URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Octombrie 2018, 17:48

Pariul pe aur: Ungaria și-a majorat strategic rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure și de reducere a riscurilor, a anunțat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferință de presă, citat fiind de Mediafax. Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanță economică și națională strategică, și a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă. 

Anunțul a stârnit uimirea mai multor analiști. „Este o mișcare ciudată, o creștere mare, oamenii încearcă să înțeleagă logica din spatele ei”, spune Timothy Ash de la Bluebay Asset Management, care crede că este vorba de un fel de declarație de independență, generată de tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.

Conform vice-președintelui Marton Nagy, aurul reprezintă acum 4,4% din rezervele băncii naționale, un nivel apropiat de media statelor din Estul Europei.

Ungaria este ultima dintre națiunile europene care mizează pe aur, mișcarea venind după ce Polonia a achiziționat 9 tone de aur în iulie și august. Rezervele de lingouri ale băncilor centrale au crescut în ultimii 10 ani, cele mai mari achiziții fiind făcute de Rusia, Kazahstan și China.

Pe de altă parte, chiar dacă achiziția este importantă pentru Ungaria, țara este un deținător modest, situându-se pe locul 50 în clasamentul global întocmit de World Gold Council. Statele Unite dețin 8.133 de tone de aur, iar România 104 tone. Rusia a achiziționat 20 de tone de aur în fiecare lună, în acest an.

Economiștii spun că aurul se află la cel mai mic preț din ultimul an, ceea ce face metalul galben foarte atractiv. De la nivelul minim de la jumătatea lunii august prețul a crescut cu circa 6%, la 1.228 dolari uncia, la Londra.

Anterior cumpărării de aur, banca centrală maghiară a decis să își repatrize, în luna martie, de la Londra la Budapesta, rezerva de aur a Ungariei. A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape 3 tone) de metal preţios. În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria.

Şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur. Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON