URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2012, 12:01

PDL-istul Ionel Avrigeanu, ceartă "moale" pe banii pentru comune cu liberalul Cornel Popa

Întrunit vineri în şedinţă extraordinară, Consiliul Judeţean a decis distribuirea a 5,57 milioane lei alocate Bihorului prin Ordonanţa de Urgenţă 61/29 octombrie a Guvernului, către mai multe comune şi oraşe care au datorii la plata unor lucrări edilitare vechi de mai mulţi ani.

Avrigeanu despre Ţîrle şi Seremi: "atitudini obosite"

Cum era de aşteptat, şeful grupului de consilieri judeţeni PDL, Ionel Avrigeanu, candidat pentru Camera Deputaţilor în colegiul 5 Ceica, a acuzat o "împărţeală politică" a banilor, pe motiv că grosul sumelor a fost dat comunelor cu primari PNL, PSD şi UDMR, iar cele cu edili democrat-liberali au primit fonduri mai subţiri.

"Am înţeles că suntem în campanie, dar observ că numai anumite unităţi administrativ-teritoriale au arierate, deşi eu ştiam că sunt încă cel puţin 20 de comune care au datorii", a spus Avrigeanu, continuând: "E o împărţeală politică, şi cred că după campanie ar trebui să abordăm mai realist problemele judeţului, pentru că altfel n-o să reuşim niciodată, aşa cum şi dumneavoastră, şi noi, ne-am propus, să aşezăm Bihorul pe primul loc".

Pe de altă parte, deşi s-a vrut critic la adresa actualei conduceri a CJ, Avrigeanu a reuşit să vitupereze şi împotriva noului său coleg de partid, Radu Ţîrle, acum candidat pedelist în colegiul 2 Senat Aleşd-Beiuş-Ştei, dar şi a fostului preşedinte al PDL Bihor, Ştefan Seremi, deoarece a spus că aceştia au condus Consiliul Judeţean cu "atitudini obosite". "Dacă vom adopta aceleaşi atitudini obosite cum au fost în ultimele mandate, nu vom reuşi niciodată nimic", a spus Avrigeanu.

"Nu citiţi pe diagonală!"

Fără să intre în polemică cu PDL-istul, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, i-a sugerat acestuia să citească cu atenţie lista comunelor ce primesc fonduri pentru plata arieratelor, ca să observe că între beneficiari se numără şi unităţi-administrative, inclusiv un oraş, cu primari democrat-liberali. De asemenea, Popa i-a amintit lui Avrigeanu că banii au fost alocaţi cu prioritate comunelor ale căror datorii sunt vechi de trei ani pentru simplul motiv că ele nu au primit fonduri de la guvernele conduse de PDL, astfel încât lucrările de apă, canalizare şi asfaltare nu pot fi finalizate şi se degradează continuu.

"Dacă veţi studia cu atenţie lista, veţi regăsi unităţi administrativ-teritoriale care timp de patru ani au rămas complet fără sursele de finanţare pentru coplata proiectelor. Eu chiar vă rog să pătrundeţi esenţa listei, nu să plutiţi deasupra ei sau să o parcurgeţi în diagonală, şi veţi vedea unităţi cu primari de la PDL şi PPDD", i-a spus Popa lui Avrigeanu, adăugând că sumele alocate acum abia acoperă 10% din necesar.

Unanimitate, minus PDL şi PPDD

După scurtul schimb de replici, proiectul de împărţire a celor 5,57 milioane lei a fost adoptat cu doar şase voturi contra, exprimate de consilierii PDL şi PPDD.

Ca urmare, 10 comune şi un oraş vor primi 1,59 milioane lei pentru achitarea datoriilor la lucrările desfăşurate în baza HG 577/1997 (Abrămuţ, Auşeu, Avram Iancu, Căpâlna, Cherechiu, Criştioru de Jos, Finiş, Răbăgani, Sălard, Toboliu şi Vaşcău), 16 unităţi administrativ-teritoriale vor beneficia de 3,021 milioane lei pentru a achita arieratele acumulate la lucrările executate în baza OG 7/2007 (Abram, Auşeu, Chişlaz, Cociuba Mare, Holod, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Oşorhei, Pomezău, Răbăgani, Sălard, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Tileagd şi Vârciorog), iar alte 53 de comune, oraşe şi municipii primesc bani pentru achitarea altor datorii (Abram, Aştileu, Avram Iancu, Boianu Mare, Bratca, Căbeşti, Căpâlna, Ceica, Cetariu, Cherechiu, Chişlaz, Ciuhoi, Cociuba Mare, Copăcel, Drăgăneşti, Finiş, Holod, Ineu de Criş, Lazuri de Beiuş, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Popeşti, Răbăgani, Remetea, Roşia, Roşiori, Sălard, Sâmbăta, Sârbi, Suplacu de Barcău, Şinteu, Şuncuiuş, Tarcea, Tăuteu, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Ţeţechea, Uileacu de Beiuş, Vadu Crişului, Viişoara, Ştei, Valea lui Mihai, Vaşcău, Beiuş şi Marghita).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
”Epoca (încă) portocalie.” Ep. E greu fără Bocuţ şi dona Nuţi la ”butoane”!
I. ”Dacă veţi studia cu atenţie lista, veţi regăsi unităţi administrativ-teritoriale care timp de patru ani au rămas complet fără sursele de finanţare pentru coplata proiectelor.” Popa Cornel - Preşedinte CJ Bihor. 1. Mr. Avrigeanu ne poate spune ceva în legătură cu nefinanţarea proiectelor primăriilor ne-”portocalii”/aliate în perioada octombrie 2009 - aprilie 2012, pe când el şi fostul său şef de partid, tov. (încă) deputat Seremi Ştefan, erau la ”butoane”? P.S. Good luck USL Bihor. Keep going!
Postat 17 Noiembrie 2012, 12:29 de stefan
Cornel Popa un betiv
Probabil ca e asa de beat Popa incat a uitat ca el nu a facut nimic!!!!
Postat 16 Noiembrie 2012, 19:30 de morar
minciuni
Deci Popa asta numai gura e de el...de fapt ca si de tot USL-ul, numai minciuni...numai promisiuni mincinoase...vrajeli ieftine
Postat 16 Noiembrie 2012, 19:17 de aladeen
@SINMARTIN
SINMARTIN esti foarte prost.....informat. Nimic nu a reusit sa realizeze Popa de cand e la Cj in afara sa desfaca eventual o sticla de vodca!!!!
Postat 16 Noiembrie 2012, 19:16 de oradea
Romania, tara ungurilor
Primariile unguresti care au primit bani si pe OG 7/2007 si ptr. alte cheltuieli sunt mai multe decat primariile romanesti . Si PDL-istii faceau la fel.
Postat 16 Noiembrie 2012, 18:01 de Roman
ce faceti cu parasutele voastre pe tocuri , spargeti timpaneeee
am fost la Primarie si boc-poc se auzeau tocurile blondei care da interviuri de la palatul din sticla aia e surda are handicap auditiv, nu se aude ca paseste precum ciocanul in fier !! luati masuri vine o parasuta sa mi lovesca timpanul ? de ce se permite tortura in spatiul public ? in afara de tocurile ei nu se auzea musca, e posibil asa ceva ?!!!
Postat 16 Noiembrie 2012, 15:54 de primaria
se razboiesc pocaiti !!! saraiti ca moare politica fara ei :))
ASA M AM SATURAT DE pnl SI pdl TOT TIMPUL SE CERAT SI DGEABA CA NUMAI LE PUxTE GURA IN REST NIMIC DE VOCATIA LOR DE POLITICIENI , LATRA si FAC SPUME ATAT!
Postat 16 Noiembrie 2012, 15:51 de VAI DE CAPUL LOR
RESPECT
DA BOGDAN E FOARTE PUTIN,CA IN 6 LUNI POPA A REUSIT SA DEBLOCHEZE SI SA FINALIZEZE SITUATIA TRAGICO-COMICA CU DRUMUL SPRE PADIS CREATA DE FIRMELE PDL-ISTE, SA REZOLVE CU MUZEUL , SA ASFALTEZE DRUMURI... PDL-ISTI NU AU REUSIT ASTA IN 8 ANI.RESPECT CORNEL POPA.MEREU A TRAS SI A REUSIT MULTE PT. JUDETUL BIHOR.
Postat 16 Noiembrie 2012, 15:33 de SANMARTIN
JOC POP
DIN PACATE E SINGURUL CONSILIER MAI VOCAL...MACAR DIN BANII DATI PRIMARIILOR USL-ISTE SA SE SI VADA CEVA...DIN PACATE IN 6 LUNI CAM NIMIC NOU
Postat 16 Noiembrie 2012, 13:34 de bogdan
a
popa popa 1
Postat 16 Noiembrie 2012, 13:19 de w
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON