URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2021, 08:31

Pe mâna vedetelor: Un orădean face curele de ceas deosebite, unele pentru VIP-uri precum Sylvester Stallone (FOTO)

Pe mâna vedetelor: Un orădean face curele de ceas deosebite, unele pentru VIP-uri precum Sylvester Stallone (FOTO) GUSTURI DE LUX. Dacă soției sale, Nicoleta, îi creează curele pentru smartwatch, Vasile preferă ceasurile clasice. În curând, speră el, își va cumpăra unul italienesc, Panerai, căruia să-i schimbe, desigur, cureaua
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un mic atelier de pe strada Primăriei din Oradea, Vasile Uglai produce bijuterii. Aşa îşi numeşte el curelele de ceas atent lucrate, pe care din 2011 le vinde în toată lumea.

Pentru că a ajuns să câştige foarte bine, la 47 de ani şi-a dat demisia de la CFR, iar de atunci lucrează împreună cu soţia în studioul lor, unde fac curele din piele de crocodil, pisică de mare ori picior de struţ. Creaţiile sale au ajuns la mâna multor vedete, cum ar fi Papa Francisc şi Sylvester Stallone...

Iubire la Gara Mare

Povestea a început în ultima parte a anilor ’80, când, după absolvirea Liceului CFR din Satu Mare, Vasile s-a mutat în Oradea ca să lucreze lăcătuş la Gara Mare.

"Era diferit faţă de toţi cei pe care-i vedeam în gară. A fost întotdeauna un artist", îl descrie soţia, Nicoleta, care l-a întâlnit în 1991, pe când ea lucra la întreţinerea vagoanelor. După câţiva ani de relaţie, au decis să se căsătorească, iar în 1999 a apărut şi fiica lor, Lois.  

De-a lungul timpului, Nico a schimbat mai multe locuri de muncă, dar Vasi a rămas tot la CFR. Nu s-a mulţumit, însă, cu atât. Ca să câştige în plus, câţiva ani a fost dealer pentru brandul de vase Zepter, pe care a reuşit să-l promoveze şi astfel să facă bani din vânzări.

Atelier pe balcon

Şi-a descoperit adevărata pasiune în 2011, când a făcut o curea pentru ceasul său Casio. "A luat geanta mea preferată din piele şi a tăiat-o. S-a jucat şi a cusut până i-a ieşit ce-a vrut: o curea elegantă, pe care o ţine şi acum în ramă (foto). Iniţial am fost supărată, dar am observat că e pasionat. Şi-a cumpărat piele şi ne-a făcut mie şi fiicei curele de ceas", îşi aminteşte soţia.

De atunci, totul s-a schimbat. Vasile şi-a amenajat un atelier pe balcon şi a început să creeze curele urmărind tutoriale pe internet seara, după serviciu, şi în weekend. Se obişnuise ca, la final, să publice o fotografie cu lucrarea pe Facebook, astfel că în câteva luni primea şi primele comenzi.

Curele cu personalitate

Bărbatul, acum în vârstă de 52 de ani, s-a remarcat prin felul în care discută cu clienţii. Fie că primeşte detalii la telefon, fie că are ceasul în atelier, Vasile trebuie să cunoască proprietarul înainte de a se apuca de treabă. "Fac o schiţă a produsului după ce ştiu culorile preferate ale clientului, dacă e sportiv sau se îmbracă elegant... Pe un ceas pentru bărbaţi cusăturile sunt groase, la femei sunt fine şi subţiri. Şi pH-ul pielii este important. Dacă e acid strică repede pielea curelelor, cam într-un an, dar la o persoană cu pH normal poate să ţină ani de zile", povesteşte el.

În 2015, grija pentru piele şi clienţi l-a convins pe Augustin Matei, un designer de ceasuri din Dâmboviţa, să-i propună să lucreze împreună şi să-i ceară să-i livreze curele la fiecare comandă.

Aşa şi-a crescut Vasile veniturile. După aproape 30 de ani în CFR, şi-a dat seama că poate câştiga mai bine din curele şi în 2017 a decis să îşi dea demisia şi să aplice pentru finanţare prin programul Start-Up Nation ca să-şi deschidă propriul atelier.

Din Oradea-n lume

Cu cei 44.000 euro obţinuţi, şi-a cumpărat utilaje şi a închiriat un spaţiu pe strada Primăriei (foto). Soţia a renunţat şi ea la job pentru a-l ajuta. Cei doi lucrează de atunci de lunea până sâmbăta la zeci de comenzi, care pot fi gata într-o zi sau mai multe, în funcţie de complexitate, sub marca Uglai. Până acum, au făcut curele inclusiv pentru clienţi din Germania, SUA sau Singapore.

O comandă importantă a primit în 2018, când designerul Augustin Matei a creat un ceas pentru faimosul actor Sylvester Stallone, la cererea unui prieten de-al vedetei. Cureaua a fost confecţionată din piele de crocodil verde cu cusături aurii, iar ceasul din oţel şi argint, personalizat cu un cap de mort şi un corb, trimiteri la seria filmelor "Eroi de sacrificiu" (foto).

Anul următor, a mai bifat o reuşită, când Guvernul României i-a cerut designerului să creeze ceva special pentru Papa Francisc. "Augustin a propus o curea din piele de crocodil. Eu i-am spus că un om care transmite modestie în tot ce face şi care poartă un Casio nu va purta aşa ceva. Am ales o piele de viţel, maro închis, cusută cu aţă simplă", spune Vasile despre cadou.

Piele exotică

Printre vedetele care poartă curele de ceas "made in Oradea" se mai numără şi interpreţii Nicu Alifantis şi Tudor Gheorghe.

Cea mai ieftină creaţie Uglai costă 200 lei, din piele de viţel, iar preţul creşte în funcţie de design şi materiale. Cele mai scumpe sunt curelele din piele de pisică de mare (800 lei), preferată pentru aspectul strălucitor. Preţurile sunt mai ridicate pentru comenzile din străinătate, de la 80 la 250 de euro.

"Cel mai mult mă motivează când clienţii îmi trimit fotografii în care zâmbesc şi poartă ceasul pe mână", spune Vasile, mândru de creaţiile sale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Curele de piele
Sunt ferm convinsa ca si multe vipuri locale ii poarta curelele.Pentru dame ce piele folosește? Iar pe aia de picior de struț in genere oare cui i-o recomanda?
Postat 25 Decembrie 2021, 11:07 de User anonimizat
Asta e om implinit!
Felicitari! A ajuns sa faca ce ii place, munca sa ii fie hobbyul si pasiunea, si sa si faca bani din asta ca sa se sustina. Ne mandrim insa ca oradeni cu succesul lui!
Postat 24 Decembrie 2021, 20:37 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON