URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2024, 16:56

Parchetul European, condus de Kovesi, a preluat ancheta privind vaccinurile Pfizer negociate de Comisia Europeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a preluat de la procurorii belgieni ancheta ce vizează „interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese” în cazul negocierilor și achiziției de vaccinuri Pfizer de către Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen.

Informația a fost publicată de Politico.eu, care citează un purtător de cuvânt al parchetului din Liège.

Concret, ancheta vizează negocierile privind vaccinurile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Procurorii europeni investighează presupuse infracțiuni penale, însă nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Hotnews.ro scrie că ancheta inițială a autorităților belgiene a fost deschisă la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan, care avea legături cu un grup vaccino-sceptic. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez.

Plângerea lui Baldan are la bază un presupus schimb de mesaje - text între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de pe tema vaccinurilor din UE, de 20 de miliarde de euro, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.

Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie conținutul SMS-urilor sau să confirme existența lor.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi derulează investigații paneuropene privind infracțiuni financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania, țara natală a lui von der Leyen, subliniază Politico.eu.

Aceeași publicație dezvăluia la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. De atunci, contractul european cu Pfizer a fost renegociat.

Parchetul European (EPPO) a confirmat încă din octombrie 2022 că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, dar de această dată este menționat explicit acordul comercial cu Pfizer.

Și în România este în derulare o anchetă privind achiziția de vaccinuri Pfizer. Fostul premier liberal Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt urmăriți penal în acest dosar, fiind acuzați de abuz în serviciu.

Pe de altă parte, în ianuarie, Pfizer a dat în judecată Statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie. Potrivit site-ului Europa Liberă, Pfizer cere României 564 de milioane de euro pentru 29 de milioane de doze de vaccin comandate în timpul pandemiei, la care guvernul român a renunțat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON