URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2021, 19:57

Pentru prima oară, CJ Bihor a împărțit egal banii pentru primării, fără să țină seama de culoarea politică. Urmează împărțirea după performanțe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră absolută în ultimele trei decenii, Consiliul Judeţean Bihor a votat, miercuri, o hotărâre privind repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale către primăriile din judeţ prevăzând sume egale pentru toate, indiferent de apartenenţa politică a primarilor.

Va fi, însă, o excepţie, deoarece pe viitor împărţirea acestor fonduri se va face după cele 12 criterii de performanţă anunţate de preşedintele Ilie Bolojan şi votate de consilieri la finele anului trecut.

Egal

Cei 34 de aleşi ai bihorenilor prezenţi la reuniunea de miercuri au votat în unanimitate şi fără nicio controversă - indiferent de afilierea la cele trei partide reprezentate în CJ - repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA şi sumelor aferente cotei de 14% din impozitul pe venit destinate echilibrării bugetelor locale ale primăriilor.  

Potrivit proiectului de hotărâre, fiecare comună din Bihor va primi aceeaşi sumă din cotele defalcate de TVA, şi anume 379.000 lei, şi aceeaşi sumă din cotele din impozitul pe venit, şi anume 222.000 lei. Oraşele, inclusiv Oradea, vor primi şi ele sume egale: fiecare câte 379.000 lei din cotele defalcate de TVA şi câte 221.000 lei din cota de 14% din impozitul pe profit.

Sumele astfel împărţite de consilierii judeţeni se ridică la 60,653 milioane lei, din care 38,268 milioane provin din TVA, iar 22,385 milioane lei din impozitul pe venit.

Cele 12 criterii

Hotărârea de miercuri va rămâne, însă, şi singulară, deoarece pe viitor CJ va aplica la repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale cele 12 criterii de performanţă propuse de preşedintele Ilie Bolojan şi adoptate la finele anului trecut.

"De data aceasta am făcut repartizarea cu sume egale, pentru a putea transmite alocarea la Finanţe, dar pe viitor se va ţine cont de criteriile de performanţă", a explicat BIHOREANULUI vicepreşedintele CJ Călin Gal, responsabil cu activitatea Direcţiei Economice a instituţiei.

Cele 12 criterii instituite la finele anului trecut au menirea să înlăture subiectivismul politic manifestat de conducerile anterioare ale CJ Bihor, care au favorizat primarii din partidele şefilor instituţiei, înlocuindu-le cu indicatori obiectivi ce vizează costurile de funcţionare a primăriilor, precizia cu care acestea îşi previzionează, încasează şi execută veniturile proprii, ponderea veniturilor proprii în bugetele locale, starea de curăţenie a localităţilor, gradul în care primăriile demonstrează că sunt interesate să atragă fonduri europene şi investitori etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Petitie
Am auzit la radio-santu' ca unii primari vor face petitii de genul "amestecului in treburile interne". Ca au primit prea multi bani.
Postat 26 Februarie 2021, 09:58 de sssss
Când geniul lui Bolojan se arată, până și soarele iese la cerșit !?!
Cât de tăntălău poate fi cineva ... să împartă un drept care se calculează pe cap de locuitor, necesități și măsuri adoptate, altfel decât logica și legica !?! Cum să aloci aceeași sumă (501.000), spre exemplu, atât la Popești (comună cu peste 9.000 de locuitori) cât și la Olcea (cu nici 3.000 de locuitori) !?! Mare-i grădina ... și mulți "săndei" sunt lăsați liberi prin ea !?!
Postat 25 Februarie 2021, 20:56 de CrisDumi
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , two, ctldtr, se
No ma, ati vazut ce politic e si asta
Postat 24 Februarie 2021, 20:39 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON