URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 13:30

Păzea! L-aţi supărat pe Sandu Lungu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă.

Nu insist asupra argumentelor folosite de Sandu şi a sloganurilor auzite luni seara în stradă. În cele cu iz politic ne regăsim, în bună măsură, toţi, inclusiv cei care, mai an, măturau aceleaşi străzi, în număr mult mai mare chiar, cerând dispariţia "ciumei roşii" care ne-a "furat" România. Trăim într-o ţară pradă corupţiei, dezorientării, lipsei totale de coeziune şi poate chiar de orizont, cu sistemele de valori date peste cap şi cu reperele făcute praf, iar sentimentul de iritare dat de neputinţa resimţită în faţa acestei fatalităţi e deja sufocant.

Şi, ca şi cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, pandemia fără de sfârşit înnebuneşte o societate oricum fragmentată, ruptă în două de poziţionarea faţă de Covid şi felul în care acesta poate fi combătut. Pradă dezinformărilor, educaţiei îndoielnice, superstiţiilor, dar şi, în fond, sentimentelor omeneşti, românii par azi mai dezbinaţi ca oricând, deşi, în mod paradoxal, toţi îşi doresc acelaşi lucru. Normalitatea. Good living. Libertatea, cea atât de des clamată luni seara.

Dar suntem, oare, în mod real lipsiţi de libertate? Restricţiile orare şi limitările de mişcare, obligaţia de a purta masca în spaţiile publice, interdicţiile de a organiza evenimente, îndemnurile (totuşi, nu obligaţia!) de a ne vaccina, sunt ele de natură să ne afecteze esenţial libertăţile fundamentale? Sunt aceste limitări ale drepturilor personale oportune, necesare şi eficiente în lupta cu pandemia? Avem garanţia unui orizont de timp rezonabil al reinstaurării normalităţii, ca asemenea sacrificii să fie "digerabile"?

Dilemele de mai sus sunt general valabile, le găsim pretutindeni pe mapamond, căci problema este una globală. Şi modul de raportare la ele e la fel de divers, pe cum omenirea însăşi e construită din miliarde de bucăţele care mai de care mai diferite. De la încrezători în ştiinţă şi adepţi ai supremaţiei legii la individualişti conduşi de liberul arbitru sau habotnici pentru care singurul doctor e Cel de Sus; de la bătrâni înspăimântaţi de teama de a se îmbolnăvi fatal la oameni activi, pentru care statul în casă a devenit sinonim cu prizonieratul; de la tineri frustraţi de lipsa concertelor, a ieşitului în club sau la sală până la medici extenuaţi de lucrul în spitale suprapopulate...

Iată de ce protestatarii de luni seara - cel puţin cei din Oradea, pe care i-am văzut cu ochii mei - nu ar trebui condamnaţi. Sunt, în bună măsură, tineri afectaţi la modul sincer de felul în care lumea (li) s-a schimbat şi care doresc, cum declara unul dintre ei, "să fie iar ca înainte". Semeni de-ai noștri care au ajuns, după un an de "bombardament Covid" şi ştiri din ce în ce mai nasoale, la limita răbdării, iar acum se revoltă. Spre deosebire de noi, ceilalţi, cărora ne place să credem că suntem mai rezistenţi sau, poate, ne simţim mai în siguranţă vaccinaţi şi la adăpostul precauțiilor.

Şi eu vreau, cum a zis Sandu Lungu despre copiii săi, ca fetiţa mea "să crească şi să trăiască în libertate". Dar mai presus de toate, vreau s-o ştiu sănătoasă, convins fiind că primul element constitutiv al libertăţii e viaţa însăşi, acest dar efemer şi de nepreţuit de care avem parte. Altminteri, vorbim de libertate ca despre un concept golit de sens.

Cert este că tuturor, şi scepticilor, și raționalilor, şi celor "anti", şi celor convinşi de necesitatea restricţiilor, autorităţile ne sunt datoare cu reacţii şi explicaţii. Să găsească argumentele potrivite pentru a convinge, măsurile cuvenite pentru a trata şi resursele necesare pentru ca această criză să nu se prelungească la nesfârşit, distrugând ce a mai rămas funcțional din această societate năucă. Asta, cât timp mai e o brumă de speranţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
carismatic ?
si hitler era 'carismatic!
Postat 26 Aprilie 2021, 19:58 de ntmarcel
Replieri
Greu de crezut ca presa moscovita care l-a pozat si promovat pe Vladimir Putin alaturi de Nurmagomedov tata si fiu si-ar permite sa-l "ingroape" in Covid, gen fake-news, pe Nurmagomedov tatal. Improbabil ca presa rusa si cea japoneza, care a titrat ca sumotorul Sobushi a fost invins de Covid, ar fi aservite intereselor lui Bill Gates... Pe de alta parte, Romania a ajuns in etapa a treia de vaccinari. Cine se stie cu riscuri medicale chiar poate sa se vaccineze ori sa se fereasca pe cont propriu. Deci nu mai e OK exagerarea cu masuri restrictive. Cata vreme nu-s confiscate de politic, protestele sunt expresia revoltei vietzii fatza de exagerarile preventiv sanitare.
Postat 31 Martie 2021, 09:36 de cristi_h
Lungu SANY
La ce sa te aștepți de la el, precum restul interlopilor, ca și ăla de e parlamentar acuma, ce au făcut ei bun pt omenire ??
Postat 30 Martie 2021, 19:26 de Sandu2100
Nea Ciucas
Virusul ucigas exista. Acest virus omoara oameni, in special pe cei care au si alte probleme de sanatate, iar cei vinovati de aparitia si raspandirea acestui virus nu cred ca vor ajunge sa raspunda vreodata pt fapele lor. Se pare ca apar tot felul de variante (tulpini) si mai agresive. Eu nu sunt specialist in boli infectioase sau in virusologie. Eu vad si aud ce fac cei care sunt specilisti in astfel de lucruri. Daca vreti sa intelegeti mai bine, aruncati o privire la ce face statul Israelul. Si-a vaccinat deja mai bine de jumatate din popuatie. De ce ? Cand vorbim de Israel, vorbim si de unul din cele mai puternice servicii secrete din lume. Aia cam stiu ce se intampla in lume. Israelul, nu-si vaccineaza aiurea populatia. Cat despre S. Lungu, el zice ca pierde bani in aceasta perioada. Altii isi pierd, insa, vietile sau pe cei dragi, datorita acestui virus ucigas. De acord cu el cand vorbeste impotriva coruptiei si a taierilor ilegale de material lemnos. Astfel de mitinguri trebuiau sa aiba loc, de exemplu, pt oprirea taierilor ilegale de paduri, si impotriva exporturior de material lemnos brut de catre anumite firme din exterior. Sanatate tuturor!
Postat 30 Martie 2021, 19:08 de B90
PROPAGANDĂ DE TIP AUR!!! LIPSEȘTE DL DEPUTAT INTERLOP LASCA ?!!!???
Este un punct de vedere al unei mase de oameni care trebuie respectat prin garantul constituției!!!Însă instigarea la nerespectarea măsurilor sanitare și a legilor statului ar trebui asptru sancționată de către autoritățile statului.
Postat 30 Martie 2021, 17:43 de User anonimizat
Divizare prin generalizare.
Scortosul, nu e bine că generalizezi să-ți susții punctul de vedere, nu e deloc bine crezând că pe “ciorditori” îi împiedică restricțiile. Masca e un avantaj, de la găinar la violator, cât și lumea mai puțină pe stradă. În rest, sunt convins că și peste 30 de ani tot PSD-ul e de vină, bolșevicii nu sunt decât de vreo 100.
Postat 30 Martie 2021, 16:31 de User anonimizat
poate da mana cu asta din Alba si sa-l mai cheme si pe Ghita minte mica
https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/interlopul-organizat-protestul-anti-masca-alba-iulia-condamnat-proxenetism-liberat-conditionat-2020-1_606302185163ec4271726471/index.html No, ni ma ca s'o suparat interlopii ca nu mai pot iesi la ciordeala noaptea si nici ziua nu mai au spor! Vai si amar daca astia cu pumnii mari si mintea mica au ajus lideri de opinie in tara! Cai inalti ca bradu si prosti ca paru se vor lideri! Vai de natia noastra in ce balegar ne-a bagat 30 de ani de fesenism si pesedism.
Postat 30 Martie 2021, 15:48 de scortosul
Corect!
Subscriu intru totul la toate aspectele descrise in articol. M-as bucura sa existe mai multa intelegere intre cei pro si cei contra, indiferent de cauza sustinuta, fie ca e vorba de politica, covid, vaccin, tratamente, doctori, fotbal etc. In fond, ceea ce acuzam de multe ori la cei pe care i-am ales (da, noi, si pe unii si pe altii) si ne conduc, adica faptul ca nu stau la masa si discuta in folosul nostru, al celor multi, reproducem noi acum la scara mult mai mare. In loc sa avem intelegere unii fata de altii, sa cautam solutii (fiecare in felul lui) si acolo unde cei care ne conduc o fac prost, unii ajung sa se radicalizeze, sa-i injure pe ceilalti si sa se rupa niste legaturi (uneori chiar familii) create in multi ani si pentru ce? Oare unii sau ceilalti pot spune cu mana pe inima ca dreptatea e de partea lor? Si daca da, mijloacele prin care promoveaza aceasta dreptate sunt cele mai potrivite pentru scopul propus? Sper sa gasim raspunsul potrivit acestor intrebari care ne framanta si daca cu totii ne dorim "o viata ca-nainte", sa facem fiecare dintre noi cate ceva in sensul asta si sa nu ne mai invrajbim unii pe altii. Doamne ajuta!
Postat 30 Martie 2021, 15:47 de oradea_mea_si_a_ta
Disciplina e la indemana celor cu putere de stapanire
Libertatea are pretul ei, mic sau mare, fiecare decide pentru el. Nu-i 100% sigur ca au pierdut ultima lupta din cauza COVID, dar mass-media internationala asa a transmis.. body-builder-ul brazilian Victor Luna "Big boy" (37), sumotorul japonez Shobushi - Kiyotaka Suetake (28), luptatorul UFC - Paul Varelans (51), luptatorul MMA - Ian Armstrong (32), Abdulmanap Nurmagomedov (57) tatal luptatorului MMA - Khabib Nurmagomedov, Claudiu Pătraşcu (47) fost campion de lupte greco-romane la Dinamo Bucuresti si Farul Constanta. Sigur, copiii au nevoie vitala de libertate, dar au nevoie si de parinti sanatosi si puternici.
Postat 30 Martie 2021, 15:37 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON