URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
08 Ianuarie 2013, 10:29

Pe schiuri şi patine: Unde te poţi bucura de sporturile de iarnă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Chiar dacă sărbătorile s-au încheiat, mulţi orădeni nu au apucat încă să facă o ieşire la munte. Măcar pentru o zi, ei pot alege să profite de iarnă.

Pârtii la alegere

La Arieşeni îi aşteaptă două domenii de schi. Pe pârtiile vechi, Vârtop 1 şi 2, echipate cu teleschi şi noctură, doritorii pot coborî de la diferite altitudini, cea mai întinsă dintre pârtii având aproximativ 1.000 de metri. Aici, închirierea unei perechi de schiuri costă 20-25 de lei pentru toată ziua, a unei săniuţe 10 lei, o placă de snowboard - 30 de lei, iar o urcare cu teleschiul costă 5 lei pentru adulţi, respectiv 3 lei pentru copii. Preţurile scad cu câte un leu pentru grupuri. Tot la Arieşeni, în jurul pârtiei, turiştii pot opta pentru o plimbare cu sania trasă de cai, o cursă costând 10 lei pe persoană.

Pentru a treia iarnă la rând, schiorii pot merge şi la noul domeniu de schi, cel de pe raza judeţului Bihor, care a fost realizat de comuna Nucet în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, prin proiectul "Schi în România". Aici, există o pârtie pentru profesionişti, mai dificilă, dar şi una cu dificultate medie, de aproximativ 1.200 de metri. Domeniul este şi el dotat cu nocturnă, iar o urcare cu telescaunul, care are o capacitate de 1.400 de persoane pe oră, costă 7 lei.

Cursuri de snowboard

Spre Arieşeni există şi o cursă specială a firmei Euromaidec. Ski trip-ul este organizat în fiecare sâmbătă, iar pornirea se face la ora 7 de la Spitalul Municipal, autobuzul ajungând la 07.15 în parcarea Hotelului Ramada, iar la 07.25 la Statuia Cantemir. Preţul unei excursii este de 39 de lei, iar copiii sub 10 ani plătesc 35 de lei. Participanţii beneficiază şi de o reducere la închirierea echipamentelor sportive în acest preţ.

Tot la Arieşeni, pasionaţii pot învăţa să se dea cu snowboard-ul. Asociaţia "Enjoy the ride" organizează tabere de snowboard, de cinci zile, care cuprind în preţul lor şi cazare, mic dejun, acces pe pârtii, plus alte beneficii. O astfel de tabără costă 850 de lei pe persoană. Cu aceeaşi instructori, însă, care pot fi contactaţi la adresa hello@enjoytheride.ro, turiştii pot încerca cursuri separate de snowboard, unde pentru o oră plătesc 60 de lei, preţ în care nu este inclus echipamentul.

La Stâna de Vale pârtia este una mai mică, de 550 de metri, destinată mai mult începătorilor. Dar şi aici, turiştii pot profita de o tură de schi ori sanie, iar pentru a se încălzi pot gusta un vin fiert, băutura de sezon. Închirierea unui set pentru schi costă 25 de lei pe zi, iar placa de snowboard costă 40 de lei. O urcare cu telescaunul este 4 lei. Cei care doresc şi alte senzaţii în vacanţă pot să-şi închiriere snowmobile, cu 50 euro pe oră, şi să "patruleze" zona. De altfel, o firmă organizează şi excursii şi ture organizate de snowmobil, detalii putând fi găsite pe site-ul www.emfextrem.ro.

Pe patine

Pentru cei care preferă să încerce patinajul, Lotus Center a amenajat încă dinaintea Crăciunului un patinoar artificial, întins pe 600 de metri pătraţi, în parcarea mallului. Patinoarul este deschis de luni până vineri, între orele 12 şi 24, iar sâmbăta şi duminica, între orele 10 şi 24. Preţul unui bilet pentru copiii sub 14 ani este de 8 lei, pe zi, iar pentru adulţi - 10 lei, pentru acelaşi interval. Închirierea unei perechi de patine costă 10 lei.

Şi la Orăşelul Copiilor s-a deschis patinoarul artificial amenajat pe aproximativ 400 de metri pătraţi. Accesul pe patinoarul destinat copiilor, dar şi părinţilor care vor să-i înveţe să patineze, este gratuit. Cei care doresc pot închiria perechea de patine cu 5 lei. Dat fiind că vremea nu a fost atât de rece, patinoarul natural de la baza Voinţa nu a putut fi amenajat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON