URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2018, 12:27

Patru incendii în trei zile, toate provocate de coşurile de fum necurăţate

Patru incendii în trei zile, toate provocate de coşurile de fum necurăţate foto: arhiva ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni au intervenit, în ultimele trei zile, pentru stingerea a patru incendii, toate izbucnite din cauza coşurilor de fum necurăţate de funingine, potrivit unui comunicat transmis luni de ISU Crişana.

Primul eveniment de acest gen s-a produs vineri, în jurul orei 15.25, când echipajele Staţiei Aleşd au fost chemate la un bloc de locuinţe din cartierul Şoimul din oraş.  Din fericire, însă, s-a aprins doar funinginea de pe coşul de fum, astfel că niciun apartament nu a fost afectat.

"Sâmbătă şi duminică, pompierii Staţiei Ştei şi ai Gărzii Sălard au acţionat pentru gestionarea a două evenimente similare produse la un bloc de pe strada Andrei Mureşanu din Ştei, respectiv la o locuinţă din Sălard", se arată în comunicat.

Tot sâmbătă, forţele de intervenţie ale Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au stins un incendiu izbucnit la coşul de fum al unei case de pe strada Alexandru Sahia din municipiu. "Proprietarul locuinţei, care a suferit un atac de panică, a fost asistat medical, rămânând ulterior la domiciliu în urma refuzului acestuia de a fi transportat la spital", a mai transmis ISU Crişana.

Norocul locatarilor din toate cele patru situaţii a fost că incendiile au fost sesizate rapid, iar pompierii s-au mobilizat şi ei operativ. Astfel, niciun incendiu nu s-a soldat cu daune materiale.

Pentru a evita producerea unor tragedii, militarii le recomandă bihorenilor să cureţe periodic coşurile, dar şi să ceară ajutorul persoanelor specializate şi autorizate pentru repararea lor.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.

Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON