URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2012, 07:22

Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI: De ce au fost arestaţi fraţii Iova şi angajaţii lor

Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI: De ce au fost arestaţi fraţii Iova şi angajaţii lor FILAJ LA FILAJ. Cu trei săptămâni în urmă, un reporter al BIHOREANULUI a cumpărat, incognito, etnobotanice de la Ionuţ Daniel Lingurar (foto), membru al grupării conduse de fraţii Iova, în prezent arestat. Reporterii care îl filau pe Lingurar erau la rândul lor urmăriţi de anchetatori, iar înregistrările discuţiilor cu traficantul au devenit probe în dosarul DIICOT. De altfel, şi redacţia a păstrat "corpurile delicte" (detaliu)
Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI: De ce au fost arestaţi fraţii Iova şi angajaţii lor SPĂŞIŢI. În faţa magistratului Olimpiu Berindei de la Judecătoria Oradea, care a analizat joia trecută cererea de arestare a lor, fraţii Ciprian (stânga) şi Ovidiu Iova (dreapta) au compărut spăşiţi şi plini de regrete. Ovidiu s-a jurat chiar că nu se va mai atinge de etnobotanice, doar-doar îl va convinge pe judecător să-i lase în libertate. Degeaba...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pus să analizeze cererile de arestare făcute de procurori pe numele fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii magazinului Euphoria, precum şi pe ale celor trei "locotenenţi" ai lor, judecătorul Olimpiu Berindei a fost categoric. "Apreciez ca insuficientă luarea oricărei alte măsuri preventive, neprivative de libertate".

Măsura i-a luat prin surprindere pe fraţii Iova, care mizau pe faptul că etnobotanicele sunt deocamdată "droguri legale", iar acuzaţia care le era adusă, de vânzare neautorizată a acestor amestecuri, putea fi catalogată cel mult bişniţă.

Ce l-a determinat pe judecător să fie atât de categoric? BIHOREANUL a aflat că probele din dosarul întocmit comercianţilor de prafuri de către procurorii DIICOT dezvăluie o realitate şocantă, ce se cerea grabnic curmată. Anchetatorii au identificat peste 350 de clienţi, majoritatea elevi, distruşi din cauza consumului de etnobotanice, pe spinarea cărora cei doi fraţi, care în viaţa de zi cu zi se pretind dascăli de sport şi deci promotori ai vieţii sănătoase, s-au îmbogăţit peste noapte. Nu fără unele riscuri, ce-i drept, căci săptămâna trecută, chiar înainte să fie arestaţi, era cât pe ce să fie linşaţi de ţigani...

"Euphorie" cu istorie

Arestarea, săptămâna trecută, a celor mai cunoscuţi şi controversaţi negustori de etnobotanice din Oradea, fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, a reprezentat o surpriză. Cei doi deschiseseră magazinul Euphoria Shop iniţial pe strada Moscovei, lângă Liceul Ady Endre, iar ulterior pe strada Emilian Chitul, "pentru a-şi completa salariul de bugetar". Aşa declara Ciprian BIHOREANULUI, imediat după inaugurare, când ziarul a prezentat ciudăţeniile acestei afaceri, tolerate inexplicabil unor profesori de sport, şi încă în vecinătatea unei şcoli.

O lămurire a venit la începutul anului trecut, când cei doi au revenit în centrul atenţiei reclamându-l la DNA pe fostul şef al Protecţiei Consumatorilor, Sebastian Secoşan, sub acuzaţia că acesta îi extorca de bani pentru a-i lăsa să funcţioneze. Secoşan a fost arestat o vreme, apoi trimis în judecată, iar cei doi fraţi au declarat că renunţă la comerţul cu prafuri. Dar n-au făcut-o, spun procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care îi urmăresc încă din martie şi care, pentru a-i dovedi, au pus la bătaie toată gama posibilă de activităţi: filaje, interceptări, clienţi sub acoperire...

Afacere la scară

Întâi, pentru a ieşi din "lumina reflectoarelor", fraţii Iova au transferat activitatea pe o societate paravan, Întreprinderea Familială Martin-Toma, aparţinând angajatului lor, Călin Lucian Martin Toma. Apoi, la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, care i-ar fi obligat să obţină o nouă autorizaţie, au închis formal magazinul şi au continuat să vândă halucinogenele la negru.

Iar afacerea duduia. Din investigaţiile procurorilor reiese că fraţii Iova primeau săptămânal mii de plicuri ori substanţe vrac, de la diverşi furnizori din ţară, prin intermediul firmelor de curierat rapid. Etnobotanicele erau vândute şi de ei, dar mai ales de "angajaţii" lor, şi anume "patronul de sacrificiu", Călin Lucian Martin Toma, Lucian Heveşi, respectiv Ionuţ Daniel Lingurar, în schimbul unor comisioane.

Au fost prinşi, din nou, pe 20 septembrie. Ciprian Iova a fost depistat, în trafic, pe raza comunei Tileagd, cu 1.200 de plicuri cu prafuri. Dar pentru că nu s-a putut demonstra că le "desfăcea pe teren", adică vânzând direct din portbagaj, a scăpat cu o amendă de 1.000 lei, dată în baza legii privind comerţul ilicit, pentru "lipsa documentelor de provenienţă a produselor". Concomitent, alţi poliţişti au descins la Euphoria, unde "patronul" Martin-Toma avea alte 111 plicuri la vânzare. Însă şi în cazul lui s-au limitat doar la o amendă. După alte cinci zile, pe 25 septembrie, când poliţiştii au revenit, au găsit magazinul gol-goluţ, iar Martin-Toma le-a spus că va cere suspendarea activităţii firmei.

Oricum, magazinul era ţinut doar de faţadă, pentru a deruta autorităţile. După cum au constatat anchetatorii, fraţii Iova foloseau, de fapt, un apartament închiriat în Ioşia, unde vânzătorii îşi aşteptau clienţii. Iar grosul afacerii se derula telefonic, dealerii furnizând plicurile cu prafuri şi ierburi "la domiciliul" clientului ori în locuri de întâlnire prestabilite.

Procurorii DIICOT au reuşit să dovedească nu doar amploarea afacerii, cât mai ales pericolul pe care îl reprezintă comerţul cu etnobotanice, identificând în cursul anchetei un număr record de clienţi, peste 350, majoritatea elevi, în mare parte aduşi în stare de dependenţă de consumul de etnobotanice.

În război cu ţiganii

Business-ul n-a fost, însă, fără riscuri. De pildă, în încercarea de a vinde mai mult, fraţii au apelat la serviciile unui clan ţigănesc din centrul oraşului. Cum însă au fost înşelaţi de noii parteneri, cei doi Iova au dispus "locotenenţilor" lor să nu mai furnizeze marfă ţiganilor. Urmarea a fost că, săptămâna trecută, cu doar câteva zile înainte de a fi reţinut, Ovidiu Iova a fost blocat în trafic de trei maşini în care se aflau membrii clanului, unii înarmaţi cu bâte, şi a scăpat de bătaie doar pentru că poliţiştii au ajuns rapid la locul incidentului, mulţumită unui anonim care a sunat imediat la 112.

05 droguri.jpgÎn ciuda numeroaselor incidente, fraţii Iova şi-au continuat activitatea, fiind opriţi abia după ce, joia trecută, poliţiştii au decis să intervină în forţă. Oamenii legii au descins la cele două aşa-zise magazine şi la locuinţele membrilor grupării, de unde au ridicat 230 grame de pulbere, 2.200 de plicuri de substanţe cu efect psihoactiv (foto), telefoane mobile, ceasuri de lux, aproape 60.000 lei cash, dar şi trei autoturisme de lux marca BMW X5, pe care procurorii au pus sechestru până la finalizarea cercetărilor.

După gratii

În urma operaţiunii, atât fraţii Iova, cât şi vânzătorii lor, Martin Toma, Heveşi şi Lingurar, au ajuns după gratii, fiind reţinuţi şi, în aceeaşi seară, arestaţi pentru 29 de zile sub acuzaţia că au derulat operaţiuni neautorizate cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi au constituit un grup organizat pentru a comite infracţiuni. Toţi riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 şi 15 de ani.

Acuzaţia reprezintă o premieră în Bihor şi este formulată în baza Legii 194/2011, care sancţionează cu pedepse penale comercianţii care vând etnobotanice fără autorizaţie. "Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă de către autorităţi că activitatea desfăşurată de ei este interzisă de lege, neavând autorizaţie, dar au continuat şi au realizat serioase venituri ilicite din astfel de activităţi infracţionale, sfidând ordinea publică fără nicio reţinere că ar putea fi prinşi, fiind motivaţi doar de avantajul material oferit de această activitate, trecând peste orice formă de umanism", se specifică în încheierea redactată de judecătorul Berindei.

Avocatul celor doi profesori, Răzvan Doseanu, crede însă că arestarea fraţilor Iova reprezintă o premieră şi, totodată, o măsură exagerată. "Lacunele legislative au permis până cu puţin timp în urmă vânzarea unor astfel de produse. Greşeala clienţilor mei este că nu au făcut-o strict în cadrul magazinelor şi după obţinerea prealabilă a autorizaţiei", susţine Doseanu, care a atacat deja decizia judecătorului la Tribunalul Bihor.

Oricare ar fi soluţia, pare destul de clar că, de astă dată, fraţii Iova nu vor mai scăpa cu o simplă amendă. Şi nici cu o mică şpagă "a la Secoşan"...


BIHOREANUL INTERCEPTAT
Ziarist, client sub acoperire

Printre clienţii fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova interceptaţi de procurorii DIICOT s-a numărat, în urmă cu două săptămâni, şi un reporter al BIHOREANULUI care, însă, se afla "sub acoperire".

05 Lingurar.jpgGestul făcea parte dintr-un demers jurnalistic care încerca să demonstreze, independent de ancheta oficială, că dealerii de "droguri legale" îşi vedeau în continuare de afaceri în ciuda unei operaţiuni de amploare demarate pentru închiderea celor două magazine de etnobotanice rămase în Oradea de nu mai puţin de nouă instituţii: Prefectură, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală, Jandarmerie, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, SRI, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, ITM şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Magazinele erau într-adevăr închise, dar BIHOREANUL a dovedit că dealerii lucrau în continuare, onorând comenzi telefonice la domiciliul clienţilor sau la locuri de întâlnire. Reporteriţa a sunat la numărul de telefon afişat în vitrina magazinului Euphoria, s-a dat elevă de liceu şi a cerut produse "pentru cheful prietenului meu". Bărbatul care a răspuns a redirecţionat-o spre un "colaborator" care, apoi, i-a adus în apropierea bazei sportive 5x5 din Ioşia Nord un plic cu praful "Pure by Magic" şi un altul "Zen". Era vorba chiar de Ionuţ Daniel Lingurar (foto), unul dintre oamenii fraţilor Iova, acum arestat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
si cu celelalte droguri ce facem ????
Ce facem cu celelalte droguri???? Drogul CEL MAI NOCIV este si amu LEGAL!!! Cand inchidem bisericile????? Cand trimitem pe penticostali la dezintoxicare religioasa???? Un joint nu-ti distruge viata dar religia da!
Postat 31 Octombrie 2012, 19:34 de stv3
etno etno
botanistilor, va asteapta un sevraj indelungat, sper sa crapati drogatilor atit voi cit si familiile voastre, putregaielor....
Postat 31 Octombrie 2012, 17:05 de botanistilor
hehehehehe....
gozboru', ai ramas fara "medicamentele" ? rahatule, esti de rasul kurului !
Postat 31 Octombrie 2012, 14:48 de @orice exces
ORICE EXCES dauneaza VIETII
excentricitatea dezvolta prostia la un popor se numeste SNOBISM, fite si fite dar in realitate noi nu dam nimic pe ei :) orice putreziciune se doreste a fi respectata !
Postat 31 Octombrie 2012, 09:27 de ORICE EXCES dauneaza
ORICE EXCES dauneaza VIETII
hai sa fim seriosi ca spui ETNOBOTANICE, politica sau PRESEDINTE nu vad DIFERENTA delok :))) orice EXCES dauneaza VIETII, hai sa i arestam pe toti NESIMTITI care ne pun viata in PERICOL ! ORICE EXCES dauneaza VIETII sologan pana vom MURI .EXCES in pensiile magistratilor si militarilor si copii MOR, exces in vot dar habar au ce voteaza :))
Postat 31 Octombrie 2012, 09:25 de ORICE EXCES dauneaza
Laurica Gaurica
CENZURAT
Postat 31 Octombrie 2012, 09:13 de Laurica
FETITELOR
La bulau cu voi fetitelor.... La arpacas si la lucru..Dar si la Aplecat ...ha ha haSi asta sa fie invatatura pt toti care vrea sa se imbogateasca peste noapte.....................FRAIERILOR si GUNOAIELOR
Postat 31 Octombrie 2012, 07:45 de IOSIANUL
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON