URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2021, 18:00

Pandemia și economia: Veniturile Oradiei de pe urma parcurilor industriale au scăzut anul trecut cu 20%

Veniturile municipiului Oradea de pe urma celor trei parcuri industriale au scăzut anul trecut cu 20%, echivalentul a circa 820.00 euro, ca urmare a restrângerii activităţii firmelor pe fondul pandemiei de Covid-19.

Au "produs" mai puţin

Sumele încasate de bugetul local în 2020 de pe urma impozitelor pe salarii, impozitelor pe proprietate, taxelor de autorizare şi vânzărilor de terenuri din parcurile industriale orădene s-au redus anul trecut de la 20 milioane lei la circa 16 milioane lei.

"Pe fondul pandemiei, unele companii şi-au redus activitatea, o parte din angajaţi au intrat în şomaj tehnic, iar aceştia neprimind salariu, s-a colectat mai puţin la bugetul local din impozitul pe venit", a declarat directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi, luni, în cadrul unei conferinţe de presă având ca temă raportul de activitate pe anul 2020.

Mai puţini investitori

Investiţiile atrase în parcurile industriale orădene s-au redus şi ele cu 28,5%. Prin comparaţie cu anul 2019, când volumul investiţiilor atrase s-a ridicat la 40,6 milioane euro, anul trecut acestea au fost de doar 33,6 milioane euro.

"Am avut companii, în general mici, care şi-au restrâns activitatea şi ne-au anunţat că renunţă la contractul de superficie. Am scos la licitaţie terenul eliberat şi s-a ocupat imediat", a spus directoarea.

Anul trecut, reprezentanţii ADLO au avut mai multe întâlniri cu potenţiali investitori, însă mulţi au amânat investițiile pentru vremuri mai bune. "Cele mai multe companii cu care am discutat sunt germane dar, dat fiind contextul economic, discuţiile nu s-au finalizat deocamdată cu semnarea de contracte", a zis Silaghi.

Bitum pentru asfaltări

Cea mai mare investiţie atrasă anul trecut, de 5,5 milioane lei, a fost făcută de firma Trucktronic pe o suprafaţă de 35.700 metri pătraţi în parcul industrial III din strada Uzinelor. "Vor aduce emulsii şi le vor transforma aici în bitum pentru asfalt. Compania deja funcţionează, iar investiţia nouă va fi demarată împreună cu un partener din Polonia", a declarat directoarea.

Pentru comparaţie, în anul 2019, cea mai mare investiţie, similară ca şi valoare, a fost făcută de firma Global Invest Project Development, care a ridicat pentru firma Iwis Engine System o hală pentru producţia de lanţuri de distribuţie folosite în industria automotive. "Compania deja funcţionează şi a început producţia", a precizat Silaghi.

Bloc, grădiniţă, parc tehnologic...

În ceea ce priveşte activitatea pe anul 2020, ADLO a anunțat că a finalizat reabilitarea blocului din strada Uzinelor 4, unde au fost amenajate locuinţe de serviciu pentru angajaţii companiilor din parcurile industriale orădene. Primii chiriaşi s-au mutat în bloc în luna octombrie.

În paralel, agenţia a organizat licitaţia pentru construirea primului bloc cu 65 de apartamente din cele trei care urmează să fie ridicate în strada Densuşianu, tot cu titlul de locuinţe de serviciu.

La fel, ADLO a considerat oportună achiziţionarea unei construcţii în Parcul Industrial Eurobusiness I, în suprafaţă de 1.500 mp, constând în birouri şi o hală de producţie, în vederea închirierii către firmele interesate.

Pentru anul acesta, conducerea agenţiei şi-a propus finalizarea lucrărilor de construire a grădiniţei şi creşei din Parcul Industrial I, astfel încât să poată fi dată în folosinţă în toamnă, începând cu noul an şcolar.

Având în vedere experienţa acumulată, la cererea Consiliului Județean, ADLO a preluat anul trecut parcurile industriale ale judeţului Bihor şi parcul ştiinţific şi tehnologic iniţiat de CJ Bihor, pentru a accelera dezvoltarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON