În premieră absolută în ultimele trei decenii, Consiliul Judeţean Bihor a votat, miercuri, o hotărâre privind repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale către primăriile din judeţ prevăzând sume egale pentru toate, indiferent de apartenenţa politică a primarilor.
Va fi, însă, o excepţie, deoarece pe viitor împărţirea acestor fonduri se va face după cele 12 criterii de performanţă anunţate de preşedintele Ilie Bolojan şi votate de consilieri la finele anului trecut.
Egal
Cei 34 de aleşi ai bihorenilor prezenţi la reuniunea de miercuri au votat în unanimitate şi fără nicio controversă - indiferent de afilierea la cele trei partide reprezentate în CJ - repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA şi sumelor aferente cotei de 14% din impozitul pe venit destinate echilibrării bugetelor locale ale primăriilor.
Potrivit proiectului de hotărâre, fiecare comună din Bihor va primi aceeaşi sumă din cotele defalcate de TVA, şi anume 379.000 lei, şi aceeaşi sumă din cotele din impozitul pe venit, şi anume 222.000 lei. Oraşele, inclusiv Oradea, vor primi şi ele sume egale: fiecare câte 379.000 lei din cotele defalcate de TVA şi câte 221.000 lei din cota de 14% din impozitul pe profit.
Sumele astfel împărţite de consilierii judeţeni se ridică la 60,653 milioane lei, din care 38,268 milioane provin din TVA, iar 22,385 milioane lei din impozitul pe venit.
Cele 12 criterii
Hotărârea de miercuri va rămâne, însă, şi singulară, deoarece pe viitor CJ va aplica la repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale cele 12 criterii de performanţă propuse de preşedintele Ilie Bolojan şi adoptate la finele anului trecut.
"De data aceasta am făcut repartizarea cu sume egale, pentru a putea transmite alocarea la Finanţe, dar pe viitor se va ţine cont de criteriile de performanţă", a explicat BIHOREANULUI vicepreşedintele CJ Călin Gal, responsabil cu activitatea Direcţiei Economice a instituţiei.
Cele 12 criterii instituite la finele anului trecut au menirea să înlăture subiectivismul politic manifestat de conducerile anterioare ale CJ Bihor, care au favorizat primarii din partidele şefilor instituţiei, înlocuindu-le cu indicatori obiectivi ce vizează costurile de funcţionare a primăriilor, precizia cu care acestea îşi previzionează, încasează şi execută veniturile proprii, ponderea veniturilor proprii în bugetele locale, starea de curăţenie a localităţilor, gradul în care primăriile demonstrează că sunt interesate să atragă fonduri europene şi investitori etc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.