URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2021, 10:55

Parcare eco: Centrală electrică fotovoltaică, în parcarea noii Săli polivalente din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiect ambiţios în parcarea de lângă noua Sală Polivalentă din Oradea, de pe strada Traian Blajovici.

Primăria a anunţat luni că va fi construită o centrală electrică fotovoltaică, cu rol de copertină pentru maşinile din parcare, dar şi pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a staţiei termice şi a staţiilor auto din zona respectivă.

"Centrala va fi ca o copertină deasupra maşinilor din parcare şi le va proteja inclusiv de soare, ploaie sau ninsoare, iar panourile fotovoltaice vor produce curent electric care va fi folosit la viitoarea staţie geotermală din zona Sălii Polivalente. Staţia geotermală consumă aproximativ 1,1 megawaţi de curent, iar această centrală fotovoltaică va produce aproximativ 0,85 megawaţi, deci rămâne un cost de aproximativ 20% pe care va trebui să-l acoperim noi. Centrala va fi construită pe fonduri norvegiene, pe care le-am accesat inclusiv pentru a introduce încălzirea prin apă geotermală la Sala Polivalentă. Termenul limită de depunere a proiectului este 7 septembrie", a declarat primarul Florin Birta.

Valoarea totală a proiectului este de 2.154.000 de euro, contribuţia din fonduri norvegiene fiind "de peste 1.730.000 de euro", restul - 424.000 de euro - fiind asiguraţi de oraş.

Reprezentanţii municipalităţii estimează că, după procedura de proiectare şi execuţie, noua centrală fotovoltaică ar urma să fie construită în anul 2022.

"Proiectul este încadrat în zona de sud-vest a municipiului Oradea, în vecinătatea amplasamentului noii Săli Polivalente din oraş, limitele fiind cuprinse între străzile Traian Blajovici, Islazului şi hipermarket Auchan. Se vor instala aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere de aproximativ de 858,4 kWp. Modulele vor fi montate pe o structură metalică fixă, cu fundaţii de beton şi vor fi orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinaţie de 10 grade, grupate în şiruri şi apoi pot fi conectate la invertoare de 20 de kVA, distribuţie, după o configuraţie definitivă de către proiectant", arată un comunicat al Primăriei.

Fondurile sunt atrase prin "Programul pentru energie în România", Domeniu de interes Energie Regenerabilă, Apel de Proiecte -Apel 3-Capacitate crescută pentru furnizarea energiei regenerabile - Alte surse de energie regenerabilă (SRE). Programul intenţionează să stimuleze şi să dezvolte relaţii de colaborare pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi România, încurajând parteneriatele bilaterale care au ca obiect dezvoltarea de proiecte, au mai transmis reprezentanţii municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu "în parcare". Chiar parcarea însăși va fi "fotovoltaică".
Doar că, soluția tehnică este incorectă, iar furnizorul panourilor trebuie dat afară din proiect. Pentru că, este total învechită tehnologia asta, care e de eficiență scăzută la calculul primar de 1.000 mp (panouri) > 0,5 MWh (ieșire brut) > 1.000.000 Euro (investiție). La o astfel de cheltuială nu amortizezi nici după 11-12 ani, în contextul în care această tehnologie și echipamentele aferente, sunt funcționale cca. 10 ani cel mult. Există deja panouri fotovoltaice care nu se bazează pe razele soarelui, ci pe luminozitatea din atmosferă, iar asta face ca eficiența să se dubleze ori chiar să se tripleze uneori.
Postat 31 August 2021, 12:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON