URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2016, 14:43

Partidele din Consiliul Judeţean au dat-o la pace: reprezentanţii PNL au votat proiectul pentru care PSD, UDMR şi ALDE i-au acuzat de blocaj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră pentru actualul mandat, reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean Bihor s-a încheiat la fel de repede şi fără scandal, la fel ca în vremurile când instituţia era condusă de Alexandru Kiss sau de Cornel Popa.

Drumul zâzaniei

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de marţi au fost puse în dezbatere doar trei proiecte de hotărâre, primul fiind cel al aşa-numitului Drum al Apusenilor, pentru care săptămâna trecută liberalii au fost acuzaţi de coaliţia PSD-UDMR-ALDE că blochează dezvoltarea judeţului, punând în pericol accesarea unei sume cuprinse între 18 şi 27 milioane euro, în vederea stimulării accesului turiştilor în Munţii Apuseni, prin reabilitarea unor drumuri judeţene, de la Vama Salonta, prin Tinca, Beiuş, Stâna de Vale, Coada Lacului şi până la limita cu judeţul Cluj.

Săptămâna trecută, liberalii au refuzat să voteze proiectul, adoptat de fapt în mandatul precedent, când CJ era condus de Cornel Popa, motivând că acesta ar fi fost schimbat prin includerea unui tronson de 2,5 kilometri (în realitate 2,05 km) de la ieşirea din Salonta către Tinca, aşa încât banii pentru proiect să poată fi şi ei "mutaţi" din zona de munte către şes. Dat fiind refuzul grupului PNL, reprezentanţii coaliţiei PSD-UDMR-ALDE i-au acuzat de rea intenţie, actualul preşedinte al CJ, Pasztor Sandor, spunând că din acest motiv instituţia nu va putea depune la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest proiectul, iar judeţul va pierde finanţarea de 18-27 milioane euro.

S-au înmuiat pentru că s-au consultat

Marţea aceasta, însă, reprezentanţii bihorenilor au ajuns la consens, după ce la ora 10, cu două ceasuri înaintea şedinţei, liderii celor patru partide s-au întâlnit pentru a "negocia". Acest detaliu a fost adus la cunoştinţa publicului, de altfel, chiar din primul minut al reuniunii, de către Pasztor, iar apoi şeful grupului de consilieri liberali, Ionel Avrigeanu, a dat semnalul că s-a ajuns la pace.

"Ţinând cont că pentru prima oară grupul PNL a fost consultat în legătură cu proiectele de pe ordinea de zi, că în discuţiile cu preşedintele Consiliului Judeţean am înţeles că lupta se dă şi în afara Consiliului, cu alte judeţe, şi primind asigurări că tronsonul din Salonta se va realiza din alte surse de finanţare, iar sursele de finanţare prevăzute pentru proiect se vor folosi integral conform proiectului, consilierii judeţeni ai PNL vor vota toate cele trei proiecte", a anunţat Avrigeanu.

"Cel mai important"

Imediat după Avrigeanu, Pasztor a ţinut şi el să "reitereze" că proiectul pentru Drumul Apusenilor este "cel mai important proiect de infrastructură în judeţul Bihor", dar şi că "materialul nu este modificat faţă de cel din 2015" (când plenul CJ a adoptat acest proiect), anunţând în final că acesta va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest săptămâna viitoare, cu speranţa ca Bihorul să poată obţine o suplimentare de fonduri faţă de cele 18,9 milioane euro convenite iniţial, ceea ce este posibil – ca dealtfel la toate proiectele de acest fel – prin scăderea preţurilor prevăzute în studiul de fezabilitate în urma licitaţiilor pentru atribuirea lucrărilor de construcţie.

Pasztor a repetat, însă, şi asigurările că fondurile nu vor fi "mutate" către Salonta, cum s-au temut liberalii. "Doresc să reiterez că judeţul Bihor va depune săptămâna viitoare proiectul, tronsoanele care se execută din actuala finanţare, de aproximativ 18,9 milioane euro, la care sperăm şi avem asigurări până la 28 milioane euro, cele două tronsoane, Beiuş - Stâna de Vale, respectiv Stâna de Vale – Remeţi, însumând valoarea actuală a lucrărilor, care este de aproximativ 30 milioane euro, urmând ca în timp destul de scurt după aceea să depunem şi un al treilea tronson, care este de la Remeţi până la limita judeţului Cluj, de aproximativ 8 milioane euro", a explicat Pasztor, liniştindu-i pe liberali.

Prin urmare, aceştia au votat, la fel ca reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE, atât proiectul de trecere în administrarea CJ a tronsonului de drum din Salonta şi a unuia din Beiuş, cât şi celelalte două preoiecte, unul vizând preluarea în domeniul public al judeţului şi administrarea CJ a unui tronson de drum comunal din Budureasa, iar celălalt a unui alt tronson de drum, din Curăţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bufonul regelui
În evul mediu, coducătorii, atunci când îşi serbau ziua, în "mărinimia lor", cu dispreţul "cuvenit", făceau prostimii un cadou (gratuit).
Postat 08 Noiembrie 2016, 17:14 de eutanasiu
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril...
...l-au luminat si i-au dat gandul cel bun birtinezului! De la birtinez raza de lumina s-a raspandit la ceilalti sub forma unui ordin. Simplu!
Postat 08 Noiembrie 2016, 16:37 de pinonel
A da lobby este diferit de a da şpagă?
Ieri anunţa Buşoa că după alegeri vor forma guvernul (minoritar)împreună cu USR şi uDMR. Tocmai de aceea a "reînviat" şi hunOR. Altfel, părea plecat în vest. Imediat după "resetarea" majorităţii din CJ, Bolojan va constata că uDMR este şi frecventabil şi moral. Acum NU! Aşteptăm contra-servicul în CLO referitor la "donaţii". (Fac pariu că în următoarea şedinţă a CLO nu vor figura pe ordinea de zi donaţiile de terenuri!)
Postat 08 Noiembrie 2016, 16:14 de eutanasiu
Au batut ..........
Au batut palma !!! Eh.... ce era in palma ???? Ramane de vazut ! Corb... la ....... hot nu scoate ochii !!!
Postat 08 Noiembrie 2016, 15:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON