URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Martie 2023, 15:49

OUG 13 revine! Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu celebra ordonanță care a scos românii în stradă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce voia Liviu Dragnea în 2017 au făcut acum senatorii PSD, PNL și UDMR! Plenul Senatului a votat, miercuri, un amendament pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, un prag aproape identic cu cel promovat de tandemul Dragnea - Grindeanu prin OUG 13, celebra ordonanță care a scos românii în stradă. Proiectul merge acum la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Potrivit G4Media.ro, modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PSD-PNL-UDMR la un proiect de lege inițiat de guvern în decembrie 2022.

„Fișa legislativă de pe site-ul Senatului nu indică explicit numele parlamentarilor PSD, PNL și UDMR care au depus amendamentul, ci indică doar că sunt membri Comisiei Juridice din Senat”, arată sursa citată.

Amendamentul a trecut, miercuri, de camera Senatului, iar dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. 

Adică, dacă prejudiciul este mai mic de 50.000 de euro, făptuitorul scapă de dosarul penal!

Mai mult, față de actuala formulare, în noul text a fost introdusă și precizarea „cu știință”, care la rândul ei naște controverse, fiindcă dă posibilitatea exceptării multor fapte de abuz, sub pretextul neglijenței sau erorilor.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în textul de lege citat de G4Media.ro.

Amendamentul a fost adoptat miercuri de Senat cu 78 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 10 abțineri.

Mutarea vine după ce Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, însă nu a indicat care să fie valoarea acestui prag.

„Dacă această prevedere ar fi fost în vigoare, Liviu Dragnea nu ar mai fi fost condamnat”, notează G4Media.ro.

Modificări apărute peste noapte

Mutarea a strânit revolta opoziției, care acuză că modificarea a apărut într-un mod complet netransparent, peste noapte.

Ziare.com scrie că reprezentanta USR în comisia juridică, senatorul USR Simona Spătaru, a acuzat puterea că nu a cerut opinia guvernului pentru amendamente și că totul a fost făcut pe repede-înainte.

”Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin. În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a explicat aceasta conform sursei citate.

Digi24 anunță că decizia a fost discutată duminică seară, în coaliția de guvernare.

”Noaptea, ca hoții”

După cum se știe, adoptarea OUG 13 de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00 (de unde și celebra sintagmă „noaptea, ca hoții”) a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. 

La vremea respectivă, ministrul de atunci al Justiției, Florin Iordache, a apărut într-o conferință de presă în care a anunțat modificarea codurilor penale prin ordonanță de urgență. Atât doar că proiectul OUG 14 fusese introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de guvern, fără a fi fost anunțat în prealabil.

OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei, reamintește HotNews.ro.

De altfel, sursa citată scrie că esența OUG 13 preluată copy-paste de Coaliția PSD-PNL-UDMR, la șase ani de la proteste!

Sursa citată arată că legea în vigoare nu prevede în prezent vreun prag pentru această infracțiune.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în forma actuală a legii.

De altfel, partidul Reper, condus de Dacian Cioloș, anunță proteste în Piața Victoriei după ce PSD și PNL au "reînviat" OUG 13 în Parlament.

UPDATE: Doi bihoreni au votat

Doi senatori din Bihor au votat, miercuri, pentru modificarea Codului Penal și introducerea unui prag minim de 250.000 lei de la care abuzurile funcţionarilor publici să constituie infracţiune.

În timp ce Florian Bodog, de la PSD, a refuzat să discute cu BIHOREANUL despre subiect, liberalul Adrian Hatos e convins că noua formă a articolului din Codul penal va feri funcţionarii de... hărţuieli.

Detalii, în articolul „Doi senatori din Bihor au votat pragul de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu: „Nu poţi hărţui funcţionarul public pentru orice eroare mică”

UPDATE: Pragul, scăzut la 9.000 de lei

Miercuri seară, sute de persoane au ieșit în stradă să protesteze, în Capitală, împotriva OUG 13 „reînviată” și a politicienilor care o promovează.

La câteva ore de la izbucnirea scandalului, Ministerul Justiției a anunțat că susține scăderea acestui prag, la 9.000 de lei, propunerea fiind însușită și de premierul Nicolae Ciucă.

Detalii, în articolul Protest în Capitală, după OUG 13, „reînviată”. Ministerul Justiției susține un nou prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, de 9.000 de lei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Face ciolanu ce vrea cu PeNaLii!
Ungurii, oportunisti cum ii stim, au fugit si i-au pupat ghiulul nasului, pardon, ciolanului! Au declarat ce declarase si psd: PeNaLii sunt vinovati, coalitia i-a cerut un prag valoric lui predoiu, da' asta, precum bode, e surd. Nu e zi sa nu ia picioare-n gura ma_ciuca & gasca! Daca fac PeNaLii anul viitor 10% e o minune! Exceptie Oradea/Bihor, unde vor avea 101%
Postat 30 Martie 2023, 15:48 de pinonel
PSD își atinge scopul cu orice sacrificiu
Bineînțeles PNL nu are ce sa facă decat sa accepte. Și gurul prag care trebuie atins e pragul pușcăriei.
Postat 29 Martie 2023, 16:20 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON