URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
05 Februarie 2019, 08:06

Pásztor la DNA: Șeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, în vizorul procurorilor anticorupţie pentru că a dat ilegal bani publici unei fundaţii de casă a UDMR

Pásztor la DNA: Șeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, în vizorul procurorilor anticorupţie pentru că a dat ilegal bani publici unei fundaţii de casă a UDMR MÂNĂ SPARTĂ. În timp ce dezvoltarea judeţului e încremenită în proiect, Pásztor Sándor foloseşte şefia CJ Bihor pentru a îndestula cu bani publici ONG-urile de partid. Descoperite anul trecut de auditorii Camerei de Conturi, alocările abuzive pentru tot felul de fundaţii, asociaţii, persoane fizice şi firme de casă ale UDMR au ajuns şi în atenţia procurorilor, aflaţi în plină operaţiune de strângere a actelor incriminatorii de la CJ
Pásztor la DNA: Șeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, în vizorul procurorilor anticorupţie pentru că a dat ilegal bani publici unei fundaţii de casă a UDMR FUGE DE BIHOREANUL! Deşi de obicei nu poate fi oprit când are un microfon în faţă, Pásztor Sándor a "rezistat" insistenţelor cu care BIHOREANUL a încercat să-i afle poziţia despre faptele care l-au transformat în client al DNA. "Nu vreau să vorbesc, voi scrieţi numai ce vreţi şi cum vreţi", a pretins politicianul, aplicând strategia clasică, potrivit căreia cea mai bună apărare e atacul. De văzut dacă va ţine şi în faţa procurorilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În birourile CJ Bihor s-a instalat panica. "DNA ne cere acte!", şuşotesc funcţionarii întrebându-se din cauza cui. Pricina este chiar preşedintele Pásztor Sándor, ajuns în atenţia procurorilor pentru că a dat bani, din pix, unei fundaţii a UDMR, iar apoi, conştienţi că a încălcat legea, subalternii au încercat să-i ascundă abuzul fraudând sistemul electronic de evidenţă a actelor instituţiei pentru a înregistra documente măsluite, isprăvi pentru care politicianul riscă până la 10 ani, iar complicii săi până 2 ani de închisoare.

BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, de ce a ajuns şeful CJ "client" al DNA, deşi atât conducerea Camerei de Conturi Bihor, cât şi cea a Curţii de Conturi a României l-au protejat.

Fraude de milioane

Ilegalităţile săvârşite în primăvara lui 2017 îl ajung din urmă pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor. De o lună, DNA Oradea solicită CJ sute de acte. Iniţial, nici funcţionarii, nici şefii instituţiei nu înţelegeau ce urmăresc procurorii. Apoi, încet, au început să priceapă: e vorba de finanţarea ilegală a ONG-urilor de pe orbita UDMR, partidul ce conduce judeţul.

facsimil Bihoreanul - Pușculița UDMR-uluiAncheta a fost declanşată după ce BIHOREANUL (facsimil) a dezvăluit grave nereguli constatate de Camera de Conturi într-un raport din 21 iunie 2018, după verificarea execuţiei bugetare a CJ pe anul 2017: preşedintele Pásztor Sándor, şefii Direcţiei Social-Comunitare, Fenesi Tibor şi Poti Csaba, şi cel al Direcţiei de Implementare şi Dezvoltare Proiecte, Nagy Mate András, au prejudiciat bugetul judeţului cu 2,5 milioane lei prin "sponsorizarea" diverselor ONG-uri şi firme de casă ale formaţiunii. În condiţiile în care nu avea niciun program pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor, CJ vărsa bani în bugetele DSC (1,065 milioane lei) şi DDIP (1,370 milioane lei), care apoi i-au împărţit ONG-urilor sub formă de "cheltuieli pentru bunuri şi servicii".

Abuz şi deturnare de fonduri

Ilegalitatea cea mai flagrantă a fost tripla finanţare a Festum Varadinum, cu 100.000 lei de către CJ, 30.000 lei de către DSC şi încă 13.500 lei de către DDIP. Scriptic, finanţarea din partea CJ a fost convenită printr-un parteneriat cu Fundaţia Culturală Varadinum (preşedinte Koncsek Zita, fost director DGASPC), dar "ulterior s-a finalizat prin finanţarea SC Festinus SRL Sălard", aparţinând lui Debreczeni Sándor, fost director al Uniunii Studenţilor Maghiari din Bihor.

Pe 5 mai 2017, şeful de cabinet al lui Pásztor, Králik Loránd, şi administratorul public, Szabo Jozsef, au semnat un "referat de necesitate" pentru "servicii de organizare eveniment" ce urmau să fie plătite din bugetul pentru "activitate economică-turism", adică prin deturnare de fonduri. Finanţarea, însă, fusese oricum perfectată cu două zile înainte, dovadă fiind că pe 3 mai fusese semnat, abuziv, fără a exista nicio Hotărâre de CJ în acest sens, un "contract de colaborare" între CJ şi Fundaţia Varadinum.

După 9 zile, pe 16 mai, Direcţia Economică a CJ a făcut un alt referat, pentru "achiziţionare servicii de organizare evenimente cu ocazia Festum Varadinum pentru Cabinet Preşedinte", în valoare de 84.033 lei plus TVA, cu "ofertantul SC Festinus SRL". Pe 18 mai, CJ a încheiat cu firma un contract pentru "servicii de sonorizare, construire scenă spectacole şi asigurare participare interpreţi de muzică uşoară în perioada derulării prezentului contract", valabil 15 zile de la data semnării, iar pe 25 mai, firma a emis factura de 100.000 lei. Toate acestea, în condiţiile în care festivalul s-a desfăşurat, de fapt, între 7-21 mai, iar concertele între 7-13 mai. "Având în vedere că toate evenimentele plătite către SC Festinus SRL au avut loc înaintea încheierii contractului, rezultă că au fost efectuate plăţi necuvenite către această societate", au conchis auditorii.

Finanţare la triplu

Camera de Conturi a constatat că pentru acelaşi festival Fundaţia Varadinum a primit şi de la DSC 30.000 lei, pentru "servicii de sonorizare şi asigurarea a 10 concerte în perioada 6-21 mai", iar DDIP a dat 13.500 lei, încheind pe 5 mai un contract cu Asociaţia Szigligeti Tanoda pentru "Festivalul de primăvară Szigligeti" (14 mai - 20 iunie), în cadrul căruia, însă, au fost organizate 5 spectacole care au figurat şi în programul Festum Varadinum.

Auditorii au catalogat finanţările triple pentru Festum Varadinum de către CJ, DSC şi DDIP drept "erori/abateri", indicându-i ca principali responsabili pe preşedintele Pásztor Sándor şi pe Gabriela Plugar, şefa Direcţiei Economice, laolaltă cu directorii DSC şi DDIP. În final, deşi puteau propune Curţii de Conturi a României sesizarea organelor de urmărire penală, pentru că "erorile" îmbrăcau forma unor infracţiuni (abuz, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri), s-au mulţumit să dispună doar recuperarea prejudiciilor de la vinovaţi, începând cu Pásztor, obligat personal să restituie 112.000 lei (100.000 "plată nejustificată", plus 12.000 lei penalităţi).

Conturi de partid

Ceea ce, însă, nu s-a întâmplat. Pe 11 iulie 2018, CJ a contestat raportul Camerei de Conturi Bihor, iar pe 24 octombrie Curtea de Conturi a României i-a dat dreptate, redând copy-paste, fără nicio analiză, argumentele administraţiei judeţene. Aceasta a pretins că "plata reţinută ca nelegală comportă elemente de legalitate", fiind "derivată din obligaţia semnată de cele două părţi materializată sub forma contractului de colaborare" dintre CJ şi Fundaţie. Deşi a încălcat legea administraţiei publice locale şi pe cea a finanţelor publice locale, ba şi Codul penal, CJ a susţinut că doar a respectat "unicul şi principalul (sic!) izvor de obligaţie" convenit cu ONG-ul.

Curtea de Conturi a României a înghiţit pe nemestecate şi o minciună flagrantă a CJ, şi anume că "a avut prevedere bugetară pentru suma destinată organizării Festum Varadinum, conform HCJ nr. 48/28 martie 2017". În realitate, respectiva HCJ, prin care a fost adoptat bugetul judeţului pe 2017, nu prevede nicio alocare către Festum Varadinum.

Admiterea contestaţiei nu pare să fi fost întâmplătoare dacă se are în vedere politizarea Curţii de Conturi, din a cărei conducere face parte inclusiv fostul deputat UDMR Bihor Lakatos Peter. E de notat şi că nora acestuia, Lakatos Fodor Reka, fostă angajată a Fundaţiei Bihor-Hajdu Bihor (aparţinând CJ), a fost angajată la Camera de Conturi Bihor şi, parcă în contrapartidă, tot atunci, soţul şefei Camerei, Nicolae Ivan, a fost pus director al Societăţii Publice de Pază Bihor (subordonată aceluiaşi CJ).

"Acoperiţi" cu falsuri

Ceea ce n-a "văzut" Curtea de Conturi pare să fi aflat, însă, DNA, şi anume că seria de acte menită să dea aparenţe de legalitate contractului dintre CJ şi Fundaţia Varadinum a fost, pur şi simplu, măsluită. Concret, în condiţiile în care pe 3 mai 2017 Pásztor a semnat contractul cu ONG-ul, cu două zile înainte să i-l propună consilierii, şeful CJ şi-a dat seama că nu avea nici măcar o cerere care să fi fost depusă în prealabil de Fundaţie pentru o colaborare.

Rezolvarea dilemei a fost grosolană. Ca să "procure" o solicitare anterioară semnării contractului, un funcţionar al CJ din compartimentul IT a "spart" registrul electronic de înregistrare a actelor instituţiei şi a fabricat o cerere, ca din partea Fundaţiei Varadinum, suprascriind-o peste o solicitare înregistrată în 10 februarie 2017 de Episcopia Unitariană, pentru "suplimentarea personalului neclerical". Ca urmare, la numărul 2547/10.02.2017 nu mai apărea cererea Episcopiei pentru suplimentarea personalului neclerical, deşi aceasta primise inclusiv răspuns la solicitare, ci cererea Fundaţiei Varadinum.

Mai mult, potrivit surselor BIHOREANULUI, însăşi semnarea contractului dintre CJ şi ONG ar fi fost suprascrisă în acelaşi fel în registrul instituţiei, peste o adresă a Primăriei Săcueni din data de 3 mai 2017.

Va urma

Ancheta DNA pare abia la început, în stadiul colectării de documente, nu doar de la CJ, ci şi de la... Primăria Oradea. Motivul? Fundaţia Varadinum ceruse şi de la municipalitate, tot pentru Festum Varadinum, 200.000 lei, actul fiind semnat nu numai de către preşedinta Kocsek Zita, ci şi - surpriză! - de către "responsabilul de proiect" Wagner Izabella, nimeni alta decât unul dintre consilierii din cabinetul lui Pásztor Sándor. Or, e clar că, dând bani Fundaţiei propriei colaboratoare, şeful CJ a favorizat-o, "ajutând-o" totodată să intre în plin conflict de interese.

Iar asta nu e, nici pe departe, tot. BIHOREANUL deţine informaţii care arată că între şefii CJ şi ai UDMR Bihor există o încrengătură de relaţii de afaceri pe banii publici ai judeţului, pe care primii îi împart ONG-urilor de partid pe care tot ei le controlează, astfel că în final sumele ajung, de fapt, în propriile buzunare. Dar, despre cum se ghiftuiesc aceştia în numele "păstrării identităţii maghiare" cu banii publici smulşi tuturor bihorenilor, în curând...


DIRECŢII "BIDON"
"Dezvoltare" prin sponsorizare

Raportul Camerei de Conturi Bihor pe 2017 dezvăluie că două direcţii ale Consiliului Judeţean nu îşi justifică existenţa în niciun alt fel decât ca "bidoane" în care CJ varsă bani de la bugetul judeţului pentru ca grosul să fie drenat spre ONG-uri de casă. De altfel, raportul arăta că DSC nu are niciun fel de "programe şi proiecte de dezvoltare socială a judeţului" şi că "singura activitate a constat în alocarea de fonduri pentru finanţarea unor programe şi acţiuni iniţiate de persoane fizice şi juridice fără scop patrimonial".

Auditorii au descoperit, de pildă, că DSC a dat nelegal 5.000 lei pentru "programul/proiectul Analiza indicatorilor bunăstării în judeţul Bihor" unei anume Bernath Krisztina, lector la Universitatea Partium, care a încasat şi de la DDIP încă 30.000 lei pentru "realizare studiu sociologic privind educaţia specială din judeţul Bihor", şi încă 15.000 lei pentru "Studiu sociologic - educaţia specială în Bihor". "Practic, pentru aceeaşi lucrare au fost încheiate trei contracte având acelaşi obiect şi acelaşi conţinut", au conchis auditorii.

Tot DSC a contractat, fără nicio legătură cu serviciile sociale, "servicii de fotografie" cu Csikos Rolland Lászlo, pe mii de lei lunar, Pásztor devenind primul şef al CJ care şi-a "tras" fotograf personal, deşi instituţia are atât birou de presă, cât şi agenţie de ştiri, cu suficienţi angajaţi care să facă şi fotografii. "Achiziţia serviciilor s-a efectuat fără program anual de achiziţii publice, fără referate de necesitate, fără proces de consultare a pieţei, fără dovada solicitării unor oferte de la alţi prestatori de servicii similare", aşa încât să poată fi alese oferte mai ieftine, a consemnat Camera de Conturi.

La fel, nici DDIP n-a avut un program pentru acordarea finanţărilor nerambursabile, "iar singura activitate a fost alocarea de fonduri pentru finanţarea unor programe şi acţiuni iniţiate de persoane fizice şi juridice fără scop patrimonial", cărora le-a redirecţionat 1,49 milioane lei din cei 1,939 milioane lei primiţi de la CJ. Ilegalităţile, au conchis auditorii, au fost posibile întrucât CJ nu a avut "proceduri anticorupţie sau verificări care să urmărească orice formă de corupţie, fraudă sau diverse încălcări ale regulilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vai si amar
Va mulțumim pt aeroportul internațional Oradea, cresc buruienile, apare rugina. Felicitări pentru reușita.
Postat 05 Februarie 2019, 20:29 de Sandu1206
Nea
Vroiai sa-i aduci pe udemeristi la ciolan si la Primaria Oradea. Cu alte cuvinte sa pui "lupii de paza la stana".
Postat 05 Februarie 2019, 17:36 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0058 RON
  • 1 EUR = 4.8728 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON