URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2016, 16:09

Panoramă... şi atât: Primăria nu are un plan de exploatare a Dealului Ciuperca, proaspăt reabilitat cu 1,9 milioane euro (FOTO)

Panoramă... şi atât: Primăria nu are un plan de exploatare a Dealului Ciuperca, proaspăt reabilitat cu 1,9 milioane euro (FOTO) GRĂDINĂ LA PAS. În primele luni ale anului, pe temperaturi nu tocmai îmbietoare, orădenii s-au înghesuit să vadă cum arată noul deal Calvaria. Mai ales în weekenduri, însă, s-au lovit de problema locurilor de parcare, în capătul străzii Graurilor existând doar un mic platou privat. În acest context, soluţia sigură pentru a vizita grădina publică e mersul pe jos...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea reabilitării Dealului Ciuperca este la fel de sinuoasă precum potecile ce-l urcă. Propus iniţial într-o formă spectaculoasă, proiectul grădinii publice a intrat la apă, autorităţile renunţând la multe din elementele de impact.

Chiar şi aşa, după finalizarea lucrărilor, orădenii s-au arătat încântaţi de rezultat şi de faptul că se pot bucura de o panoramă superbă asupra oraşului. La început de primăvară, însă, municipalitatea nu are încă un plan concret de exploatare şi promovare a grădinii publice.

Intrat la apă

Iniţial, Dealul Ciuperca urma să fie transformat într-o grădină întinsă pe circa 4,7 hectare, cu o podgorie cu soiuri tradiţionale de viţă-de-vie, o cascadă în trepte şi un lac cu nuferi. Din raţiuni financiare, de risc natural sau estetice, ideile propuse în studiul de fezabilitate nu s-au regăsit în final în proiectul tehnic. Până la urmă s-a optat pentru varianta unei grădini de 3,7 hectare, cu cinci puncte de belvedere, băncuţe, pergole, alei şi un mic amfiteatru.

Pe Dealul Ciuperca a fost amenajat, la cel mai înalt punct de belvedere, şi o construcţie acoperită care va servi drept punct de informare turistică şi unitate de alimentaţie publică. Sub clădire a fost realizată şi o cascadă, mult mai mică decât cea prevăzută în studiul de fezabilitate. De asemenea, au fost plantate mai multe soiuri de plante, arbori şi arbuşti, care vor completa peisajul.

Trimişi la plimbare

Noua grădină publică a oraşului a fost inaugurată la finalul anului trecut, după o investiţie de circa 1,9 milioane euro, bani proveniţi din fonduri europene şi bugetul local, plătiţi asocierii Abed Nego şi Adenandra, aceasta din urmă câştigând între timp şi contractul pentru întreţinerea grădinii.

Încă de la început, Dealul Ciuperca a fost luat cu asalt de orădeni, care au şi descoperit unele neajunsuri ale proiectului. Nu puţini sunt cei care se plâng de lipsa locurilor de parcare atât la baza dealului, spre strada Olteniei, cât mai ales în vârful acestuia, în strada Graurilor, unde singurul parking amenajat este cel al Restaurantului Ciuperca. Or, odată cu încălzirea vremii, tot mai mulţi orădeni şi turişti vor vrea să viziteze noua grădină. "Îmi place cum au făcut-o, dar mi s-ar părea normal să existe şi locuri de parcare, mai ales pentru cei cu copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi", spune un orădean ieşit la promenadă.

Pentru cei activi

Explicaţia municipalităţii e simplă: nu s-a putut, dar nici nu s-a prea vrut amenajarea unor parcări. Nu s-a putut deoarece municipalitatea nu deţine terenuri în zonă. De altfel, şi pentru amenajarea actualei grădini, Episcopia Greco-Catolică a cedat, în comodat, 10.000 metri pătraţi. În plus, legislaţia referitoare la exproprierile pentru cauze de utilitate publică nu permite această procedură şi pentru amenajarea de spaţii pentru parcare.

Pe de altă parte, scopul proiectului a fost de a promova turismul de agrement. "Nu puteam să tăiem din spaţiile verzi ca să facem parcări. Am fi dat un exemplu negativ dacă am fi făcut asta. În plus, grădina este dedicată oamenilor activi, care vor să se plimbe şi să se bucure de panoramă", spune Eugen Negruţiu, consilier în cadrul Direcţiei de Proiecte.

baltă la CiupercaProblema lipsei parcărilor nu este, însă, singura. În urma ploilor de săptămâna trecută sistemul de drenaj a cedat, iar platoul de la baza grădinii s-a umplut cu apă (foto). Motivele pentru care o lucrare nouă şi scumpă a dat chix atât de uşor n-au fost explicate. În schimb, reprezentanţii municipalităţii asigură că reparaţiile vor fi suportate de constructori.

Un local… oarecare

Deşi au dat-o în folosinţă în urmă cu trei luni, autorităţile nu au încă un plan concret de exploatare a grădinii. Nici de promovare a ei, căci nu există în oraş nici măcar un panou de direcţionare a turiştilor. Spaţiul verde a fost predat în îngrijire Direcţiei Tehnice, iar construcţia ridicată aproape de vârful dealului urmează să intre, probabil în martie, în administrarea Direcţiei de Patrimoniu. "Problemele sunt birocratice. În această perioadă se fac ultimele rambursări pentru proiectele europene. În paralel, facem demersurile pentru înscrierea imobilului în Cartea Funciară", spune Negruţiu.

Odată ajuns în subordinea celor de la Patrimoniu, administrarea punctului de alimentaţie publică va fi scos la licitaţie, dar ce va funcţiona exact acolo nu se ştie, la fel cum nu se ştie nici dacă localul va avea sau nu terasă. La fel, Primăria n-a hotărât încă ce fel de evenimente ar putea organiza în amfiteatrul de la Ciuperca. "Calendarul de evenimente pe acest an nu a fost finalizat. Amfiteatrul e una dintre locaţiile pe care le avem în vedere pentru evenimente mai restrânse", spune Mircea Oaie, responsabil de organizarea acestora din bugetul local.

Concluzia? Oaspeţii se pot bucura deocamdată doar de priveliştea oraşului şi de cea a dealului. Una, ce-i drept, frumoasă. Dar cam atât...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
"multumiri"
o aiurealape care o platim toti !!!! "multumim" din inima PMO !!!
Postat 08 Martie 2016, 01:06 de scortosul
papagali
Dupa anumiti"iluminati"..ar fi trebuit sa fie puse garduri sa se taie bilete....chiar santeti penibili...de cand s-a inaurat ..au fost zeci de mii de vizitatori...oradenii...si nu numai ei ,nu au dreptul la un loc de recreere..fara taxa?...sacalilor
Postat 07 Martie 2016, 20:01 de zorro
Panaramă, nu panoramă...
... şi atât!
Postat 07 Martie 2016, 13:57 de pinonel
Ipocritilor !
,,Doar panoramă'' dar vă duce-ti să la Ciuperca...considerați că sunt aceleași locuri pline de mizerie si boscheți, stați acasă nu aglomerați locul! Dacă dealul ,,fuge''nu trebuia consolidat chiar daca ramanea țigănia din anii trecuți?
Postat 07 Martie 2016, 07:42 de caragiale
?!
Măi, invitați-i pe ăia de la McDonalds să deschidă un restaurant în clădirea aia din vârf și să vedeți cum se umple locul de mâncăi doritori de slăbit...
Postat 06 Martie 2016, 19:54 de Shogun
Panorama...si doar atat.!
Panorama si cam atat si-au propus propus edilul nostru, "priceput" la toate, gospodar de frunte si ordonator principal de credite pe Oradea Mare( fara Sanmartin)-Ilie Bolojan.Scopul a fost atins :praduirea banului public !!! De ce apa nu se scurge,de ce lucrarile sunt de proasta calitate,de ce nu avem o diversitate de plante(gradina botanica promisa-punctul forte al investitiei) ??? Pentru ca totul nu a fost decat o minciuna sfruntata,precum toate proiectele marca Bolojan,initiate pentru "dezvoltarea" Oradei. Nu inteleg insa,cum se reflecta realitattea "lucrului bine facut", pe Dealul Ciuperca, cu proiectul initial,aprobat,vizat, parafat... pentru accesarea Fondurilor Europene ? A,inca nu a fost verificat in detaliu,nici acest proiect ?
Postat 06 Martie 2016, 19:28 de platona
Cam subțire articolul ... mai mult apos !!!
Nu a văzut încă nimeni că fuge dealul iar muncitorii care au lucrat la ”autostrada BIG” întind acum un zid de consolidare pe aliniamentul caselor învecinate de pe ”Ciuperca” ??? Devizul se apropie deja de 18.000.000 Euro pentru cei 1,8 km de drum nou și 1,7 km de asfalt turnat pe străzile pe care le leagă acesta ... și e ”cea mai mare afacere a ultimilor 26 de ani de neocapitalism în Oradea” !!!
Postat 06 Martie 2016, 17:42 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON