URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
31 August 2021, 10:55

Parcare eco: Centrală electrică fotovoltaică, în parcarea noii Săli polivalente din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiect ambiţios în parcarea de lângă noua Sală Polivalentă din Oradea, de pe strada Traian Blajovici.

Primăria a anunţat luni că va fi construită o centrală electrică fotovoltaică, cu rol de copertină pentru maşinile din parcare, dar şi pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a staţiei termice şi a staţiilor auto din zona respectivă.

"Centrala va fi ca o copertină deasupra maşinilor din parcare şi le va proteja inclusiv de soare, ploaie sau ninsoare, iar panourile fotovoltaice vor produce curent electric care va fi folosit la viitoarea staţie geotermală din zona Sălii Polivalente. Staţia geotermală consumă aproximativ 1,1 megawaţi de curent, iar această centrală fotovoltaică va produce aproximativ 0,85 megawaţi, deci rămâne un cost de aproximativ 20% pe care va trebui să-l acoperim noi. Centrala va fi construită pe fonduri norvegiene, pe care le-am accesat inclusiv pentru a introduce încălzirea prin apă geotermală la Sala Polivalentă. Termenul limită de depunere a proiectului este 7 septembrie", a declarat primarul Florin Birta.

Valoarea totală a proiectului este de 2.154.000 de euro, contribuţia din fonduri norvegiene fiind "de peste 1.730.000 de euro", restul - 424.000 de euro - fiind asiguraţi de oraş.

Reprezentanţii municipalităţii estimează că, după procedura de proiectare şi execuţie, noua centrală fotovoltaică ar urma să fie construită în anul 2022.

"Proiectul este încadrat în zona de sud-vest a municipiului Oradea, în vecinătatea amplasamentului noii Săli Polivalente din oraş, limitele fiind cuprinse între străzile Traian Blajovici, Islazului şi hipermarket Auchan. Se vor instala aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere de aproximativ de 858,4 kWp. Modulele vor fi montate pe o structură metalică fixă, cu fundaţii de beton şi vor fi orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinaţie de 10 grade, grupate în şiruri şi apoi pot fi conectate la invertoare de 20 de kVA, distribuţie, după o configuraţie definitivă de către proiectant", arată un comunicat al Primăriei.

Fondurile sunt atrase prin "Programul pentru energie în România", Domeniu de interes Energie Regenerabilă, Apel de Proiecte -Apel 3-Capacitate crescută pentru furnizarea energiei regenerabile - Alte surse de energie regenerabilă (SRE). Programul intenţionează să stimuleze şi să dezvolte relaţii de colaborare pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi România, încurajând parteneriatele bilaterale care au ca obiect dezvoltarea de proiecte, au mai transmis reprezentanţii municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu "în parcare". Chiar parcarea însăși va fi "fotovoltaică".
Doar că, soluția tehnică este incorectă, iar furnizorul panourilor trebuie dat afară din proiect. Pentru că, este total învechită tehnologia asta, care e de eficiență scăzută la calculul primar de 1.000 mp (panouri) > 0,5 MWh (ieșire brut) > 1.000.000 Euro (investiție). La o astfel de cheltuială nu amortizezi nici după 11-12 ani, în contextul în care această tehnologie și echipamentele aferente, sunt funcționale cca. 10 ani cel mult. Există deja panouri fotovoltaice care nu se bazează pe razele soarelui, ci pe luminozitatea din atmosferă, iar asta face ca eficiența să se dubleze ori chiar să se tripleze uneori.
Postat 31 August 2021, 12:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON