URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Ianuarie 2016, 17:01

Pârtie, pericol public! Turiştii din Stâna de Vale îşi riscă viaţa pe o pârtie neomologată

Pârtie, pericol public! Turiştii din Stâna de Vale îşi riscă viaţa pe o pârtie neomologată DOAR LA COMANDĂ. Nefiind omologată de Autoritatea Naţională pentru Turism, instalaţia care urcă schiorii pe pârtie la Stâna de Vale nici nu ar trebui să funcţioneze. Totuşi, la cererea schiorilor, ea este pornită de angajaţii firmei Timex BG, care au închiriat-o de la proprietarii Ioan şi Viorel Micula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Urcând şi apoi coborând drumul şerpuit de la capătul satului Budureasa, spre inima masivului Vlădeasa, Stâna de Vale se dezvăluie ca o bijuterie a Apusenilor. Dar una lăsată în paragină, care are nevoie de multe şi masive reparaţii ca să mai strălucească.

Polul ninsorilor în România, Stâna de Vale ar putea redeveni o staţiune celebră, animată de pasionaţii sporturilor de iarnă, ca odinioară, însă are o pârtie de schi şi o instalaţie de transport pe cablu care pun în pericol viaţa oricărui schior, amator sau profesionist.

Staţiune vedetă 

La sfârşitul secolului XIX, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei punea temeliile Stânei de Vale ca staţiune turistică. Episcopul Mihai Pavel a ridicat aici prima clădire în anul 1882, "Cabana turiştilor bihoreni", un an mai târziu primul hotel, cu 9 camere, iar apoi primul restaurant.

Rând pe rând, greco-catolicii au construit biserica din lemn, locuinţa medicului şi clădirea poştei. În 1932, episcopul Valeriu Traian Frenţiu (foto) a introdus iluminatul electric şi a pus bazele a ceea ce astăzi numim infrastructură turistică: terenuri de tenis, sală de popice, patinoar, alei, parcuri şi o pârtie de schi. Tot Frenţiu a inaugurat un drum de cale ferată de 42 kilometri, reşedinţa episcopală, iar în 1936 Hotelul Excelsior, cu 56 de camere şi un restaurant cu 150 de locuri.

Aflată într-un cadru natural idilic, staţiunea a devenit celebră, iar turiştii au numit-o Perla Apusenilor. În plus, fiind polul precipitaţiilor din România, Stâna de Vale abunda iarna de zăpadă, iar apele puternic mineralizate şi aerul curat aveau reputaţia că vindecă până şi sufletele bolnave.

Micula Land

În 1948, comuniştii le-au confiscat greco-catolicilor Stâna, dar extinderea staţiunii a continuat. După 1990, însă, a intrat în paragină. În timp ce Episcopia şi-a recuperat proprietăţile în instanţă, clădirile statului au fost vândute aproape toate pe bani mărunţi fraţilor Micula, care au obţinut şi concesionarea apei din Izvorul Minunilor. Cu timpul, cei doi magnaţi şi-au sporit posesiunile cumpărând terenuri de la Episcopie, aşa că mare parte din Stână este astăzi în proprietatea lor.

Fraţii Micula sunt proprietari inclusiv pe Pârtia Măgarul din centrul staţiunii, singura rămasă practicabilă din cele patru existente până în 1990. Neîntreţinute, pârtiile au dispărut pur şi simplu, fiind înghiţite de molizi. Inclusiv Pârtia Măgarul s-a îngustat mult, din pricina neîntreţinerii. Totuşi, în weekendurile de iarnă, mai ales când copiii sunt în vacanţă, aici se adună sute de amatori de săniuş şi schi care evită aglomeraţia din Vârtop-Arieşeni.

Pe lângă lege

Ce nu ştiu turiştii care aleg să schieze la Stâna de Vale e că la fiecare coborâre îşi pun viaţa în pericol. Pârtia de 550 metri porneşte de la 1.180 metri altitudine şi are o înclinaţie de 14%, dar nu este omologată de Autoritatea Naţională pentru Turism, deşi Hotărârea de Guvern 263/2001 prevede expres această obligativitate încă din primul articol: "În scopul protecţiei şi practicării schiului de agrement în condiţii de siguranţă pentru turişti, pârtiile şi traseele de schi pentru agrement vor putea fi utilizate numai după omologare".

Operaţiunea se face de reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Turism, împreună cu cei ai Consiliului Judeţean şi ai asociaţiilor profesionale de profil, precum Salvamont Bihor. Practic, aceştia stabilesc regulile care trebuie respectate în întreţinerea pârtiei pentru a fi sigură. Automat, lipsa omologării înseamnă că nicio autoritate nu verifică întreţinerea pârtiei. Or, în coborârea unui schior, o banală piatră sau crenguţă pot fi obstacole fatale.

Le fel, tot neomologată e şi instalaţia de urcare pe cablu, care duce schiorii în vârful pârtiei. Că telescaunul vechi de 30 de ani n-a avut parte de modernizări se vede cu ochiul liber. Şi, fără să fie în evidenţele autorităţilor, nu se ştie nici când a trecut ultima oară printr-o revizie.

Lupii din Stână

"Pârtia de schi din staţiunea Stâna de Vale, judeţul Bihor, nu figurează în baza de date privind pârtiile de schi omologate şi nici nu a fost înregistrată o documentaţie în vederea omologării vreunei pârtii din acea zonă", a confirmat BIHOREANULUI Autoritatea Naţională pentru Turism.

Acest lucru nu-i opreşte totuşi pe angajaţii firmei Timex BG, care au închiriat de la fraţii Micula dreptul de administrare a pârtiei şi a instalaţiei, să pornească hardughia de fier. Nu oricând, e adevărat, ci doar la cererea schiorilor. O urcare costă 5 lei, dar, previzibil, nimeni nu primeşte bon fiscal.

Despre costul pe care l-ar plăti turiştii dacă vechea instalaţie ar ceda nu vorbeşte nimeni. BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe administratorul firmei, Gheorghe Bogdan, dar acesta este de negăsit, iar la sediul din Oradea al firmei nu mai răspunde nimeni. Reprezentanţii ANT promit, totuşi, controale la Stână, aşa că indolenţa ar putea să fi ajuns la final de sezon...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
senzational
o stire buna!...dar oare din cauza cui a ajuns asa???,.. sa nu mai vb de proprietati/ proprietari. Exista legislatie nationala/ internationala legat de acreditarea/ autorizare sau functionarea instalatiilor dintr o statiune, de ce nu si au facut treaba. Iar domnu' Bogdan "de negasit",....pai daca ii in falimnet cu toate afacerile, zic si eu.
Postat 25 Ianuarie 2016, 15:50 de stanarul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON