URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Una dintre marile teme abordate de ceva vreme în Oradea este problema demolărilor. Poporul, încă traumatizat de epoca Ceauşescu, tinde să bage în aceeaşi oală demolarea unei clădiri, care prin soluţii ingenioase ar fi putut fi salvată cu raderea de pe faţa pământului a unor coşmelii pline cu mizerii şi şobolani. În această problemă spinoasă, deputatul Szabó Ödön vine cu o idee care mie mi se pare de bun-simţ...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
01 Iulie 2014, 12:07

Parcări pe lângă lege: Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice

Parcări pe lângă lege: Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice FĂRĂ AVIZ! Administraţia Imobiliară trasează locuri de parcare fără avizul Poliţiei Rutiere, impus de lege. Parcările cu plată de la intersecţia Bulevardului Dacia cu strada Menumorut (foto stânga) şi cele de domiciliu din strada Transilvaniei (foto dreapta), de pildă, au fost înfiinţate chiar cu sfidarea avizului explicit negativ al Poliţiei, ceea ce poate pune sub semnul întrebării legalitatea lor şi a încasărilor realizate de municipalitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi luat vreodată amendă de parcare? Există şanse să apară ocazia de a vă recupera banii! Verificările făcute de subprefectul Cristian Bitea au scos la iveală nereguli în lanţ la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Serviciului Parcări din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea.

"Nu am atacat până acum Regulamentul de parcări doar pentru că nu ne vine să credem câte nereguli am descoperit. Decizia e cu atât mai serioasă cu cât, odată atacat, acesta se suspendă de drept şi probabil că, la fel ca în cazul taxei de poluare, orădenii vor fi tentaţi să îşi ceară înapoi banii plătiţi", spune subprefectul.

Război personal

06_Cristian_Bitea_bihoreanul.jpgPrefectura şi Primăria au intrat în război în urmă cu două săptămâni când subprefectul Cristian Bitea (foto) a atacat în instanţă dispoziţia primarului Ilie Bolojan privind transformarea în parcări de scurtă durată a 704 locuri din centru, inclusiv din Parcul Traian. Bitea acuză că amplasamentele nu corespund celor enumerate în HCL 640/2006, care inventaria parcările oraşului, fiind trasate în baza unei simple dispoziţii a primarului, care s-a substituit Consiliului Local, singurul cu atribuţii în domeniu.

Bitea şi Bolojan au deja, se pare, un război personal. Subprefectul s-a ambiţionat să facă ordine în parcări după ce, pe 26 mai, angajaţii AIO i-au ridicat maşina parcată neregulamentar în Parcul Traian, în vreme ce primarul Ilie Bolojan îi percepe demersurile ca pe un atac la adresa autorităţii sale. Cei doi nu mai colaborează nici măcar instituţional. În urmă cu două săptămâni primarul le-a interzis subalternilor să răspundă "cu celeritate" cererii de informaţii trimise de subprefect, iar săptămâna trecută Bitea a refuzat să le dea juriştilor municipalităţii acţiunea prin care a atacat în contencios dispoziţia primarului.

Bolojan e convins că subprefectul îi caută nod în papură. "A solicitat copie după procesul verbal de la dezbaterea regulamentului de parcări din 2006, care cine ştie pe unde este, după Planul de Urbanism General, pentru a verifica dacă parcările au fost trasate conform acestuia. După orice, numai să găsească vreo neregulă!", spune primarul. Bolojan e cu atât mai convins că este ţinta unei răzbunări cu cât, în 8 ani, niciun prefect, inclusiv el, n-a găsit nereguli regulamentului ce datează din 2006, adică de pe vremea administraţiei PDL. Asta până acum!

Înfiinţat fără acte...

Deşi verificările Prefecturii sunt abia la început, Bitea a descoperit destule nereguli încât să pună sub semnul întrebării legalitatea înfiinţării, organizării şi funcţionării Serviciului Parcări. Subprefectul a constatat că AIO gestionează parcările încălcând OUG 71/2002 privind serviciile publice. "Pentru înfiinţarea unui serviciu public, cum este cel de parcări, ai nevoie de un studiu de fundamentare aprobat de Consiliul Local după consultarea cetăţenilor, care să stabilească oportunitatea înfiinţării sale, de o strategie de dezvoltare şi de un caiet de sarcini care să stabilească indicatorii de performanţă şi de calitate a serviciilor, modul de stabilire a tarifelor şi altele. AIO nu deţine niciunul dintre aceste acte", spune subprefectul.

06_Cristian_Beltechi_bihoreanul.jpgŞi nu e departe de realitate. Secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, este convins că serviciul funcţionează legal, dar nu poate dovedi. "Dezbatere publică precis s-a făcut, dar încă nu am găsit procesul verbal în arhivă", spune Vila. Dacă secretarul mai caută documentul, directorul Administraţiei Imobiliare, Cristian Beltechi (foto), nici nu îşi bate capul. "Pentru ce să existe caiet de sarcini? Doar nu le-am scos la licitaţie... De parcări se ocupă de ani de zile un serviciu al AIO, care este instituţie publică. Am avut zeci de controale, dacă era vreo neregulă precis se descoperea!", e logica directorului. Numai că lucrurile sunt mai nuanţate...

... şi fără avizul Poliţiei

Deşi, pe lege, înfiinţarea parcărilor se face în baza planurilor de urbanism şi studiilor de circulaţie, cu aprobarea Consiliului Local şi cu avizul Poliţiei Rutiere, din 2009 în Oradea ele se trasează în baza unor simple dispoziţii ale primarului. Astfel au apărut parcări cu plată neavizate de Poliţie, în buza intersecţiilor sau direct pe trotuar, fără ca Primăria să se sinchisească de criticile primite. Spre exemplu, la intersecţia Bulevardului Dacia cu strada Menumorut, AIO a trasat 14 locuri de parcare în ciuda avizului negativ al Poliţiei Rutiere, care a arătat că acestea sunt prea aproape de intersecţie.

06_Ioan_Simon_bihoreanul.jpgSemnatar al cererii de avizare din 2011, Ionuţ Şimon (foto), şeful Serviciului Parcări, spune azi că doar bifat o formalitate. "Parcările au fost făcute pe trotuar, nu pe carosabil, aşa că nu ne trebuia avizul", explică Şimon, de parcă ar fi normal să faci parcări pe trotuar! Dacă lucrurile stau aşa, se va vedea curând. Căci săptămâna trecută Prefectura a cerut Serviciului de Poliţie Rutieră Bihor să lămurească legalitatea înfiinţării acestor locuri şi să-i pună la dispoziţie lista tuturor parcărilor avizate din oraş, pentru a le confrunta cu cele existente.

"Dacă găsim 5 parcări neavizate vom cere intrarea în legalitate, dar dacă găsim 55, probabil vom ataca regulamentul de funcţionare al serviciului", spune Bitea, referindu-se la actul din 2006. Iar asta ar însemna chiar dispariţia parcărilor cu plată, prin anularea a însuşi temeiului legal în baza căruia AIO încasează taxele!

Maşina de făcut bani

De altfel, pe lângă acţiunea deja depusă în instanţă, Prefectura a pregătit pentru săptămâna aceasta încă una, prin care a contestat, luni, în contencios legalitatea imobilizării maşinilor parcate neregulamentar până la plata taxei de 300 lei percepute contravenienţilor. "AIO face tot posibilul să te pună pe drumuri, pentru a te descuraja să depui contestaţie. Când mergi să îţi recuperezi maşina găseşti pe parbriz doar o notă de constatare cu cât ai de plată. Dacă vrei să primeşti procesul verbal, singurul act pe care îl poţi contesta în instanţă, trebuie să plăteşti întâi taxa, ceea ce nu e normal", zice subprefectul, care a păţit-o pe propria piele.

În plus, taxa de ridicare e una, iar contravenţia e alta. Mai mult, odată solicitat, procesul verbal vine la pachet cu o amendă suplimentară de 170 lei şi două puncte de penalizare! Or, Bitea susţine că prin această măsură, şoferul e pedepsit de două ori, prima oară de către Primărie, iar apoi şi de către Poliţie, pentru aceeaşi greşeală, ceea ce este ilegal. "Chiar şi AIO recunoaşte această dublă pedeapsă atunci când colectează taxa de ridicare în contul de amenzi", arată subprefectul.

În replică, angajaţii AIO spun că au muncit pentru încasarea taxei, aşa că au dreptul s-o perceapă. "Indiferent că amenda a fost dată corect sau nu de către agentul de Poliţie, maşina a fost ridicată şi transportată, iar pentru asta Serviciul trebuie să îşi recupereze banii. Cine vrea să conteste procesul verbal plăteşte taxa de ridicare, dă o declaraţie pe proprie răspundere cu datele persoanei care a condus maşina, iar Poliţia îi trimite amenda acasă. Dacă câştigă procesul, îi dăm banii înapoi", explică Şimon. Şeful parcagiilor afirmă că sistemul funcţionează de ani de zile atât de bine încât a fost copiat de mai multe oraşe din ţară.

Înseamnă că, atacat în instanţă, are toate şansele să provoace un scandal naţional...


RĂZBOIUL COSTĂ
Banii înapoi!

Subprefectul Cristian Bitea e convins că dacă Prefectura şi Primăria vor ajunge la un război total pe tema parcărilor, municipalitatea va avea doar de pierdut. Pe de o parte statul va face tot posibilul să pună mâna pe încasările din parcări, pe considerentul că au fost făcute ilegal, iar de cealaltă parte orădenii îşi vor cere banii înapoi. "Dacă o fabrică de alcool nu are autorizaţie de funcţionare, toate veniturile i se confiscă. Această măsură se poate aplica şi Serviciului Parcări, care nu are documente pe baza cărora să funcţioneze ca serviciu public", spune Bitea.

Anul trecut AIO a încasat din administrarea celor circa 7.000 de locuri de parcare 8,1 milioane lei. Suma este în scădere cu 300.000 lei faţă de 2012 pentru că şoferii au preferat să îşi parcheze maşinile în locurile din afara zonelor aglomerate şi să circule pe jos sau să îşi cumpere abonamente ori tichete de parcare.

Citiţi pe această temă şi articolele:

"Gata cu taxările! Prefectura a suspendat amenzile pentru parcările din Oradea"

"Războiul parcărilor: Supărat că i s-a ridicat maşina, subprefectul a suspendat parcările galbene"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
CITITI SI MEDITATI
NU ERA NORMAL SA AI UN ABONAMENT PENTRU UN AN DE ZILE SI TU SA MERGI SA PLATESTI 2 LEI PANTRU PARCARE.AM FOST FOARTE FURIOS CUM DE LA O ZI LA ALTA IN ACTUALA PIATA AMBULANTA DIN ROGERIUS TOTUL S-A INGALBENIT. NU MI SE PARE NORMAL.DACA NU-I RIDICA MASINA SUBPREFECTULUI , PLATEAM MULT SI BINE. DE CE CREDETI VOI CA IN EPISCOPIA BIHOR NU SE POATE CIRCULA CU 70/H. ACOLO STAU AIA CU CASCHETA TOATA ZIUA LA UMBRA SI ASTEAPTA PE AIA CARE DEPASESC VITEZA LEGALA CU 2-3 KM PESTE VITEZA LEGALA.SUNTEM FOARTE UMILITI CU BUNA INTENTIE.FOARTE RUSINOS DIN PARTEA CELOR CARE AR TREBUI SA FACA CEVA PENTRU NOI SI NU FAC.
Postat 02 Iulie 2014, 20:58 de VYO
afara cu taranii din oras! la sapa cu ei!
Sa mearga toti hingherii astia de masini, in frunte cu bolovan acolo de unde au venit, la sapat! Sa lase orasul elor nascuti aici si vor fi locuri de stationare berechet! Si-a vandut taranul cu cateva mii de euro pamantul si si-a luat doua-trei harburi cu care afuma orasul si pe care le-ar vrea la usa blocului! Sa le duca la ma-sa si sa le barraie acolo!
Postat 02 Iulie 2014, 13:15 de geo
afara cu taranii din oras!
intoarceti-va inapoi la tara, ca acolo nu se platesc parcarile carutelor din care nu de mult v-ati dat jos!
Postat 02 Iulie 2014, 12:04 de Mihnea
parcari????aiurea!
oriunde mergem,intr-o tara civilizata,se plateste taxa de parcare.....clar....dar in oradea,unde un anumit Simon se comporta si vorbeste cu oamenii de parca locurile de parcare ar fi proprietatea lui personala,mi se pare cel putin interesant.....in afara de asta se simte prea sigur......legat cu centura de scaunul ,,seful parcarilor''...asta sa nu zic rege....este un impertinent,am avut ocazia sa constat asta personal.....daca legea nu m-ar fi oprit,i-as fi bagat doi pumni in gura,ca sa-l readuc la realitate!!
Postat 01 Iulie 2014, 23:10 de feliciano57
O fiara si doi bugetari
Grea mostenire balcanismul asta... salivam cand vedem curatenia si ordinea din germania, dar sa ne aliniem la rigorile tipice capitalismului nu prea ne place. In plus, "ilegalitatea" sesizata n-a durut prea mult cand ii ardea pe prostani, dar cand l-a atins pe el, ilustrul anonim [sa ma corectati daca stiti vreo fapta de seama pe numele lui] s-a umflat imediat si in sfarsit a pus osul la treaba, cu toate parghiile pe care i le-a dat tac-su sau cine l-o fi numit acolo, ca noi astia multi, n-am vota un neica nimeni d-asta. Bitea, ea cazul sa te bagi in sema ca nu stia lumea de tine. Dar fa ceva util fratica, nu-ti taia craca de sub picioare, si din banii astia ti se plateste salariul ala gras pentru care nu faci nimic in birou toata ziua.
Postat 01 Iulie 2014, 15:49 de Procter în gambă
La control cu toate hotararile de la 2008 incoace!
Daca e bal atunci bal adevarat sa fie, iar prefectura sa-l supende pe bolovan asa cum a mai suspendat niste primari de pe la tara! N-ar strica niste alegeri anticipate si la noi, ca ne plictisim de atatia mitocani veniti pe Cris de cum au prins o viitura!
Postat 01 Iulie 2014, 15:38 de Love
vrajala
BOLO CU CERTIFICATUL FISCAL PE LOC 20 RON DACA ASTEPTI CATEVA ZILE 2 RON MAI DEMULT SE DADEA PE LOC LA ACELASI PRET .DUTE BOLO SI LASANE AJUNGE FOTIA SI BELIREA CETATENILOR DUTE
Postat 01 Iulie 2014, 15:33 de dorel
Primarul le-a interzis subalternilor să răspundă "..." cererii de informaţii trimise de ... IP !?!
Când spuneam că primarul oraşului Oradea este "dus cu pluta", săreau postacii acestuia sau chiar el în persoană, ca să scrie repede că ar trebui să fiu pus pe lista de respingere a forumului de comentarii a Bihoreanului !?! Cum adică, s-a supărat şi nu mai răspunde "cu celeritate" adreselor Instituţiei Prefectului, care poartă semnătura prefectului sau a subprefectului după caz ??? Acum poate, văzându-se reacţia unui primar la atacarea unei hotărâri considerate ca fiind nelegale, o să înţelegeţi tot mai mulţi că BIG este "paranoic" cu tendinţe clare de "schizoidie", iar toate acţiunile lui ar trebui puse sub semnul întrebării şi interpretate inclusiv din punct de vedere medical !?!
Postat 01 Iulie 2014, 15:27 de Carp III
Viagra politica
S-a sculat la dvs. d.lor de la Prefectura ? Cam din cati in cati ani deveniti semipotenti sau erecti ? Salariile vi le luati lunar ???? Desi in anul 2013 ati fost sesizati in scris ce catre mai multi cetateni ai Oradei sa cereti in instanta anularea HCL nr 10/2013 privind calculul impozitului pe terenuri ca fiind ilegala si abuziva v-ati facut ca ploua. Rusine sa va fie. Observ ca deveniti foarte repede erecti si potenti cand e vorba de interese politice, si total impotenti cand e vorba de interesele cetatenilor.
Postat 01 Iulie 2014, 14:09 de Lute
Felicitari..
..dle Bitea!Sa inteleaga si primarul ca totul se face legal!Mare tupeu la acest liberal,ne beleste cu atitea taxe si biruri!!!!!Explicabil de ce PNL e in moarte clinica,explicabil......!
Postat 01 Iulie 2014, 13:39 de Nea taticu
bravoo
Bine ai facut cu parcarile astea ma bucur mult de decizia luata bitea ca deja astia isi bateau joc de noi cu 15 moduri de trasaje si parcari in 15 culori gunoaielorrrrrr. bravoo bitea
Postat 01 Iulie 2014, 13:38 de misuuu
balcanismul ne manaca
Si iata cum se porneste un "razboi" din cauza unui smardoi din prefectura care "bineinteles" ca este "uns" sa nu respecte legea caci altfel cum si-ar dovedi pozitia.Caracteristic neamului.
Postat 01 Iulie 2014, 13:00 de radul
PARCARII
DACA MASINILE DE LA POMPERII SI SALVARE NU SE POT DEPLASA DIN CAUZA MASINILOR OPRITE NEREGULAMENTAR SI SE VOR DISTRUGE BUNURII SI MOR OAMENII CUM VA EXPLICA ACEST FAPT DESTEPTUL DE SUBPREFECT CARE PARCHEAZA INTENTIONAT PE LOC INTERZIS.
Postat 01 Iulie 2014, 12:47 de BIHOR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON