URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2014, 13:45

Parcarea "moca"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Nimic nu te va costa mai mult decât ceea ce primeşti la un moment dat pe gratis. Vorba aceasta e atât de celebră încât nici nu mai ştiu cine a spus-o prin zorii civilizaţiei moderne, dar atât de adevărată că actualitatea ei se verifică până şi în chestiunea parcărilor din Oradea.

Recenta decizie a subprefectului de a ataca (doar când l-au durut pe el!) reglementările municipalităţii în acest domeniu a stârnit fericirea celor care cred că a-ţi lăsa maşina oriunde şi oricât e înscrisă în Carta Drepturilor Omului. O satisfacţie la fel de mare au şi cei care merg cu "naşul", dar se întreabă de ce nu avem trenuri rapide şi curate ca în Japonia, şi cei care picură apa în cadă ca să n-o tragă la rezervorul WC-ului şi apoi fac scandal că asociaţia le bagă pe gât consumurile înregistrate pe scară, dar scăpate contorizării din apartament.

Deşi e discutabil dacă 4 sau 44 de locuri galbene, pentru maxim două ore în centrul unui oraş, pot fi albe, disponibile la infinit, pe mine nu conteneşte să mă uluiască vocaţia românului de a fi scump la tărâţe şi ieftin la făină. Că tot compatriotul îşi ia maşină de mii de euro, dar se zgârceşte să dea 2 lei ca s-o ţină undeva. Că văd cum Gigel se ceartă cu Costel pentru că, muncind mai puţin decât el, vecinul ajunge acasă mai devreme şi îi ocupă locul, şi cu toate astea n-ar rezolva problema dând 100 lei pentru a avea, timp de un an, locul lui de parcare.

Sunt surprins că orădenii iau ca pe o mare victorie "liberalizarea" parcărilor, dar li se fâlfâie că benzina a ajuns aproape 2 euro/litrul. Mă nedumireşte că, deşi ne pretindem mai "occidentali" decât restul românilor, ne ocoşim doar cu geografia, nu şi cu o mentalitate pe măsură. În conduită am rămas în plin comunism, căci numai comuniştii pretindeau că poate fi ceva pe gratis. Or, ia mergeţi până la Cluj, de pildă în zona clinicilor, şi veţi vedea că nu găsiţi locuri de parcare tocmai pentru că nu sunt taxate, că angajaţii spitalelor şi altor instituţii din zonă ajung acolo pe la 7 dimineaţa, iar până după-amiaza nu eliberează niciun petec de asfalt!

Vă mai amintiţi că, până nu demult, când parcările erau ale primului venit, la fel se întâmpla şi la noi în zona Primăriei, a Prefecturii, a Spitalului Municipal, a Judeţeanului? Sau mergeţi până la Braşov, unde ora de parcare nu e 2 lei, ci 3 lei! Ori în Bucureşti, unde îţi hinghereşte maşina nu Poliţia Locală, ca Primăria să folosească banii din amenzi pentru construirea de parcări supra şi subterane, ci firmele private ale băieţilor deştepţi de tot felul, ca să prospere, de exemplu, clanul Cocoş ori Negoiţă!

Mă întreb câţi dintre cei care înjură Primăria că nu le dă parcări gratuite au fost vreodată nu până la Viena, dar măcar la Debreţin, şi au avut tupeul să parcheze oricum şi fără plată. Asta ca să nu vorbim de Londra, unde nu poţi intra în centru, necum să parchezi, dacă nu ai vignetă şi tichete superspeciale! Dar mai ales sunt curios câţi dintre cei care acum juisează că parcarea e pe daiboj vor mai fi veseli la toamnă, după ce începe şcoala şi străzile vor deveni depozite de maşini. Punem pariu că vom plăti din greu gratuitatea de acum?

Citiţi pe această temă şi articolul "Eşti tare, ai parcare! Războiul parcărilor a instalat haosul în Oradea"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
acuze
Dar cum se face ca abonamentul pe TOATE strazile nu e valabil la domiciliu? Nu o fi parte din municipiu si domiciliul in Oradea?!
Postat 07 August 2014, 13:37 de simt civic
..De memorat!
BRAVO domnule subprefect,cineva trebuia sa-i dea la bot Bolojanului!BRAVOOOOOO!
Postat 12 Iulie 2014, 12:50 de gheorghe@sandor
Parcare ,,moca", dar nu cum o vezi tu, crisule!
Rar s-a vazut o porcarie (citeste HOTIE!) ca ,,parcarile" bolovanului! A pus niste colorati cu cateva galeti cu vopsea si bidinele sa fircaleasca niste linii pe aprope toate strazile din oras. Asa e, crisule, ,,investitie" aproape zero, as zice ca tine, ,,moca"! Apoi si-a trimis jegurile sa-i arda pe oradeni! Ce ma mira pe mine este numarul relativ mare al celor prostiti de bolovan: orasul este al nostru, al oradenilor, nu-i nici al jigodiilor de comunitari, nu-i nici al consilierilor si in niciun caz al bolovanului! De ce trebuie sa platim pt. a folosi ceva ce este al nostru? Oricum, pt. a folosi infrastructura (citeste strazile vesnic sparte de amicii de la selina ai bolovanului), platim un impozit primariei, ce ,,taxa de parcare" mai vrea hotul asta?! Maine-poimaine, daca nu-i da cineva peste bot (felicitari, subprefectule! totusi, cam tarziu), bolovanul ne va pune sa platim o taxa pt. umblatul pe strada... mama lui de hot!
Postat 12 Iulie 2014, 06:16 de eu
adevarul este ca:
Am locuit in Londra cativa ani, vreau sa va spun ca mai mare hoti cu parcarile ca cei de acolo nu exista... Treceau pe langa masina si isi notau ora la care iti expira tichetul si reveneau atunci. In secunda urmatoare expirarii tichetului iti puneau amenda... apoi a fost mare scandal in ziare ca aveau procent din amenzi 10-15%... pe langa asta in centrul Londrei plateai 4 lire pe jumate de ora de parcare, asta pe langa faptul ca trebuia sa platesti o taxa de 12 lire pe zi ca sa intri cu masina in centru capitalei... Adevarul este ca daca vrem disciplina in felul in care ne parcam masina si civilizatie occidentala in oras, trebuie sa existe plata, buget din care sa se intretina drumuri, parcari, parcuri... astea nu se fac pe ochi frumosi....
Postat 12 Iulie 2014, 00:18 de Englezul
parcari
Faceti totusi o diferenta intre reglementarea parcarii si jefuirea posesorilor de autoturisme.
Postat 11 Iulie 2014, 08:40 de vlad
Mr,
@io: Unde ai avut parcare gratuita, dar limitata in centru in Viena? Poate la vreo pensiune, ori la vreun hotel. Merg foarte des acolo si nu exista asa ceva. Dar va doresc mult noroc la Toamna. Norocul meu ca nu lucrez in oras, dar voi rade bine. Bravo voua, traiti dupa regula din jungla si va pretindeti oameni de actualitate. @Adrian Cris, foarte bun articolul.
Postat 11 Iulie 2014, 08:33 de WHAT
Re: anticomunistul
Decat asa prost mai bine sa nu faca nimic liberalul tau batut la cap, sa stea acasa si sa cugete cum se sterge diferenta intre sat si oras in practica sa inutila! Toata lumea vrea reguli dar nu din cele facute pe genunchi de amatorii de acum!
Postat 11 Iulie 2014, 07:52 de Strattera
Criş Adrian confundă iarăşi "sula cu prefectura" !?!
Oradea nu este Viena, dar nici măcar Braşov sau Debrecen !?! La Oradea se construiesc sensuri giratorii care apoi se desfinţează ca neconforme, se modernizează străzi pe care nu circulă aproape nimeni de către firmele de partid care asigură "parandărătul", se bat aleşii în "strategii" comandate pe bani mulţi dar pe care nu le mai citeşte nimeni după publicare, liderii politici se ceartă pe funcţiile de împărţit ca "sinecure" pentru lipitorii de afişe din campaniile electorale, se adună gunoiul cu ajutorul vântului şi ploii pentru că oamenii aruncă cu ele pe unde apucă, se sparg conductele de apă sau termoficare dacă se zgâlţâie mai tare traficul de pe străzil, se schimbă regulile de la o zi la alta după cum vrea unul sau altul dintre "deştepţii" zilei ... etc, etc, etc !?! La Oradea, DNA are de lucru pentru 20 de ani înainte şi tot un oraş de "ţărani" şi "parveniţi" rămâne !?! Şi tot la Oradea există "tabloidul" Bihoreanul, unde se adună "mercenarii" din jurnalismul local la şedinţe de redacţie, ca să-l pupe în fund pe vreunul care oferă mass mediei câte o ciorbă şi în paralel să-l desfiinţeze pe un altul care nu vrea să plătească "taxe de protecţie" !?!
Postat 11 Iulie 2014, 07:37 de Car®p III
Iar o limba pentru Bolo?
Ce parcari supra etajate si subterane visati dle ? Una singura s-a facut si si aceea pe credit furnizor nu pe banii incasati din parcari. Au tras niste linii galbene si ne-au tapat. La fel ca pe modelul Udrea-Cocos. Ce e bine la spital ? Nu gasesti un loc de parcare dupa ora 8. Si mai e si galben in curte de parca acolo vine cineva de placere si poate grabi medicul sa il lase sa plece in 2 ore. Viziune, intr-adevar Bolo are viziune :))))
Postat 11 Iulie 2014, 07:26 de Vladimir
Cel mai tare din parcare
Sa va fie rusine domnilor ziaristi! Va luati de niste fraieri care se bucura ca nu platesc parcare dar nu pomeniti nimic de angajatii primariei care nu sunt in stare sa se deplaseze la serviciu cu mijloacele de transport in comun, pe care Bolojan le sustine si incurajeaza. Parcarile din centru sunt blocate de angajatii institutiilor publice! Ia sa-si civilizeze Bolojan angajatii mai intai! Si nu comparati preturile din Brasov sau Bucuresti: Oradea e un oras muncitoresc cu salarii mici, printre cele mai mici din tara. La fel nu cred ca e cazul sa faceti comparatii cu metropole europene.. noi nici macar nu avem turism.. asa ca-i taxam tot pe fraierii de oradeni..
Postat 10 Iulie 2014, 20:52 de vasi
@io
io esti destept ca si romanul care sa urinat in bazinul strandului de la VIENA si a fost retinut pina nu achitat amenda de 8000 eu si nu a prestat 20 de zile in folosul comunitatii,numai in capul tau destept exista parcarii gratuite la vVIENA si mai ales in MONTE CARLO poate ai fost pe acolo pe youtube,problema prostilor este ca nu renunta
Postat 10 Iulie 2014, 18:54 de ROMANUL
Precizare
Moartea regulilor, bucuria prostilor!
Postat 10 Iulie 2014, 17:47 de anticomunistul
rand
Articolul este vadit partinitor,probabil PMO are actiuni la acest ziar,nu este nici o problema cu parcarile in oras,se poate parca aproape oriunde,exista insa o campanie de presa in vederea presiunii pe justitie deoarece este vorba de 8 milioane de roni pe an,care sunt cheltuiti de unul si de altul!
Postat 10 Iulie 2014, 17:46 de viodo
@Anti-Bihoreanul
Dom' doctor, aveti parcare rezervata in curtea spitalului. In alta ordine de idei, hai sa-ti raspund la cateva dintre intrebarile puse in comentariu. 1. Ce parcari sub-terane si supra-terane? Cat sunt finantate alea din banii locali....1,5%??? Unde sunt restul de bani? - Ai vazut parcarile (cu zecile) dintre blocuri amenajate in toate cartierele? 2. Ce a facut Bolojan pe medici? - cred ca ai vrut sa intrebi ce a facut Bolojan pentru medici. Hai sa-ti raspund. Amenajarile sectiilor din spitalul judetean si municipal, dotarile de exceptie pe care le au unele sectii din aceste spitale. Din pacate aparatura sta de multe ori nefolosita pentru ca medicii oradeni "nu e in stare dom'le". Poate ca nu sunt asa umblat"ca tine doctore (concediile in strainatate tot din salariul ala de mizerie?), insa pe unde am fost in europa asta (Italia, Austria, Slovenia, Croatia, Ungaria, Germania) a trebuit sa platesc parcarea. Bolojan, vad ca deranjeaza si o alta categorie "medicii de Oradea" deoarece a inceput sa atraga in spitalele oradene medici profesionisti care sa fie preocupati si de medicina, nu doar de spaga si ca incearca sa infirme zicala "ca cel mai bun doctor din Oradea e trenul de Cluj
Postat 10 Iulie 2014, 17:45 de anticomunistul
sictir, jurnalizdelor !
CENZURAT
Postat 10 Iulie 2014, 16:49 de Agentul Termic
FELICITARI PSD! DINNOU NE-ATI UMPLUT DE R***T!
Subprefect sustinut de PSD! Competent omul, sigur si-a plagiat lucrarea de Licenta! POate mai are si un master sau o fi doctor la 33 de ani! Bravo Bitea, Suprefectul PSDului aruncat in dreapta!
Postat 10 Iulie 2014, 15:50 de Jean valjean
articol jenant
Imi pare rau, dar acest articol abunda in clisee: "ne pretindem mai occidentali decat restul romanilor" - cine spune asta? prin ce ne pretindem mai occidentali, nu stam in aceleasi blocuri comuniste, nu avem tot aceleasi masini, nu avem tigani? nu avem aceleasi parcuri mici si murdare? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Or, ia mergeţi până la Cluj,"- si daca nu mergem pana la Cluj, ce ne facem? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- "necum" - nicidecum (totusi, folosim gramatica Academiei, care e la Bucuresti, si nu in "occident", la cluj)?
Postat 10 Iulie 2014, 15:38 de articol jenant
atenție
Așa că o paranteză spune şi când ai făcut poza că de vreo 2 săptămâni aproximativ clădirea unde este evidența populației este înconjurată de schelă. Schela care nu se vede în respectiva poză!!! Hai că sunteți tari, în fiecare zi un articol de cât haos e în oraș, iar voi puneți poze de azi-primăvară... Astăzi ați cam dat-o în bară, aștept articolul de mâine mai documentat puțin vă rog.
Postat 10 Iulie 2014, 15:35 de un șofer
????????
Ramii la Debretin Abrudane,esti penibil ,normal..Alt Corpas,bihorel,acelasi stil...regrete eterne pentru PNL...!Felicitari dlui subprefect,Bolojan a mai primit o lectie..!Uraaaa!
Postat 10 Iulie 2014, 15:33 de Nea taticu
In Viena
Buna, din contra, noi cand am fost in Viena am beneficiat de parcare GRATUITA chiar in zona centrala pe o perioada LIMITATA. La fel se intampla si in alte civilizate, chiar si in Monte Carlo in parcarile subterane. Ceea ce ii nemultumeste pe oradeni e ca desi platim la primarie impozit pe masina nu beneficiezi nici macar de 1 ora de parcare gratuita in oras. Iar prin marcarea obsesiva a parcarilor de domiciliu, fara sa fie lasate niste locuri comune, nici macar prietenii nu pot sa vina in vizita ca nu au unde parca masina. Aiurea Cu stima
Postat 10 Iulie 2014, 15:29 de io
alte exagerări
Şi eu sunt curios dacă te-ai gândit mult înainte să comparî funcționarii din alte țări cu "polițiștii" angajați Agenția Imobiliară Oradea, şi eu sunt curios dacă ai parcat vreodată în Madrid, să vezi că polițistul care îți dă amendă nu pândește ca să vadă când te îndepărtezi de mașină să îți dea amendă, chiar mai mult, în Madrid amenda de parcare e de 40€ şi dacă ai ți-o pus amendă până ai fost tu de ți-ai luat tichet, polițista care ți-a dat amenda ți-o poate anula pentru 3€. Nu ca aicea în România Fantastika când îl întreb pe domnul "polițist" angajat la agenția imobiliară dacă se poate anula amenda că am fost după tichet prezentându-i tichetu, îmi raspunde cu întrebarea: " cum îmi permit să îl întreb așa ceva?". Paranteză: în Madrid eu nu am văzut polițist bărbat care să dea amenda de parcare, doar femei erau angajate, că la cât lucrează domnii polițiști ar putea angaja femei, că pentru femei în orașul acesta şi așa avem o problema cu locurile de munca... Mult mai puteți lua apărarea la primărie!!!
Postat 10 Iulie 2014, 15:20 de un șofer
@Corect
Corect punctul de vedere exprimat de autor. Eu am apucat "vremurile" cand Oradea era mai la vestul tarii, nu doar din punct de vedere geografic, cand curatenia orasului era "o chestie" pe care o respectau toti cetatenii, cand bunul simt si respectul erau elementele predominante in aceasta urbe. Acum, cocalarii sunt la putere si ce e mai important pentru un cocalar (daca nu stiti semnificatia termenului, luati aminte la subprefect si o sa o intelegeti) decat sa arate ca "are valoare". Am mai spus si o repet: cu toate neajunsurile ei HCL care reglementa parcarea in oras a facut putina ordine in jungla ce impropriu se numea parcarea in Oradea. Doar chiorii si tampitii nu vad, sau nu vor sa vada schimbarile produse in acest oras. A injura insa pe cel care face ceva e mult mai usor decat sa pui tu insuti mana si sa produci schimbarea in bine pe care o clamezi.
Postat 10 Iulie 2014, 15:17 de anticomunistul
Anti-Bihoreanul
Jos PNL, jos Bolojan, jos Bihoreanul! Ne-a ajuns cat ne-a ars cu parcarile lui. A tras 2 linii si apoi ne-a pus sa platim. Unde au mers banii? Ce parcari sub-terane si supra-terane? Cat sunt finantate alea din banii locali....1,5%??? Unde sunt restul de bani? Lucrez la Spitalul Judetean de 3 ani si niciodata nu gasesc loc de parcare. Trebuie sa pierd jumate de ora in fiecare dimineata sa ma invart dupa un loc. Foarte frumos inceputul zilei pentru un medic...care ar trebui sa aiba mintea limpede pentru a-si desfasura actul medical in siguranta. Ce a facut Bolojan pe medici? A limitat si parcarea din fata Spitalului Judetean cu galbenul lui PNL-ist, ca sa nu poti parca! Ce facilitati ofera Bolojan in schimb medicilor? Ar trebui sa le dea macar transportul gratuit pe mijloacele de transport in comun, subordonate Primariei. In Germania, Ingolstadt, toti medicii circulau liber pe baza cartelei de medic. De ce Bihoreanul latra numai la comanda lui Bolojan, dar nu ia nici o atitudine pentru ca doctorii, profesorii, etc. sa se simta ocrotiti. La noi numai sa pui biruri pe spatele contribuabilului fara sa oferi nimic in schimb. Rusine, Bihoreanul, rusine Bolojan!
Postat 10 Iulie 2014, 14:56 de Anti-Bihoreanul
@abrudan
Vezi mă Adrieane, asta înseamnă să n-ai credibilitate... Acu un an erai cel mai mare activist uselist, cel mai mare ardelean, etc. Subprefectul cocalar, cu ochelari mici de hipster, e cel mai "intelectual" reprezentant al noului val de parveniţi penali produşi de PSD. Vă daţi seama cum se prezintă cel pe carepesedeii l-au uns prefect .....Nimeni nu dă 2 bani pe ce spui tu, fiindcă e clar pt toată lumea că de mâine ai putea să-l susţii pe băieţelul cu maşina înmatriculată pe fundaţie.
Postat 10 Iulie 2014, 14:45 de Jean Valjean
Crisule, fii corect si spune cu cat va spaguieste fituica primaria!
Articolul este vadit partinitor, noi n-avem treaba cu Viena sau mai stiu eu cu care oras, noi avem treaba cu hotia din Oradea! Si cand spun ,,hotie" gresesc, corect e ,,hotii"! Un exemplu.... Ia spune-ne, ,,grijuliule", in Viena este interzis PRIN HOTARARE A CONSILIULUI LOCAL pt. cei ce locuiesc la bloc sau aiurea sa se branseze la reteaua de gaz metan? Spune mai tare, nu te auzim !
Postat 10 Iulie 2014, 14:42 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON