URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2018, 19:46

Parcarea subterană din jurul Catedralei ortodoxe a agitat spiritele în Consiliul Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitoarea parcare subterană de tip "park and ride" din jurul catedralei ortodoxe "Învierea Domnului" a încins spiritele în şedinţa de vineri a Consiliului Local Oradea. Convocaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a parcării, estimate la 30,2 milioane lei, aleşii orădenilor au intrat destul de repede în conflict.

Pro şi contra

Discuţiile au fost deschise de liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, care a atras atenţia că Uniunea a cerut municipalităţii încă de anul trecut construirea unor lucrări de tip "park and ride". La acea dată propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD.

"Eu am făcut propunerea construirii unei parcări park and ride încă de anul trecut. Atunci a căzut la vot. Acum văd că Primăria a anunţat acest proiect", a remarcat Kirei. Consiliera a declarat, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan, că municipalitatea nu ar trebui să considere "o ruşine" să preia ideile opoziţiei dacă nu are altele mai bune.

La rândul său, dar complet pe dos, consilierul Adrian Negrea (foto) a anunţat că grupul PSD se va abţine să voteze proiectu,l în viabilitatea căruia nu crede în condiţiile în care municipalitatea s-a dovedit incapabilă să îşi termine construcţiile începute.

"În primul rând trebuie finalizate vechile proiecte. Parcarea din strada Independenţei este începută de doi ani. De atunci şi-a dublat valoarea! Mai este parcarea Voinţa şi cea care urma să fie construită în curtea Primăriei", a argumentat social-democratul.

Pe bani europeni

Primarul Ilie Bolojan a evitat să facă referire la afirmaţiile consilierei Kirei, dar i-a replicat lui Negrea că "nu are dreptate". "La parcarea din strada Independenţei valoarea nu s-a dublat, ci s-a schimbat soluţia tehnică şi s-a organizat o nouă licitaţie", a spus iritat primarul.

Bolojan a explicat că parcarea în cauză, la fel ca cea de la stadionul Voinţa, respectiv cea care ar urma să fie ridicată în curtea Primărei, sunt finanţate din bugetul local. "E o oportunitate mare să accesăm o finanţare europeană (n.r. pentru parcarea subterană din Centrul Civic). Ar fi eroare să nu facem asta", a spus edilul.

Bolojan a explicat că, în cazul în care municipalitatea va obţine banii europeni, va construi cu doar 10-15% din valoarea totală, cât reprezintă contribuţia proprie, o parcare subterană pentru care altfel n-ar avea bani. 

În final, proiectul a fost aprobat cu votul celor 21 de consilieri PNL - UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au abţinut de la vot.

Lucrările, din primăvară!

După cum a anunţat primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe organizate joi, odată aprobate, lucrările de construire a parcării ar putea începe în primăvară, în paralel cu construcţia complexului de tuneluri din Centrul Civic.

"Până la începutul lunii octombrie vom depune cererea de finanţare pe fonduri europene, iar dacă această finanţare va fi aprobată, estimăm că am putea începe lucrările în primăvara anului viitor, în aşa fel încât într-un an şi jumătate lucrările să fie finalizate", a spus edilul.

Parcarea va deservi îndeosebi navetiştii care vin în Oradea dinspre Aleşd şi Beiuş. Aceştia ar putea să îşi lase maşinile în parking şi să se folosească pe raza oraşului de mijloacele de transport în comun.

Clădirea va fi construită în subteranul din jurul Catedralei episcopale cu acces din şanţul Cetăţii va avea o capacitate totală de 273 de locuri, din care 264 pentru automobile, 6 pentru atovehicule pentru persoane cu handicap, 6 locuri pentru maşini electrice şi 9 locuri pentru motociclete.

Pe de altă parte, în cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au aprobat, tot cu 21 de voturi din partea PNL şi UDMR, şi cu abţinerea de la vot a social-democraţilor, indicatorii tehnico-economici ai complexului de tuneluri din Centrul Civic, în valoare totală de 20,5 milioane euro, şi au modificat regulamentul privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării clădirilor neîntreţinute de pe raza oraşului pentru a putea sancţiona şi siturile industriale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sandu1206
da oare ce legatura are blocul de pe vladimirescu cu primaria?
Postat 10 Septembrie 2018, 10:48 de foarte
Re: poiu
Bați câmpii precum idolul tău, pentru că acest concept P&R este legat de transportul intermodal integrat, unde ieși din parcare și ai la îndemână tren, metrou, tramvai, troleu, autobus si taxi, ba chiar și qcces aeroport !?! Asta în parte sau în totalitate după cum este dimensionat traficul !?! Ce transport public integrat ai tu în Oradea și ce direcții de interes ai în nțul Cetății ?!? Probabil că te-ai trezit urbanist peste noapte, iar edilii au pierdut ocazia să te ia pe lângă ei, să mai ai și tu ceva de lins în cursul zilei !?!
Postat 09 Septembrie 2018, 17:22 de CrisDumi
Bate câmpii liberalismul în Bihor, după chipul și asemănarea liderilor naționali !?!
După mintea razantă a edilului șef, parcarea din str. Independenței nu și-a dublat valoarea de deviz final actualizat ... ci s-a schimbat doar soluția tehnică care dublează costul final !?! Omul trăiește "noaptea minții", concluzionând că aleșdanii și beiușenii sunt bihorenii care vor "propulsa" transportul public orădean spre "noi culmi" !?!
Postat 09 Septembrie 2018, 17:12 de CrisDumi
Joji
Park and ride inseamna ca pe baza biletului de parcare ai transport in comun gratuit. Ca in alte tari, dar de data asta din prima lume.
Postat 08 Septembrie 2018, 11:15 de poiu
Alte sparturi in centru
Adica navetistii din Aleşd şi Beiuş vor lase maşinile în parking şi o sa folosească pe raza oraşului mijloacele de transport în comun? Esti naiv tovarase primar. Mai da bani si pe OTL (care nu este ieftin nici comod nici rapid) si pe parcare.
Postat 08 Septembrie 2018, 09:58 de User anonimizat
Sa se facă și mai multe
In 20 de ani nu sa făcut nimic în Oradea , doar câteva drumuri asfaltate. Blocul de pe Vladimirescu a durat 15 ani până să fie finalizat. Felicitări Bolojan . Mai trebuie un pod în cartierul Tineretului care sa fie in regim de centura , și centura din cartierul Tineretului la biharia.
Postat 08 Septembrie 2018, 00:07 de Sandu1206
Park&Ride
Pe cind va fi gata parcarea subterana pentru beiuseni si alesdani, ar putea spera si oradenii la un tarif OTL competitiv, de 1€/ calatorie...
Postat 07 Septembrie 2018, 22:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON