URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2023, 08:00

Pariu pe muncă: Concurând Oradea, o comună din vecinătate își face propriul parc industrial

Pariu pe muncă: Concurând Oradea, o comună din vecinătate își face propriul parc industrial UN CINCINAL. Firmele care vor concesiona terenuri în parcul industrial Oșorhei, amenajat la ieșirea spre Aleșd, dincolo de calea ferată, vor trebui să atingă numărul promis de locuri de muncă în cel mult cinci ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna Oșorhei își ia soarta în mâini. „Nu trebuie să ne ascundem după deget: primim bani în funcție de cine e la guvernare. Nu mai vreau să depindem de asta, avem nevoie de independență financiară”, spune primarul PNL Ioan Gligor.

Chiar dacă 80% dintre locuitorii comunei lucrează în Oradea vecină, Primăria Oșorhei amenajează un parc industrial, în care vrea să atragă investitori serioși. Care, cel mai probabil, vor recruta angajați chiar și din reședința de județ...

Singura soluție 

Peste 10.000 de angajați lucrează în cele trei parcuri industriale din Oradea, unde până în prezent firmele au investit peste 560 milioane de euro. Al patrulea parc, încă în lucru pe strada Corneliu Baba, are deja un chiriaș: firma poloneză Euro Glass, care și-a asumat o investiție de 50 milioane de euro și crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă. „Euro Glass s-a interesat și la noi de terenuri, dar i-am pierdut în favoarea Oradiei”, zice primarul comunei, Ioan Gligor (foto).

Aflat la primul mandat, după 12 ani în care a fost viceprimar, edilul a convins Consiliul Local  să înființeze primul parc industrial din Oșorhei, argumentând că va aduce satelor o dezvoltare de invidiat. „Strategia noastră pe termen lung este că trebuie să ne asigurăm veniturile proprii. Nu vreau să ne mai intereseze că e X sau Y la guvernare, că primim sau nu bani. Trebuie să devenim independenți, iar venituri putem atrage doar prin investitori. 65% din impozitele pe salarii se întorc la noi, așa că trebuie să avem cât mai mulți salariați în comună”, spune Gligor.

La „bătaie” cu Oradea 

Bihorul este județul cu cele mai multe parcuri industriale: pe lângă cele patru din Oradea, alte două se populează la Tileagd și Săcueni. „Pentru amenajarea celor din Aleșd și la Beiuș sunt în licitație studiile de fezabilitate și planurile urbanistice, pentru Marghita și Ștei urmează să lansăm licitațiile de concesionare, iar la Tămășeu suntem în curs de obținere a titlului de parc”, explică Alina Silaghi (foto), directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează și parcurile dezvoltate de Consiliul Județean Bihor. Independent de autoritățile județene mai funcționează parcuri industriale în Borș, Salonta și Mădăras.

Cel din Oșorhei va concura direct cu Oradea, fiind atât de aproape de municipiu. Primăria i-a alocat, în primă fază, 18 hectare între DN 1 și calea ferată, la ieșirea spre Aleșd, în vecinătatea altor fabrici.

Fără rețea de gaz

Din bugetul local și dintr-un credit pe care vrea să-l contracteze, Primăria comunei investește 3 milioane de lei în extinderea utilităților către această zonă. „Rețeaua de energie electrică va fi gata până în luna mai și lucrăm la apă și canalizare. Vom face și un drum de acces, care va ieși direct în centură”, spune primarul.

Șantierul la centura Oșorheiului a început în februarie și noul drum trebuie finalizat până anul viitor, așa că firmele vor folosi, provizoriu, un drum care dă în DN1.

Un dezavantaj este că parcul industrial, la fel ca întreaga comună, nu are încă rețea de gaz. Alături de Nojorid și Paleu, Oșorheiul a atras o finanțare europeană pentru realizarea acestei investiții, dar proiectul vizează doar consumatorii casnici. „Vom licita operarea rețelei, iar firma va fi obligată să o extindă în zona industrială”, explică edilul.

Primele licitații

Primăria Oșorhei a început deja negocierile pentru ocuparea terenurilor. „Suntem în discuții avansate cu o firmă care deține două fabrici în România și vrea să le comaseze într-una singură, în Bihor”, zice edilul. Compania respectivă vrea să fie proprietară pe teren, nu concesionară, iar la schimb promite o investiție de 7 milioane de euro, într-o fabrică întinsă pe 3 hectare.

Prima licitație de concesionare va fi lansată anul acesta, iar prețul redevenței va porni de la 0,5 euro/mp, la care se adaugă o taxă de administrare de aceeași valoare.

Dacă își asumă o investiție de minimum 3 milioane de euro și crearea a cel puțin 150 de locuri de muncă, firmele pot negocia direct pentru terenurile dorite, iar contractele vor fi încheiate pe 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 49. „Scopul nostru este să atragem investitori care creează cât mai multe locuri de muncă”, explică Gligor.

Provocarea cea mare pentru firmele din Oșorhei va fi să găsească forța de muncă necesară, știut fiind că de lipsa muncitorilor se plâng și companiile din Oradea. „Conform datelor de la recensământ, Oșorheiul a crescut cu 1.200 de locuitori. E adevărat că 80% dintre localnici lucrează în Oradea, dar cred că unii vor prefera să se angajeze în comună”, spune primarul.

Gligor mizează, de asemenea, și pe forța de muncă din comunele vecine: „De aici până la Aleșd nu sunt prea multe fabrici. Mulți oameni fac naveta spre Oradea și le va fi mai convenabil să vină doar până la Oșorhei”.

Concurență de moment 

Chiar dacă ar putea „fura” din investitorii și angajații Oradiei, edilul din Oșorhei știe că asta este cea mai bună soluție pentru bihoreni. „Concurența va însemna salarii mai mari pentru angajați”. În plus, crede Gligor, parcul industrial din comună ar putea ajunge tot al municipiului. „Nu-mi doresc asta, dar cred că în 15-20 de ani comuna Oșorhei nu va mai exista, va fi un cartier al Oradiei”.

Deși recunoaște că nu știa de planurile comunei, nici primarul Oradiei, Florin Birta (foto), nu crede că apariția unui parc industrial în vecinătate ar putea încurca investițiile din municipiu. „Realitatea este că Oradea are tot mai puține terenuri disponibile pentru investiții. În plus, Oradea are acum nevoie de investiții de anvergură, astfel că investițiile mai mici pot să se localizeze la Oșorhei sau în alte parcuri din Bihor. Important este să atragem investiții în județ”, zice Birta.

Mai rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor ști și cum să-i atragă pe acei investitori care vin în Bihor nu doar pentru a găsi forță de muncă ieftină...  


PIAȚĂ LOCALĂ
Cumpărați din Oșorhei!

Primarul Ioan Gligor are și alte planuri pentru comuna pe care o conduce. În centrul satului Oșorhei, pe un teren cumpărat de la firma Tiger Amira, vrea să amenajeze o piață agroalimentară în care prioritate la ocuparea tarabelor să aibă producătorii locali din comună.

„Satele Oșorhei și Fughiu sunt recunoscute pentru legumicultorii lor. Trebuie să venim în sprijinul lor și să le asigurăm un spațiu de desfacere. Acum avem 40-50 de solarii în comună, dar când vom avea piața, poate vor mai avea curaj 10 familii să facă acest pas, iar comuna va crește și cu ajutorul lor”, spune edilul.

Piața din Oșorhei are mari șanse să atragă clienți și din Oradea, unde piețele de legume și fructe proaspete par că sunt pe cale de dispariție, în urma politicilor controversate ale municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON