URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2018, 17:48

Pariul pe aur: Ungaria și-a majorat strategic rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure și de reducere a riscurilor, a anunțat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferință de presă, citat fiind de Mediafax. Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanță economică și națională strategică, și a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă. 

Anunțul a stârnit uimirea mai multor analiști. „Este o mișcare ciudată, o creștere mare, oamenii încearcă să înțeleagă logica din spatele ei”, spune Timothy Ash de la Bluebay Asset Management, care crede că este vorba de un fel de declarație de independență, generată de tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.

Conform vice-președintelui Marton Nagy, aurul reprezintă acum 4,4% din rezervele băncii naționale, un nivel apropiat de media statelor din Estul Europei.

Ungaria este ultima dintre națiunile europene care mizează pe aur, mișcarea venind după ce Polonia a achiziționat 9 tone de aur în iulie și august. Rezervele de lingouri ale băncilor centrale au crescut în ultimii 10 ani, cele mai mari achiziții fiind făcute de Rusia, Kazahstan și China.

Pe de altă parte, chiar dacă achiziția este importantă pentru Ungaria, țara este un deținător modest, situându-se pe locul 50 în clasamentul global întocmit de World Gold Council. Statele Unite dețin 8.133 de tone de aur, iar România 104 tone. Rusia a achiziționat 20 de tone de aur în fiecare lună, în acest an.

Economiștii spun că aurul se află la cel mai mic preț din ultimul an, ceea ce face metalul galben foarte atractiv. De la nivelul minim de la jumătatea lunii august prețul a crescut cu circa 6%, la 1.228 dolari uncia, la Londra.

Anterior cumpărării de aur, banca centrală maghiară a decis să își repatrize, în luna martie, de la Londra la Budapesta, rezerva de aur a Ungariei. A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape 3 tone) de metal preţios. În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria.

Şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur. Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON