URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne-am lămurit cu toţii, în mai puţin de 6 luni, cam cât valorează lecţiile online. Cu ocazia asta, vă reamintesc că există şi învăţământ la distanţă, care a produs specialişti ce-au inundat piaţa muncii cu abilităţile lor profesionale!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Rezultatele alegerilor locale în Bihor și Oradea depășesc orice așteptări. Și cele mai pesimiste, ale învinșilor, și cele optimiste, ale învingătorilor. PNL va avea majoritatea absolută, de două treimi, în Consiliul Local Oradea, și una confortabilă în Consiliul Județean, scor la care nu îndrăzneau decât să viseze liderii PNL-ului, după experiența nefericită trăită acum 4 ani la Județ.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi oameni şi-au îngropat partidele, duminica asta, cu ocazia alegerilor locale, în Bihor. Unul e vechi-vechi, Ioan Mang, sultan la PSD Bihor, celălalt, Silviu Dehelean, se pretinde nou-nouţ... S-ar cuveni, dacă ar avea bun simţ, să plece din fruntea PSD Bihor şi a USR Bihor, pe româneşte spus să-şi prezinte demisiile şi să lase locul altor colegi, mai ştii?, mai vrednici.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre obligativitatea purtării măştii de protecţie de către copii în şcoli?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.

Pariul pe consilii: În plină campanie, politicienii se agită pentru scoruri cât mai bune la Consiliul Local şi la cel Judeţean

Pariul pe consilii: În plină campanie, politicienii se agită pentru scoruri cât mai bune la Consiliul Local şi la cel Judeţean DEZINTERES SAU LECŢIE ÎNVĂŢATĂ? Deşi se plâng că legea le-a restrâns posibilitatea de a se lăbărţa pe panouri uriaşe, candidaţii ignoră cu totul locurile de afişaj anume rezervate. Poate s-au convins - mai ştii? - că nu figurile contează...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credeţi că dacă oraşele nu mai sunt acoperite de panouri cât blocul nu este campanie? Ba e! Nevoiţi să-şi facă propagandă în condiţii mai austere ca oricând, fără cadouri electorale, doar prin forţa cuvântului scris şi rostit, politicienii nu abandonează lupta pentru putere.

La jumătatea campaniei pentru alegerile locale, BIHOREANUL vă arată cum încearcă aceştia să smulgă voturi, mascând lipsa programelor cu promisiuni vagi sau populiste, dezvăluindu-vă totodată şi procentele pe care fiecare speră să şi le treacă în cont.

Trei "granzi"

Politicienii ştiau de 4 ani că vara asta vor fi alegeri locale, dar campania i-a prins pe aproape toţi slab pregătiţi. Nevoiţi să-şi etaleze fie propriile prestaţii de până acum, fie alternative la aleşii aflaţi în funcţii, majoritatea au apelat la improvizaţii.

Până în iarnă, PNL nu ştia dacă Ilie Bolojan continuă la Primărie sau se "transferă" la CJ şi doar analizele potrivit cărora adună mai multe voturi candidând tot în Oradea l-au trimis la judeţ pe vicele pregătit până atunci să-i urmeze la Primărie.

După ce i-a dat cu piciorul unicului viceprimar pe care l-a avut în Oradea, Ovidiu Mureşan, PSD a sperat că în cursa pentru Primărie se va sacrifica prefectul Claudiu Pop, dar acesta a refuzat. În aprilie, pesediştii oscilau între alte 6 variante până şi-au pus un candidat surpriză. Patronul firmei de transport Lancetti, Ionel Ghib, a abandonat însă brusc după doar 3 zile, fiind înlocuit cu una din cele mai notorii figuri ale PDL Bihor, Adelina Coste.

În ce priveşte şefia CJ, Mang şi-o doreşte încă din 2012, iar acum speră s-o obţină, mizând că lozinca "Ponta a mărit salariile şi pensiile" va aduce listei partidului 30% din voturile bihorenilor, ceea ce i-ar permite să-şi negocieze poziţia cu UDMR, în condiţiile în care formaţiunea maghiară e nemulţumită de alianţa cu liberalii.

După ce DNA a pecetluit soarta atotputernicului Alexandru Kiss, frâiele Uniunii le-a preluat discipolul Szabo Odon, care vrea cât mai multe mandate în Consiliul municipal şi în cel Judeţean, candidatura lui Pasztor Sandor la CJ şi a viceprimarului Huszar Istvan neavând decât scopul de a întări poziţiile pentru viitoarele târguieli.

Şi micimea contează

Spre deosebire de 2012, când se înfruntau două blocuri mari, "stânga" şi "dreapta", competiţia înregistrează acum outsideri cu pretenţii. Cei mai importanţi se prefigurează candidaţii ALDE, avocatul Ştefan Herchi şi omul de afaceri Traian Bodea având misiunea să obţină câte două mandate în CL şi în CJ. În pluton urmează PPMT, ai cărui exponenţi, Zatyko Gyula şi Csomortanyi Istvan, mizează pe uzura "partidului etno-business", cu speranţa spargerii monopolului UDMR şi obţinerii tot a câte două mandate.

La fel, două mandate vizează şi PMP la judeţ prin fostul jurnalist Daniel Meze şi prin traseistul anti-sistem Horea Vuşcan, înscris în cursă pe furiş, pentru a nu-i fi contestată candidatura după ce o vreme şi-a mimat retragerea, forţat de sceneta prin care Băsescu s-a declarat deranjat că i-a aflat din presă trecutul pătat cu sângele a trei oameni ucişi într-un accident.

În pole position

Porniţi ca favoriţi, doar liberalii pot arăta ceva alegătorilor, din simplul motiv că ei au condus până acum, pe lângă rezultatele din mandatul precedent (Parcul Industrial) etalând proiectele europene finalizate în cel actual (pasaje peste centură, Ciuperca, Piaţa Unirii, CET-ul nepoluant, Cetatea şi monumentele reabilitate etc).

Cu acelaşi slogan, "Faptele fac diferenţa", Bolojan şi Mălan nu şi-au etalat chipurile pe panouri în precampanie, cum au făcut Adelina Coste, Herchi şi Pasztor, preferând în schimb câte 4 întâlniri pe zi cu alegătorii din cartiere şi comune. Derularea acestora e identică: primarul e însoţit de 5-6 colaboratori, dintre care unul notează ce zic oamenii, Bolojan nu mai povesteşte ce a făcut, ci spune ce vrea în următorul mandat, iar în final cere votul pentru Mălan la CJ şi prezenţă la referendumul pentru Oradea Mare.

La fel face Mălan în judeţ, arătând că vrea să extindă modelul orădean în tot judeţul (de pildă făcând parcuri industriale şi dezvoltând infrastructura şi turismul). La unele întâlniri îl secondează actualul şef al CJ, Cornel Popa, dar şi un nou coleg pe post de magnet de voturi: cântăreţul de muzică populară Cornel Borza. Tot identic, la finalul fiecărei zile, Bolojan şi Mălan pun pe Facebook poze de la întâlniri, explicate în 4-5 rânduri, fără să facă niciodată vreo referire la PSD ori UDMR.

Obiectivele liberalilor? Cum Bolojan e creditat cu 65% din intenţiile de vot, ţelul e să aibă în ambele consilii cel puţin jumătate din mandate, ca să depindă cât mai puţin de alţii, respectiv să mobilizeze cetăţenii la referendum. La nivelul judeţului, scopul e ca numărul edililor PNL să crească de la 46 la 50.

Condamnaţi la tupeu

Date fiind sondajele, PSD-iştii ştiu că singura şansă e să surpe credibilitatea lui Bolojan. "Oradea merită mai mult!", zice Adelina Coste. Primul pas a fost să deschidă campania cu scandal: cel al teraselor (acuzând doi apropiaţi ai primarului că şi-au amenajat terase în Piaţa Unirii înaintea altora) şi cel al "tramvaiului electoral" (anunţând lansarea candidaţilor într-un tramvai, dar fără să fi avut contract cu OTL, dându-se apoi victimele lui Bolojan).

PSD-iştii au trecut apoi la temele mari, prezentând rezultatele Primăriei drept eşecuri. Reuşita de a fi făcut din Oradea campioană pe ţară la proiecte cu bani europeni a devenit în varianta PSD o povară, căci oraşul s-a supraîndatorat. La fel, după darea în funcţiune a noii termocentrale, PSD a agitat pericolul ca orădenii să plătească amenzile vechiului CET, iar Parcul Industrial a fost prezentat ca un eşec fiindcă ţine orădenii prizonieri cu salarii mici.

"Dictator" şi "arogant"

Pe lângă atacurile lansate chiar şi în "decoruri" asigurate de Bolojan (de pildă în Parcul Industrial II), PSD-iştii l-au mitraliat şi în întâlnirile electorale. Problema e însă cu audienţa, aşa că preferă să meargă prin pieţe (unde nu trebuie să organizeze nimic, găsind mulţimi gata adunate), iar la cele din cartiere majoritatea sunt chiar membri de partid. Spre deosebire de Bolojan, Coste şi Mang îi lasă pe oameni să vorbească toţi odată şi nu le zic despre ce ar face ei odată aleşi, ci doar le ascultă nemulţumirile (cauzate, de exemplu, de insuficienţa locurilor de parcare şi taxele prea mari), repetându-le aceeaşi idee: Bolojan este "dictator" şi "arogant". Doar două promisiuni a făcut fosta PDL-istă la o întâlnire în Rogerius: că va arăta "respect pentru orădeni", ţinând audienţe, şi că va desfiinţa parcările "din faţa spitalelor şi Cimitirului".

Neetalarea altor promisiuni are şi o explicaţie: PSD şi-a lansat oferta abia la jumătatea campaniei, aceasta constând, în esenţă, în mărirea salariilor şi micşorarea taxelor. Săptămâna trecută, pesediştii au plusat, totuşi, cu făgăduiala unui stadion cu 30.000 locuri.

Pe Facebook, social-democraţii prestează diferit: Coste le cere orădenilor care "rezonează" cu ea să-i distribuie poza, iar criticilor le serveşte invariabil formula "o seară frumoasă vă doresc", fără a le răspunde la nicio problemă, în timp ce Mang multiplică mesajele pro-PSD şi anti-PNL de pe unele site-uri şi se pierde în polemici. Cât despre target, şeful organizaţiei a declarat deschis BIHOREANULUI: 25% din mandatele de consilieri în Oradea şi 30% în Consiliul Judeţean, şefia CJ pentru sine fiindcă "eu am experienţa cea mai mare", precum şi saltul de la cei 27 primari de acum (din care 12 racolaţi de la PDL şi PNL) la "cel puţin 30".

Exclusivişti, gafeuri, inocenţi

Dacă Bolojan n-a făcut nicio conferinţă de presă electorală, iar Mălan două în două săptămâni, celelalte partide consideră întâlnirile cu jurnaliştii cel mai comod mod de a-şi face campanie. UDMR chiar abuzează, ţinând şi 4 pe săptămână, opţiune explicabilă şi prin faptul că Pasztor şi Huszar nu au nicio ofertă pentru majoritarii români, iar cu reprezentanţii propriei comunităţi se întâlnesc doar pe categorii socio-profesionale, separat şi în spaţii închise. Şeful de campanie Szabo Odon susţine că UDMR vrea doar să păstreze "ce avem acum": 6 consilieri municipali, 7 judeţeni şi 24 primari, pentru a negocia apoi la sânge cu PNL şi PSD.

Tot pe conferinţe de presă se bazează PMP şi ALDE, chiar dacă, de pildă, Herchi şi Bodea le irosesc, fie gafând (primul cu povestea că turbina noului CET e adusă "dintr-un parc rece al Armatei americane din Ungaria)", fie alegând (al doilea) subiecte de interes naţional, precum defrişările de păduri, în locul celor locale.

O miză uriaşă, cu influenţă asupra alegerilor din 5 iunie, este referendumul pentru unirea dintre Oradea şi Sînmartin, pentru care jocurile se fac încă la Bucureşti. O eventuală anulare a lui, prin decizie a Curţii Constituţionale, ar fi un câştig serios pentru PSD. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru aceea că ar arăta că Bolojan nu poate muta munţii din loc...


Nadia Pal, candidat independent la Consiliul Local OradeaVOCEA STRĂZII
La cafea cu Nadia

Mai modestă decât politicienii, candidata independentă Nadia Pal (foto) îşi aşteaptă în fiecare miercuri votanţii pe terasa Butoiului de Aur, să le spună că dacă ajunge în Consiliu nu va renunţa la independenţă. Ca dovadă, înainte să se încumete de una singură în bătălie, a declinat o ofertă de la PNL, iar faţă de PSD nu are nicio afinitate. "Vreau doar să se audă şi altă voce decât cea a partidelor", e tot ce promite orădeanca. Cât de tare se va auzi, vom afla cu toţii pe 5 iunie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1678 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON