URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2016, 10:46

Parcarea ERA Park se transformă în mega bucătărie! Festivalul D’ale porcului aduce tradiţia la orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea se transformă sâmbătă, 27 februarie, într-o mega bucătărie bihoreană! Reprezentanţi din cel puţin 23 de comune din judeţ se vor întrece pentru a dovedi că sunt cei mai iscusiţi în pregătirea preparatelor din porc după metodele tradiţionale, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului D’ale porcului.

Evenimentul se va desfăşura în zona Home Center şi se anunţă un adevărat festin culinar, care va pune la dispoziţia pofticioşilor toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, stropite cu pălincă şi vin fiert, în acompaniament de highidişi şi jocuri din Bihor.

"Cheful" va începe de dimineaţă, de la ora 8, cu o degustare de pălincă, pentru ca mai apoi reprezentanţii primăriilor să se întreacă, timp de 4 ore, în prelucratul cărnii după obiceiurile locului. Cei care vor trece prin parcarea ERA Park vor putea vedea inclusiv o pârjolire demonstrativă.

La fel ca anul trecut, primăriile se vor întrece în cele mai bune preparate, care vor fi comercializate pe bază de tichete de masă ce vor putea fi cumpărate pe loc de vizitatori. Se anunţă o bătălie aprigă pentru câştigarea mult râvnitului trofeu, căci, pentru a rămâne în concurs, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă.

"Pe lângă mâncare, se va puncta şi aspectul cortului, dar şi aspectul celor care fac parte din echipă, aranjarea meselor, aspectul mâncării şi chiar mâncărurile speciale. Fiecare primărie va avea mâncăruri tradiţionale din zona ei şi preparate speciale. Anul trecut, de exemplu, o primărie a făcut cel mai lung cârnaţ, de 10 metri", a explicat Radu Silaghi, din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene, principalul organizator.

Aşa cum îi şade bine unui asemenea festival, pe tot parcursul zilei, atmosfera va fi "condimentată" de ansambluri folclorice din Bihor şi de glumele comediantului Radu Moş.

Până acum, în concurs s-au înscris comunele Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Săcuieni, Auşeu, Boianu Mare, Borş, Bratca, Căbeşti, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roşia, Tileagd, Girişu de Criş, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei, dar nu este exclus să se mai anunţe şi alţi participanţi.

Citiţi mai jos programul detaliat:

08.00-08.30 Degustare de palincă

08.30-12.30 Prelucrarea porcului

10.00-11.00 Pârjolire tradiţională de porc

10.00-16.00 Program cultural- artistic

12.30-13.30 Degustare toroş

13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări

15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’ART şi Asociaţia Pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "CRIŞANA".

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON