URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2020, 19:23

Pásztor Sándor a pierdut procesul deschis BIHOREANULUI, în care cerea daune de 50.000 lei. Justiţia l-a pus pe el la plată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, retras de UDMR din cursa pentru un nou mandat după cel exercitat dezastruos din 2016 până acum, fapt ce-i pune cruce carierei politice, a suferit o nouă înfrângere. Politicianul a pierdut procesul deschis BIHOREANULUI şi jurnalistului Adrian Criş, în care cerea daune morale de 50.000 lei şi ştergerea de pe site a unor articole în care îi erau dezvăluite afacerile şi portretul moral incompatibil cu demnitatea ocupată.

Fără critici!

Pásztor Sándor a intentat procesul BIHOREANULUI în primăvara anului trecut, incriminând o serie de articole redactate de jurnalistul Adrian Criş cu privire la activitatea sa din fruntea Consiliului Judeţean.

Între acestea se numără „Puşculiţa UDMR-ului: Cum ajung banii Consiliului Judeţean Bihor la firmele de casă ale UDMR” (în care autorul a dezvăluit, pe baza unui Raport al Camerei de Conturi Bihor, felul în care Pásztor a finanţat ilegal festivalul Festum Varadinum în anul 2018, dar şi în care a plătit o serie de lucrări fictive unor firme „satelit” ale UDMR), „Pásztor la DNA: Șeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, în vizorul procurorilor anticorupţie pentru că a dat ilegal bani publici unei fundaţii de casă a UDMR” (ce anunţa că finanţarea ilegală a Festum Varadinum era cercetată de procurorii anticorupţie), „Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica” (despre felul în care, imediat ce a lăsat Aeroportul din Oradea fără zboruri internaţionale, politicianul şi-a oferit cadou o excursie de lux în SUA şi în Jamaica, la scufundări), „Cum se recomandă şeful CJ: „Pásztor Sándor from Hungary”. De ce nu are timp de Aeroport: se răsfaţă în Africa la vânătoare de antilope” (o nouă dezvăluire despre plăcerile de lux), „Groful bugetar” (în care au fost prezentate proprietăţile adunate de Pásztor şi imposibil de justificat din leafa de la stat), ba chiar şi articole de opinie, precum editorialul „Odihneşte-te în pace!” (în care autorul îi sugera să se retragă din administraţia publică a judeţului din cauza faptului că îl preocupă doar propriile interese, nu binele comun al bihorenilor).

A vrut „în deplasare”

Pásztor Sándor a înregistrat cererea de chemare în judecată a BIHOREANULUI şi a jurnalistului Adrian Criş la Judecătoria Oradea în primăvara anului trecut, concomitent cerând ca acţiunea să fie soluţionată nu aici, pe motiv că magistraţii ar fi presaţi şi intimidaţi, ci la Judecătoria Satu Mare. Curtea de Apel Oradea a decis, însă, ca procesul să fie soluţionat la Judecătoria Negreşti Oaş.

Dezbaterile au început în octombrie 2019, fără ca politicianul să se prezinte vreodată în faţa instanţei, unde şi-a trimis doar avocaţii angajaţi de la o firmă de profil din Cluj. Verdictul urma să fie dat în februarie 2020, dar avocaţii lui Pásztor au cerut un nou termen, fixat pentru luna martie, când procesul a fost „îngheţat” din cauza pandemiei de Covid-19.

Numai bine ca BIHOREANUL să-l prindă din nou, pe 16 aprilie, într-o ipostază despre care însuşi Pásztor a recunoscut că este „nedemnă”, şi anume pescuind pe o baltă din Cetariu, în timpul serviciului şi cu o maşină destinată sistemului sanitar al Judeţului, în vreme ce sute de mii de bihoreni sufereau din cauza „închiderii”.

Pásztor, pus la plată!

Procesul a fost reluat pe 15 iulie, când avocaţii şi-au spus pledoariile finale, iar sentinţa a fost pronunţată pe 29 iulie, când instanţa a respins acţiunea intentată de Pásztor şi, mai mult, l-a obligat pe politician şi să achite BIHOREANULUI cheltuielile de judecată.

În concluzie, judecătorul a apreciat că niciunul dintre articolele contestate de șeful CJ nu a fost defăimător.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată după comunicarea ei oficială, la Tribunal, care nu va putea judeca, totuşi, decât aceleaşi fapte şi aceleaşi probe care au determinat această primă înfrângere juridică a lui Pásztor Sándor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON