URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2023, 15:48

Pace, prieteni! Concert de comemorare a victimelor Holocaustului, la Sinagoga Sion din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată la Oradea printr-un eveniment cu lucrări din cultura evreiască - Kess Vlak: Israel Shalom, Philip Sparke: Klezmer Karnival, Yosl, Yosl, Ale Brider (Toți frații), Abi Gezunt, Eva Fodor: Israeli Folk Songs, John Williams: theme from „Schindler's List”, Johan de Meij: Klezmer Classics, John Bock: Fiddler on the Roof, Bay Mir Bis Tu Sheyn, Rumania și Philip Sparke: Three Klezmer Miniatures.

Concertul este intitulat sugestiv „Shalom Chaverim”, care în română este tradus „Pace, prietenii mei”.

Evenimentul va avea loc joi, la Sinagoga Sion, de la ora 19, și îi are în prim-plan pe soliștii Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, iar orchestra va fi condusă de dirijorul Lorenzo Moroni.

Lucrările cu specific evreiesc au numeroase teme: sunt dedicate statului modern Israel sau tradiționale, subliniază iubirea aproapelui și comunitatea unită prin dragoste, altele au ca teme Holocaustul, precum piesa care se regăsește în coloana sonoră a filmului „Schindler's List”, sau au inspirații folclorice și redau povești ale poporului evreu, îmbină culorile muzicii Klezmer, prin elemente cu specific de nuntă sau de dans și ritualice.

Klezmer este muzica tradițională a evreilor Așkenazi, prezenți în Europa Centrală și de Est și include influențe multiple, precum greacă și română, slavă și germană, având la bază muzica ebraică. Un alt cântec, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este Rumanie, Rumanie.

Acesta a fost compus de Aaron Lebedeff și descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război. Seara se va încheia cu Three Klezmer Miniatures care cuprinde un dans circular evreiesc, un cântec de dragoste și faimoasa piesă Hava Nagila: Să ne bucurăm.

Stanciu Cristian Andrei a început studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul de Arte din Oradea, continuând și absolvind apoi la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Studiile universitare și le-a definitivat în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

A fost angajat ca violonist-solist la bordul mai multor vase de croazieră, iar între 2020-2021 a condus din poziția de „Stehgeiger” orchestra de salon din Juist, Germania. În prezent activează la Filarmonica de Stat Oradea.

Elisabeta Szabo a studiat muzică ușoară în cadrul Școlii de Arte Francisc Hubic din Oradea și, de asemenea a susținut spectacole pe vase de croazieră. Solista colaborează cu Comunitatea Evreiască și cu Filarmonica de Stat Oradea.

Dirijorul concertului de joi este Lorenzo Moroni, prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea.

S-a născut la Italia, unde și-a urmat studiile muzicale și unde a colaborat cu instituții de profil renumite. Din anul 1998 Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, unde susține, în cadrul Filarmonicii, și recitaluri camerale și concerte în calitate de solist.

Bilete se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii Oradea și pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON