URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Decembrie 2018, 16:55

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, pe masa Consiliului Judeţean Bihor şi a senatorilor Universităţii

Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea vor să atragă o finanţare europeană de 7 milioane de euro, pentru înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic (PST) în campusul universitar.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, şi rectorul Constantin Bungău au explicat ce intenţii au. "În Universitatea din Oradea se cercetează. Acest parc ştiinţific va pune în valoare o parte din această cercetare", a declarat Mang.

Concret, PST va fi o clădire cu două etaje şi aproape 40 de laboratoare, întinse pe o suprafaţă totală de 5.500 mp, unde se vor face cercetări şi inovaţii în domenii de specializare inteligentă, adică eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu şi schimbări climatice. Cercetările le vor face deopotrivă universitari şi firme private, care vor putea închiria aceste laboratoare într-o manieră similară celei în care fabricile de producţie închiriază terenuri în parcurile industriale.

"Aici vor fi realizate produse inovative pe care societăţile ori le vor folosi pentru ele, ori le vor vinde", a explicat rectorul Bungău. Printre laboratoarele care vor fi amenajate şi dotate cu aparatură performantă se numără trei laboratoare de prototipare, unul de cercetare materiale avansate şi unul de cercetare inteligenţă artificială.

Cercetările de înaltă tehnologie care se vor face în PTS, desigur, dacă proiectul va primi finanţare, vor aduce beneficii municipiului şi judeţului, a precizat rectorul. "Aici vor lucra doar oameni cu studii superioare. (...) Cine va lucra aici va avea un slariu de peste 2.000 de euro", a spus Constantin Bungău.

Rectorul a mai explicat că asocierea cu CJ Bihor a fost necesară, pentru că astfel de proiecte europene trebuie cofinanţate în proporţie de 50%, iar Universitatea nu dispune de banii necesari. "Consiliul Judeţean Bihor este foarte generos, pentru că intră în asociere cu două contribuţii: prima este terenul, foate important din punct de vedere al investiţiei, şi apoi cofinanţarea", a precizat Bungău. Dacă proiectul va fi aprobat, CJ Bihor va plăti 3,5 milioane de euro, adică 16,4 milioane lei.

Înainte de a fi depus spre finanţare, asocierea are nevoie de acordul aleşilor din Consiliul Judeţean Bihor şi al celor din Senatul Universităţii. În timp ce universitarii au convocat o şedinţă pentru luni, aleşii judeţeni au programat o întrunire marţi. "Ne dorim neapărat ca acest proiect să treacă şi consider că nu există motive de blocaj", a declarat Mang, cu aluzie directă la oponenţii de la PNL.

De celalaltă parte, rectorul s-a arătat dispus să aducă cu maşina fiecare senator, la şedinţa de luni a forului legislativ al Universităţii. Fiind ultima şedinţă înainte de vacanţa de Crăciun, şedinţa riscă să nu aibă cvorum. "O să fie cvorum, şi dacă merg după fiecare coleg cu maşina", a declarat Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Politicienii eu umor.
de mult nu am mai ras la un banc spus de un politician: "În Universitatea din Oradea se cercetează." Ce se cerceteaza, de unde or mai ciupi ceva sa-si plateasca salariile umflate? Astia de la Universitatea Oradea inventeaza coada la pruna, ca pana nu inventeaza ei, cad prunele din pom.
Postat 15 Decembrie 2018, 09:49 de ionel82
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON