URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Ianuarie 2023, 15:48

Pace, prieteni! Concert de comemorare a victimelor Holocaustului, la Sinagoga Sion din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată la Oradea printr-un eveniment cu lucrări din cultura evreiască - Kess Vlak: Israel Shalom, Philip Sparke: Klezmer Karnival, Yosl, Yosl, Ale Brider (Toți frații), Abi Gezunt, Eva Fodor: Israeli Folk Songs, John Williams: theme from „Schindler's List”, Johan de Meij: Klezmer Classics, John Bock: Fiddler on the Roof, Bay Mir Bis Tu Sheyn, Rumania și Philip Sparke: Three Klezmer Miniatures.

Concertul este intitulat sugestiv „Shalom Chaverim”, care în română este tradus „Pace, prietenii mei”.

Evenimentul va avea loc joi, la Sinagoga Sion, de la ora 19, și îi are în prim-plan pe soliștii Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, iar orchestra va fi condusă de dirijorul Lorenzo Moroni.

Lucrările cu specific evreiesc au numeroase teme: sunt dedicate statului modern Israel sau tradiționale, subliniază iubirea aproapelui și comunitatea unită prin dragoste, altele au ca teme Holocaustul, precum piesa care se regăsește în coloana sonoră a filmului „Schindler's List”, sau au inspirații folclorice și redau povești ale poporului evreu, îmbină culorile muzicii Klezmer, prin elemente cu specific de nuntă sau de dans și ritualice.

Klezmer este muzica tradițională a evreilor Așkenazi, prezenți în Europa Centrală și de Est și include influențe multiple, precum greacă și română, slavă și germană, având la bază muzica ebraică. Un alt cântec, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este Rumanie, Rumanie.

Acesta a fost compus de Aaron Lebedeff și descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război. Seara se va încheia cu Three Klezmer Miniatures care cuprinde un dans circular evreiesc, un cântec de dragoste și faimoasa piesă Hava Nagila: Să ne bucurăm.

Stanciu Cristian Andrei a început studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul de Arte din Oradea, continuând și absolvind apoi la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Studiile universitare și le-a definitivat în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

A fost angajat ca violonist-solist la bordul mai multor vase de croazieră, iar între 2020-2021 a condus din poziția de „Stehgeiger” orchestra de salon din Juist, Germania. În prezent activează la Filarmonica de Stat Oradea.

Elisabeta Szabo a studiat muzică ușoară în cadrul Școlii de Arte Francisc Hubic din Oradea și, de asemenea a susținut spectacole pe vase de croazieră. Solista colaborează cu Comunitatea Evreiască și cu Filarmonica de Stat Oradea.

Dirijorul concertului de joi este Lorenzo Moroni, prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea.

S-a născut la Italia, unde și-a urmat studiile muzicale și unde a colaborat cu instituții de profil renumite. Din anul 1998 Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, unde susține, în cadrul Filarmonicii, și recitaluri camerale și concerte în calitate de solist.

Bilete se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii Oradea și pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON