URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Februarie 2016, 10:46

Parcarea ERA Park se transformă în mega bucătărie! Festivalul D’ale porcului aduce tradiţia la orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea se transformă sâmbătă, 27 februarie, într-o mega bucătărie bihoreană! Reprezentanţi din cel puţin 23 de comune din judeţ se vor întrece pentru a dovedi că sunt cei mai iscusiţi în pregătirea preparatelor din porc după metodele tradiţionale, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului D’ale porcului.

Evenimentul se va desfăşura în zona Home Center şi se anunţă un adevărat festin culinar, care va pune la dispoziţia pofticioşilor toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, stropite cu pălincă şi vin fiert, în acompaniament de highidişi şi jocuri din Bihor.

"Cheful" va începe de dimineaţă, de la ora 8, cu o degustare de pălincă, pentru ca mai apoi reprezentanţii primăriilor să se întreacă, timp de 4 ore, în prelucratul cărnii după obiceiurile locului. Cei care vor trece prin parcarea ERA Park vor putea vedea inclusiv o pârjolire demonstrativă.

La fel ca anul trecut, primăriile se vor întrece în cele mai bune preparate, care vor fi comercializate pe bază de tichete de masă ce vor putea fi cumpărate pe loc de vizitatori. Se anunţă o bătălie aprigă pentru câştigarea mult râvnitului trofeu, căci, pentru a rămâne în concurs, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă.

"Pe lângă mâncare, se va puncta şi aspectul cortului, dar şi aspectul celor care fac parte din echipă, aranjarea meselor, aspectul mâncării şi chiar mâncărurile speciale. Fiecare primărie va avea mâncăruri tradiţionale din zona ei şi preparate speciale. Anul trecut, de exemplu, o primărie a făcut cel mai lung cârnaţ, de 10 metri", a explicat Radu Silaghi, din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene, principalul organizator.

Aşa cum îi şade bine unui asemenea festival, pe tot parcursul zilei, atmosfera va fi "condimentată" de ansambluri folclorice din Bihor şi de glumele comediantului Radu Moş.

Până acum, în concurs s-au înscris comunele Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Săcuieni, Auşeu, Boianu Mare, Borş, Bratca, Căbeşti, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roşia, Tileagd, Girişu de Criş, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei, dar nu este exclus să se mai anunţe şi alţi participanţi.

Citiţi mai jos programul detaliat:

08.00-08.30 Degustare de palincă

08.30-12.30 Prelucrarea porcului

10.00-11.00 Pârjolire tradiţională de porc

10.00-16.00 Program cultural- artistic

12.30-13.30 Degustare toroş

13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări

15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’ART şi Asociaţia Pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "CRIŞANA".

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON