URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Noiembrie 2018, 11:10

Pentru Oradea curată! RER Vest şi Primăria pregătesc al doilea centru de colectare separată a deşeurilor

Pentru Oradea curată! RER Vest şi Primăria pregătesc al doilea centru de colectare separată a deşeurilor GRATIS PENTRU TOŢI. Orice orădean poate arunca gratuit deşeuri la centrul de colectare separată. Singura condiţie impusă este prezentarea cărţii de identitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an de la inaugurare, centrul de colectare separată a deşeurilor, pe care RER Vest şi Primăria Oradea l-au amenajat pe strada Thurzó Sandor, s-a dovedit o investiţie bine-venită. Orădenii au aruncat aici peste 1.500 tone de deşeuri, care altfel ar fi putut ajunge abandonate la colţ de stradă. Tocmai pentru că centrul este util, municipalitatea şi operatorul de salubritate vor construi anul viitor încă unul, în cartierul Rogerius.

Pe categorii

De la inaugurarea din noiembrie 2017 şi până acum, centrul de colectare separată a deşeurilor, aflat în capătul cimitirului municipal, a adunat peste 1.500 tone de deşeuri. „Grosul” materialelor depuse de orădeni cu titlu gratuit l-a constituit molozul rezultat din construcţii (1014,36 tone) şi deşeurile biodegradabile (115,44 tone). De asemenea, orădenii au dus 121,81 tone de piese vechi de mobilier şi alte 43,96 tone de textile.

În cele 12 luni, locuitorii oraşului au mai predat la centrul de colectare 57,94 tone de plastic, 52,68 tone de sticlă, 30,42 tone de hârtie, 2,3 tone de obiecte de uz casnic, 0,73 tone de cutii de vopsele, 12,87 tone de deşeuri electrice şi electronice, respectiv 9,84 tone de anvelope uzate. În medie, în fiecare zi în centru au intrat 200 kilograme de deşeuri, care apoi au fost transportate de utilajele firmei de salubritate la depozitul Eco Bihor.

Va urma

Anul viitor, acest centru nu va mai fi unic. Primăria şi RER Vest au decis că vor amenaja un punct similar, pe strada Uzinelor, pe un teren de lângă linia de cale ferată, vizavi de fabrica Adeplast. Până când municipalitatea obţine avizul CFR pentru acest amplasament, operatorul de salubritate pregăteşte proiectul viitorului centru, care va funcţiona după aceleaşi reguli.

Orădenii vor putea preda şi acolo gratuit deşeuri din 12 categorii: deşeuri cu conţinut periculos (categorie care include deşeuri precum medicamente expirate, bidoane insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice şi electrocasnice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile. Pe scurt: orice fel de deşeuri produse într-o gospodărie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
(Aproape) bine!
Parca e un blestem! Niciun proiect nu e gandit in perspectiva, ba mai mult, chiar daca planurile sunt ok, implementarea lasa de dorit. Prima problema e spatiul. A fost luat din cel al cimitirului. La cat de frumoasa e viata in Oradea si la cat de bine o ducem sub biciul birtinezului, in doi-trei ani nu vor mai fi locuri in cimitir. Probabil ca va prelua rer-ul lesurile si le va recicla, solutia e fezabila, exista si o poarta (aici birtinezul s-a gandit in perspectiva!)intre depozit si cimitir. Una foarte larga, semn ca se va merge pe transport mecanizat (de ce-mi zboara gandul la Auschwitz?!). Si inca ceva: nu stiu daca aceasta activitate de colectare a deseurilor este profitabila, datele duc la ideea ca ies ceva bani. Atunci de ce este limitata cantitatea care poate fi predata gratis de catre un abonat rer?! Nu stiu, va intreb pt. a intreba la randul vostru si voi, ziaristii!
Postat 26 Noiembrie 2018, 07:18 de pinonel
foarte util
Curat si civilizat. Bravo!
Postat 24 Noiembrie 2018, 11:35 de poli
Excelsior
O idee care ar trebui sa fie standard intr-un oras civilizat.
Postat 24 Noiembrie 2018, 11:23 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON