URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 15:49

OUG 13 revine! Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu celebra ordonanță care a scos românii în stradă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce voia Liviu Dragnea în 2017 au făcut acum senatorii PSD, PNL și UDMR! Plenul Senatului a votat, miercuri, un amendament pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, un prag aproape identic cu cel promovat de tandemul Dragnea - Grindeanu prin OUG 13, celebra ordonanță care a scos românii în stradă. Proiectul merge acum la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Potrivit G4Media.ro, modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PSD-PNL-UDMR la un proiect de lege inițiat de guvern în decembrie 2022.

„Fișa legislativă de pe site-ul Senatului nu indică explicit numele parlamentarilor PSD, PNL și UDMR care au depus amendamentul, ci indică doar că sunt membri Comisiei Juridice din Senat”, arată sursa citată.

Amendamentul a trecut, miercuri, de camera Senatului, iar dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. 

Adică, dacă prejudiciul este mai mic de 50.000 de euro, făptuitorul scapă de dosarul penal!

Mai mult, față de actuala formulare, în noul text a fost introdusă și precizarea „cu știință”, care la rândul ei naște controverse, fiindcă dă posibilitatea exceptării multor fapte de abuz, sub pretextul neglijenței sau erorilor.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în textul de lege citat de G4Media.ro.

Amendamentul a fost adoptat miercuri de Senat cu 78 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 10 abțineri.

Mutarea vine după ce Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, însă nu a indicat care să fie valoarea acestui prag.

„Dacă această prevedere ar fi fost în vigoare, Liviu Dragnea nu ar mai fi fost condamnat”, notează G4Media.ro.

Modificări apărute peste noapte

Mutarea a strânit revolta opoziției, care acuză că modificarea a apărut într-un mod complet netransparent, peste noapte.

Ziare.com scrie că reprezentanta USR în comisia juridică, senatorul USR Simona Spătaru, a acuzat puterea că nu a cerut opinia guvernului pentru amendamente și că totul a fost făcut pe repede-înainte.

”Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin. În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a explicat aceasta conform sursei citate.

Digi24 anunță că decizia a fost discutată duminică seară, în coaliția de guvernare.

”Noaptea, ca hoții”

După cum se știe, adoptarea OUG 13 de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00 (de unde și celebra sintagmă „noaptea, ca hoții”) a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. 

La vremea respectivă, ministrul de atunci al Justiției, Florin Iordache, a apărut într-o conferință de presă în care a anunțat modificarea codurilor penale prin ordonanță de urgență. Atât doar că proiectul OUG 14 fusese introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de guvern, fără a fi fost anunțat în prealabil.

OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei, reamintește HotNews.ro.

De altfel, sursa citată scrie că esența OUG 13 preluată copy-paste de Coaliția PSD-PNL-UDMR, la șase ani de la proteste!

Sursa citată arată că legea în vigoare nu prevede în prezent vreun prag pentru această infracțiune.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în forma actuală a legii.

De altfel, partidul Reper, condus de Dacian Cioloș, anunță proteste în Piața Victoriei după ce PSD și PNL au "reînviat" OUG 13 în Parlament.

UPDATE: Doi bihoreni au votat

Doi senatori din Bihor au votat, miercuri, pentru modificarea Codului Penal și introducerea unui prag minim de 250.000 lei de la care abuzurile funcţionarilor publici să constituie infracţiune.

În timp ce Florian Bodog, de la PSD, a refuzat să discute cu BIHOREANUL despre subiect, liberalul Adrian Hatos e convins că noua formă a articolului din Codul penal va feri funcţionarii de... hărţuieli.

Detalii, în articolul „Doi senatori din Bihor au votat pragul de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu: „Nu poţi hărţui funcţionarul public pentru orice eroare mică”

UPDATE: Pragul, scăzut la 9.000 de lei

Miercuri seară, sute de persoane au ieșit în stradă să protesteze, în Capitală, împotriva OUG 13 „reînviată” și a politicienilor care o promovează.

La câteva ore de la izbucnirea scandalului, Ministerul Justiției a anunțat că susține scăderea acestui prag, la 9.000 de lei, propunerea fiind însușită și de premierul Nicolae Ciucă.

Detalii, în articolul Protest în Capitală, după OUG 13, „reînviată”. Ministerul Justiției susține un nou prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, de 9.000 de lei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Face ciolanu ce vrea cu PeNaLii!
Ungurii, oportunisti cum ii stim, au fugit si i-au pupat ghiulul nasului, pardon, ciolanului! Au declarat ce declarase si psd: PeNaLii sunt vinovati, coalitia i-a cerut un prag valoric lui predoiu, da' asta, precum bode, e surd. Nu e zi sa nu ia picioare-n gura ma_ciuca & gasca! Daca fac PeNaLii anul viitor 10% e o minune! Exceptie Oradea/Bihor, unde vor avea 101%
Postat 30 Martie 2023, 15:48 de pinonel
PSD își atinge scopul cu orice sacrificiu
Bineînțeles PNL nu are ce sa facă decat sa accepte. Și gurul prag care trebuie atins e pragul pușcăriei.
Postat 29 Martie 2023, 16:20 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON