă a deşeurilor. Toţi orădenii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să adune deşeurile în două fracţii, umedă şi respectiv uscată, cea dintâi fiind compusă din resturile menajere, iar a doua din cele reciclabile, pe care RER Ecologic Service le colectează gratuit.

Investiţii pentru Oradea

Pentru implementarea eficientă a strategiei de salubrizare, consilierii locali au aprobat în luna iunie prelungirea contractului dintre municipalitate şi RER Ecologic Service. Rezultat al unei licitaţii publice, contractul încheiat iniţial în 2008 a fost semnat pe o perioadă de 8 ani cu posibilitatea prelungirii pentru încă 4 ani, RER Ecologic Service rămânând astfel operatorul licenţiat de salubritate până în 2020.

Odată cu prelungirea contractului, societatea şi-a asumat un plan de investiţii de 850.000 euro. Cea mai mare parte din această sumă va fi folosită pentru dotarea incintelor pentru deşeuri din oraş cu un sistem de acces controlat, alimentat cu energie solară colectată printr-un panou montat deasupra ţarcurilor. Mai multe incinte sunt deja închise cu aceste sisteme, iar până în septembrie 2017 nu mai puţin de 530 vor fi "accesorizate" în mod identic, valoarea totală a investiţiei fiind de 441.300 euro.

O altă investiţie pe care RER Ecologic Service şi-a asumat-o constă în realizarea a 10 puncte subterane pentru colectarea deşeurilor în cvartalele de blocuri înghesuite. Lucrările vor costa aproape 120.000 euro, în prezent fiind în etapa autorizării.

Premii şi campanii

Pe lângă aceste investiţii record pentru salubrizarea orădeană, în 2015 operatorul licenţiat a continuat să îmbunătăţească şi sistemul de colectare selectivă. În vară, orădenii care stau la case au primit în locul sacilor galbeni reutilizabili o rolă cu 25 de saci de unică folosinţă, de aceeaşi culoare, în care să adune deşeurile reciclabile. Totodată, li s-a înmânat şi un ghid din care pot afla de ce trebuie să colecteze selectiv, cum funcţionează sistemul şi unde este locul fiecărui tip de deşeuri.

Tot în 2015, RER Ecologic Service a derulat în Oradea două campanii de curăţenie generală, una de primăvară şi una de iarnă, în cadrul cărora compania a colectat gratuit deşeuri voluminoase şi vegetale, a premiat 50 de asociaţii de proprietari care au demonstrat că respectă regulile colectării selective şi a oferit orădenilor care stau la case recipiente speciale în care să-şi facă propriul compost.

De asemenea, operatorul de salubritate a contribuit la înfrumuseţarea oraşului, amenajând pe cheltuială proprie scuarul aflat la intersecţia străzilor Calea Aradului, Primăriei şi Bulevardul Decebal. O altă reuşită a societăţii este deschiderea, în decembrie, a unui birou de relaţii cu publicul la parterul Primăriei.

În anul 2016, RER Ecologic Service asigură că va continua să pună preţ pe asigurarea unor servicii de calitate şi adaptate nevoilor orădenilor. În acelaşi timp, o prioritate de top va rămâne promovarea în rândul locuitorilor a colectării selective a deşeurilor. Pentru că Oradea trebuie să fie un oraş nu doar curat, ci şi cu cetăţeni responsabili.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON