URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2019, 17:20

Parchetul Curţii de Apel Oradea, despre anul 2018: Cauze complexe, unele cu violenţe extreme, şi iniţiative legislative cu efecte negative

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2018 a fost unul cu foarte multe cauze complexe, unele cu forme de violenţă extrem de ridicată, inclusiv infracţiuni de omor în care nu doar autorul, ci până şi victima au fost iniţial necunoscute, se arată într-o informare transmisă, vineri, de procurorul general Sebastian Vălean de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, după analiza activităţii de anul trecut a procurorilor din Bihor şi Satu Mare.

Procurorul se referă la complicata anchetă în cazul bărbatului neidentificat al cărui cadavru a fost găsit în barajul din cartierul Ioşia la începutul lunii septembrie. Chipul bărbatului a fost reconstruit cu ajutorul criminaliştilor şi mediatizat, apoi, mai multe săptămâni la rând, procurorii cerând ajutorul populaţiei pentru a-i găsi identitatea, dar şi eventuale informaţii despre autori. În final, ucigaşii bărbatului au fost găsiţi la sfârşitul lunii noiembrie, când au şi fost arestaţi preventiv pentru omor calificat şi tâlhărie.

Cazul este, însă, doar unul dintre cele 45.861 de dosare care, anul trecut, s-au aflat în ancheta unităţilor de parchet din Bihor şi Satu Mare şi din care au soluţionate 19.255.

Potrivit comunicatului, la fel ca şi în alţi ani, procurorii au acordat atenţie sporită reducerii duratei procedurilor judiciare  şi a stocului de dosare vechi, soluţionării cu prioritate a cazurilor de corupţie, de folosire a funcţiei unor persoane, de evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor, infracţiunilor prevăzute în Codul silvic şi recuperării prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului.  

„Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2018, a fost de 33.955.418 lei. În aceste cauze, s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului, în valoare de 28.171.743 lei”, scrie în informare.

Anul trecut, procurorii din Bihor şi Satu Mare au reprezentat acuzarea în 22.874 de cauze penale, dar şi în 2.389 cauze civile, în creştere faţă de anul 2017, fiind verificate, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, toate hotărârile pronunţate de instanţele de judecată.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost soluţionate, de asemenea, 440 lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, din care 77 au fost mandate europene de arestare.

Comunicatul se referă şi la accentul pe care procurorii l-au pus „pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, în vederea evitării erorilor judiciare”, dar şi la dificultăţile generate de implementarea noilor coduri penale sau de volumul foarte mare de muncă.

Nu au fost trecute cu vederea nici unele iniţiative legislative, intens mediatizate, de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală, care, în opinia magistraţilor, au fost „cu potenţiale repercusiuni negative privind protejarea ordinii publice şi a cetăţenilor”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON