Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a preluat de la procurorii belgieni ancheta ce vizează „interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese” în cazul negocierilor și achiziției de vaccinuri Pfizer de către Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen.
Informația a fost publicată de Politico.eu, care citează un purtător de cuvânt al parchetului din Liège.
Concret, ancheta vizează negocierile privind vaccinurile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.
Procurorii europeni investighează presupuse infracțiuni penale, însă nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.
Hotnews.ro scrie că ancheta inițială a autorităților belgiene a fost deschisă la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan, care avea legături cu un grup vaccino-sceptic. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez.
Plângerea lui Baldan are la bază un presupus schimb de mesaje - text între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de pe tema vaccinurilor din UE, de 20 de miliarde de euro, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.
Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie conținutul SMS-urilor sau să confirme existența lor.
Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi derulează investigații paneuropene privind infracțiuni financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania, țara natală a lui von der Leyen, subliniază Politico.eu.
Aceeași publicație dezvăluia la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. De atunci, contractul european cu Pfizer a fost renegociat.
Parchetul European (EPPO) a confirmat încă din octombrie 2022 că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, dar de această dată este menționat explicit acordul comercial cu Pfizer.
Și în România este în derulare o anchetă privind achiziția de vaccinuri Pfizer. Fostul premier liberal Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt urmăriți penal în acest dosar, fiind acuzați de abuz în serviciu.
Pe de altă parte, în ianuarie, Pfizer a dat în judecată Statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie. Potrivit site-ului Europa Liberă, Pfizer cere României 564 de milioane de euro pentru 29 de milioane de doze de vaccin comandate în timpul pandemiei, la care guvernul român a renunțat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.