URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Noiembrie 2018, 14:15

Penalităţi de 300.000 euro! La fel ca zborurile externe, noul terminal al Aeroportului Oradea se lasă aşteptat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi terminalul al doilea al Aeroportului Internaţional Oradea trebuia să fie gata în luna septembrie, asocierea UTI Grup şi Eldiclau a rămas în urmă, adunând până acum penalităţi de aproape 300.000 euro.

Răspunzând unei întrebări adresate, marți, de BIHOREANUL într-o conferință de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a spus că vina nu aparţine autorităţii publice şi nici Aeroportului, entitatea care a semnat contractul cu asocierea UTI Grup - Eldiclau.

"Sunt motive independente de Consiliul Judeţean. Le-am explicat constructorilor că vom fi foarte duri cu partea de penalităţi. Nu prea ne-au ascultat şi prea puţin au lucrat anul trecut. Anul acesta au lucrat, dar sunt într-o întârziere. Calculele duc deja undeva la 300.000 euro penalităţi de întârziere", a spus Pásztor.

Preşedintele CJ speră ca lucrările să fie finalizate în luna decembrie. Totuşi, acesta a precizat că va mai dura până când terminalul să fie operaţional deoarece va trece printr-o procedură de autorizare pentru echipamentele de siguranţă şi control din partea mai multor entităţi, cum ar fi Poliţia de Frontieră şi SRI. Un termen realist indicat de Pásztor a fost primul trimestru al anului 2019.

Conform proiectului "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea", s-a construit o clădire cu suprafaţa de 2.925 mp, capabilă să găzduiască aproximativ 600 de pasageri în acelaşi timp.

Constructorul va amenaja şi o parcare nouă, cu 128 locuri pentru autoturisme, 3 locuri pentru autocare, 6 locuri de staţionare pentru autobuze, 5 locuri de parcare pentru autoturismele unor persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri pentru taximetre. Lucrarea s-a adjudecat la valoarea de 21.796.000 lei.

Banii sunt asiguraţi din alocări de la Guvern, prin Consiliul Judeţean, respectiv printr-o cofinanţare de 25% pe care trebuie să o asigure Aeroportul Oradea. În acest sens, Aeroportul a deschis o linie de împrumut de 6,7 milioane lei. Împrumutul a fost luat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani de la finalizarea lucrărilor la terminal.

Amintim că de la finalul lunii octombrie, după retragerea companiei low cost Ryanair, Aeroportul Internaţional Oradea a rămas fără curse externe, fiind operate doar zborurile de Bucureşti.

Recent, într-o conferinţă de presă la Oradea, directorul Tarom, Wolff Werner-Wilhelm, a anunţat că operatorul aerian de stat va lansa, din decembrie, zboruri directe de la Oradea la Barcelona, pe aeroportul principal El Prat, şi de la Oradea în Italia, fie Milano, fie Roma. Biletele nu au fost puse încă în vânzare. Preşedintele CJ a spus că se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple săptămâna aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alo GARA
Nu are nimeni de comentat aici . Merge bine la județ.
Postat 07 Noiembrie 2018, 07:55 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON