URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2018, 14:15

Penalităţi de 300.000 euro! La fel ca zborurile externe, noul terminal al Aeroportului Oradea se lasă aşteptat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi terminalul al doilea al Aeroportului Internaţional Oradea trebuia să fie gata în luna septembrie, asocierea UTI Grup şi Eldiclau a rămas în urmă, adunând până acum penalităţi de aproape 300.000 euro.

Răspunzând unei întrebări adresate, marți, de BIHOREANUL într-o conferință de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a spus că vina nu aparţine autorităţii publice şi nici Aeroportului, entitatea care a semnat contractul cu asocierea UTI Grup - Eldiclau.

"Sunt motive independente de Consiliul Judeţean. Le-am explicat constructorilor că vom fi foarte duri cu partea de penalităţi. Nu prea ne-au ascultat şi prea puţin au lucrat anul trecut. Anul acesta au lucrat, dar sunt într-o întârziere. Calculele duc deja undeva la 300.000 euro penalităţi de întârziere", a spus Pásztor.

Preşedintele CJ speră ca lucrările să fie finalizate în luna decembrie. Totuşi, acesta a precizat că va mai dura până când terminalul să fie operaţional deoarece va trece printr-o procedură de autorizare pentru echipamentele de siguranţă şi control din partea mai multor entităţi, cum ar fi Poliţia de Frontieră şi SRI. Un termen realist indicat de Pásztor a fost primul trimestru al anului 2019.

Conform proiectului "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea", s-a construit o clădire cu suprafaţa de 2.925 mp, capabilă să găzduiască aproximativ 600 de pasageri în acelaşi timp.

Constructorul va amenaja şi o parcare nouă, cu 128 locuri pentru autoturisme, 3 locuri pentru autocare, 6 locuri de staţionare pentru autobuze, 5 locuri de parcare pentru autoturismele unor persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri pentru taximetre. Lucrarea s-a adjudecat la valoarea de 21.796.000 lei.

Banii sunt asiguraţi din alocări de la Guvern, prin Consiliul Judeţean, respectiv printr-o cofinanţare de 25% pe care trebuie să o asigure Aeroportul Oradea. În acest sens, Aeroportul a deschis o linie de împrumut de 6,7 milioane lei. Împrumutul a fost luat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani de la finalizarea lucrărilor la terminal.

Amintim că de la finalul lunii octombrie, după retragerea companiei low cost Ryanair, Aeroportul Internaţional Oradea a rămas fără curse externe, fiind operate doar zborurile de Bucureşti.

Recent, într-o conferinţă de presă la Oradea, directorul Tarom, Wolff Werner-Wilhelm, a anunţat că operatorul aerian de stat va lansa, din decembrie, zboruri directe de la Oradea la Barcelona, pe aeroportul principal El Prat, şi de la Oradea în Italia, fie Milano, fie Roma. Biletele nu au fost puse încă în vânzare. Preşedintele CJ a spus că se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple săptămâna aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alo GARA
Nu are nimeni de comentat aici . Merge bine la județ.
Postat 07 Noiembrie 2018, 07:55 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON