URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2017, 08:22

Ororile de la Cighid, anchetate de procurori: 138 de morți suspecte în “lagărul copiilor” din Bihor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a anunţat, joi, că a depus o sesizare penală la Parchetul General privind tratamentele neomenoase aplicate în perioada comunistă în căminele spital din Cighid, Păstrăveni şi Sighetul Marmaţiei, care au avut drept consecinţă moartea a cel puţin 771 de copii.

Reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au depus la parchet 1442 de documente, fiind vizate peste 100 de persoane, de la directori până la femei de serviciu care au lucrat în aceste centre de plasament.

Cel puţin 771 de morţi

„Această sesizare are că obiect doar trei din cele 26 de instituţii de plasament pentru minorii cu deficienţe. Ne-am concentrat pe acestea trei pentru că sunt emblematice prin numărul mare de victime şi despre toate aceste orori se ştia încă din primele săptămâni de după decembrie 1989. Toată presă străină a scris atunci despre aceste centre de plasament în care minorii erau ţinuţi în condiţii animalice. De aproape 30 de ani am lăsat acesta temă în afara oricărui interes, nu s-a sesizat nimeni”, a declarat, joi, Radu Preda preşedintele IICCMER.

"Regimul din instituțiile menționate, aflate în timpul regimului comunist în administrarea statului român, a dus nemijlocit la moartea a cel puțin 771 de minori - număr provizoriu. Astfel, la Căminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au înregistrat 138 de decese în perioada 1 octombrie 1987 - 26 martie 1990, la Căminul spital Păstrăveni au fost 394 de decese confirmate între 1 octombrie 1966 - 30 aprilie 1990, în timp ce Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației a înregistrat 239 de decese în perioada 20 ianuarie 1973 - 31 decembrie 1991", au precizat reprezentanții IICCMER.

Preda a amai arătat că numărul real al victimelor este greu de estimat, acesta fiind de peste 10.000 de persoane, atât supravieţuitori cât şi morţi în aceste trei cămine pentru minori nerecuperabili. „Acesta este prima plângere privind crime sistematice şi sistemice care privesc cele trei dimensiuni. Pe de o parte cea administrativă, sunt oameni care concret erau vinovaţi de ceea ce se întâmplă, profesional, doctori sau alte meserii ale unor oameni care nu şi-au făcut treaba până la capăt şi politică, pentru că aceste instituţii erau sub control politic. Erau controlate de factorul politic, şefii acestor instituţii erau puşi de organele de partid judeţene, respectiv naţionale”, a mai susţinut preşedintele IICMER.

Cine sunt vinovaţii

Radu Preda a mai arătat că cei responsabili de aceste atrocităţi petrecute acum aproape 30 de ani sunt încă în funcţii sau primesc pensii generoase, fără să fie traşi la răspundere în toată acesta perioada.

„Există o mitologie pe care ne-am dori să o demontăm, cum că în România comunismul a avut două părţi, o parte mai sinistră a anilor 50 şi 60, iar partea a doua când ar fi fost un comunism cu faţă umană. Nu. Regimul comunist, din prima clipă şi până în ultima, a fost un regim criminal iar aceste crime se pot vedea la tot pasul, fie că e vorba de cei împuşcaţi pe frontiera româno-sârbă, fie că este vorba de tratamentele aplicate acestor copii instituţionalizaţi, tratamente care ar trebui să ne umple de ruşine”, a mai arătat  Radu Preda.

Contextul istoric declanșator a fost creat în anul 1966, când regimul comunist din România a inițiat una dintre cele mai restrictive politici demografice pronataliste. Creșterea forțată a populației, strict cantitativă, fără respectul față de om și fără asigurarea tuturor condițiilor decente de viață, a avut printre consecințe creșterea mortalității materne și infantile, creșterea fără precedent a numărului de copii născuți cu malformații congenitale grave, cu afecțiuni fizice și psihice, cu diverse boli moștenite sau dobândite după naștere, mii de copii ajungând orfani și un număr impresionant fiind abandonați. 

Regim inuman

Cătălin Constantinescu, consilier juridic al IICCMER, a precizat că regimul de viaţă al minorilor din cele trei cămine spital se caracteriza prin cinci factori. „Lipsa condiţiilor igienico - sanitare minimale, vorbim aici de haine murdare şi rupte, de podele acoperite de urină şi fecale; lipsa alimentaţiei corespunzătoare - există imagini cutremurătoare cu terciul cu care aceştia erau hrăniţi forţat; copiii erau ţinuţi în frig şi umezeală, cu pereţii acoperiţi de mucegai; lipsa asistenţei medicale. Copiii nu erau trataţi nici la faţa locului şi nu erau duşi la spital. Nici autopsii nu se făceau potrivit regulamentului, în actele de deces erau trecute boli ce păreau a fi cauza decesului; copiii erau complet izolaţi de societate şi de propriile familii, care erau înlăturate”, a arătat Constantinescu.

El a mai precizat că aceste cămine se ocupau cu minorii pe care statul român îi considera irecuperabili. „Erau trei categorii de minori bolnavi: recuperabili, parţial recuperabili şi nerecuperabili. Regimul, din start, spunea că aceşti minori nu mai pot să fie recuperaţi pentru societate şi erau trataţi că atare, deşi avem indicii serioase că mulţi copii erau trimişi acolo sănătoşi, ei fiind doar orfani şi trimişi acolo din lipsă de spaţiu”.

Plângerea de la Parchet a fost depusă pe baza mărturiilor supravieţuitorilor şi pe baza certificatelor de deces. „Există cazuri de moarte imposibile, cum e cazul unei fetiţe de 4 ani care a fost trecută cu anorexie în certificatul de deces. Avem zeci de certificate de deces cu malnutriţie, avem pneumonie, otită şi rahitism. Am depus 1442 de pagini de documentaţie şi care în opinia noastră sprijină concluzia că în cele trei cămine, în cele trei perioade de referinţă, minorii au fost supuşi la tratamente neomenoase, la tratamente inumane şi degradante. Avem date certe cu persoanele care au lucrat în căminele respective dar având în vedere dimensiunea materialului am preferat să depunem aceste nume către Parchet, fără să-i identificăm noi în sine. Avem nume de la directori, până la femei de serviciu. Numărul acestora este peste 100. Faptele în cazul lor sunt imprescriptibile”, a mai arătat Constantinescu.

"Lagărul" de la Cighid

În cazul Căminul spital pentru minori nerecuperabili de la Cighid, judeţul Bihor, perioada de referinţă analizată de IICCMER a fost 1 octombrie 1987 - 31 martie 1990, când s-au înregistrat 138 de decese minori.

În căminul de la Cighid erau cuprinşi minori cu boli cronice incurabile, fizice şi psihice, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Acesta avea o capacitate de 150 de locuri şi funcţiona în subordinea Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judeţului Bihor, care asigura şi finanţarea.

Centrul era condus de un medic director, numit de către Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judeţului Bihor, cu acordul Direcţiei pentru probleme de muncă şi ocrotiri sociale şi a Direcţiei Sanitare judeţene.

Personalul Căminului era alcătuit din 29 de persoane, după cum urmează: un medic director, un contabil-şef, un funcţionar administrativ, un paznic, 11 infirmiere, 3 îngrijitoare curăţenie, 2 spălătorese, un bucătar şi 8 muncitori, dintre care 4 necalificaţi.

Majoritatea celor decedaţi făceau parte din grupa de vârstă 3-5 ani (107 cazuri), urmată de grupa 5-10 ani (16 cazuri) şi grupa 11-18 ani (15 cazuri). Principalele cauze de deces, consemnate în acte, sunt: bronhopneumonie - 61 cazuri, encefalopatie cronică infantilă – 52 cazuri, enterocolită acută - 4 cazuri, epilepsie şi traumatisme cranio-cerebrale - câte 3 cazuri.

O analiză asupra locului de provenienţă al copiilor decedaţi demonstrează faptul că aceştia proveneau din localităţi ale judeţului Bihor (117 copii) sau din judeţe învecinate, ca Satu Mare, Cluj, Arad sau Hunedoara.

Condamnaţi la moarte

"Experţii IICCMER au constatat nenumărate cazuri în care încadrarea copiilor în unităţi pentru deficienţi se făcea în mod eronat, aceştia fiind perfect sănătoşi sau având deficienţe fizice sau psihice minore şi deplin recuperabile. Astfel, relocarea minorilor din leagăne şi case de copii spre căminele-spital poate fi privită atât din perspectiva izolării minorilor ce nu puteau fi recuperaţi, cât şi a acelora perfect sănătoşi, ale căror costuri nu puteau fi acoperite integral de către stat", au explicat reprezentanţii IICCMER.

De asemenea, în urma analizei actelor de deces şi a certificatelor constatatoare de moarte, efectuată de experţii IICCMER şi de o echipă de specialişti în medicină legală, s-a constatat că, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate în cazul unor patologii uşor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de tratat corespunzător, iar, pe de altă parte, au existat cauze de moarte care susţin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existenţa unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din cele trei centre.

Mărturie vie

La conferinţa de presă organizată de IICCMER a fost prezent şi Izidor Ruckel, un supravieţuitor al căminului - spital de la Sighet. Suferind de poliomielită, el a fost internat la Sighet, în unitatea destinată copiilor nerecuperabili sau cu deficienţe. Bărbatul a stat în centru de la vârsta de 3 ani până la 11 ani, când a fost înfiat de o familie din Statele Unite. El a  povestit experiențele trăite în perioada în care a fost internat în centrul de plasament.

"Majoritatea copiilor s-au îmbolnăvit fizic și psihic. Nu din cauză că erau deja bolnavi, ci din caută că au crescut în Centru. Copiilor cărora li s-au dat medicamente să se vindece au fost infectați și au devenit din ce în ce mai bolnavi și multe cazuri au condus la moarte din cauza medicației. După Revoluție s-a schimbat cum arată centrul de plasament, dar comportamentul angajaților şi felul în care îi tratează pe copii nu", a arătat el.

Izidor Ruckel a mai povestit și cum decurgea o zi în centrul de plasament pe care l-a părăsit în anul 1991.

"În fiecare dimineață, ne trezeam pe la ora șase dimineața. Te puneau în baie complet gol. Stăteai în baie pentru două ore. Angajații făceau paturile și după aceea primeai micul dejun și mâncai. După aceea ți se făcea baie, fie că era rece sau nu, nu conta. Apa era schimbată după ce erau spălați toți copiii de pe etaj — 50 sau 60 de copii. Copiii erau puși într-o cameră curată și li se dădeau medicamente pentru a-i seda astfel ca angajații să nu aibă probleme cu ei. Unii copii se răneau singuri, erau legați de pat sau îmbrăcați în cămăși de forță și aceia care se loveau cu capetele de pereți erau cei cărora li se dădeau cele mai multe medicamente. Li se servea prânzul, după aceea același lucru se întâmpla. Venea timpul cinei, stăteai treaz în mare parte, dar dacă erai unul dintre aceia scăpați de sub control erai sedat din nou. După cină ți se făcea baie, erai îmbrăcat la loc și erai pus în pat", a mai spus Izidor Ruckel.

Vezi mai jos un documentar realizat de Der Spiegel la Cighid!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cine si unde sunt criminalii copiilor?
cine era prefect de Bihor intre 85-91? cine a fost seful /directorul caminului de la cighid? cu ce se ocupa acestia in prezent? sa iasa in fata... bihoreanul ar fi corect sa ne furnizeze si aceste informatii. mi-e sila si rusine pentru pata judetului numita cighid, acest abator de copii si buuda umana de personal care il deservea...
Postat 02 Iunie 2017, 15:46 de roger
Up date certe
DVS. ICCMMER, prin activitatea de 2 bani pe care ati avut-o si o aveti in continuare, reprezentati o institutie moralmente complet compromisa in ochii mei. Acesta nu este un pamflet. Ia sa vedem, cat de repede puteti obtine " date certe " despre cine am fost eu in perioada comunista. Spor la munca si-n gandire !
Postat 02 Iunie 2017, 15:38 de SM
!!!
Cata graba..d-le...doar n-a trecut decat o viata de om...unde arde...???
Postat 02 Iunie 2017, 11:03 de Tinas
ironia, ideologia raului rasare din nou si din nou, sub o forma usor diferita
statul comunist isi rezerva dreptul sa hotareasca pe cine omoara in niste "camine de ocrotire sociala", ca nu merita sa traiasca pentru ca sunt prea costisitori pentru sistemul de asistenta sociala, asa ca, ii bagam in camin si acolo ii omoram cu batjocura, mai rau decat pe animale. Iar voi in articol, subtil, ziceti ca interzicerea avortului e de vina, si propuneti ca din nou, lumea sa aiba dreptul sa omoare pruncii care au un risc sa se nasca cu probleme, ca sa nu avem si bolnavi in societate, de care sa ingrijim. Progresismul asta ateist, tot la comunism va duce. Fascismul a fost condamnat si la nivel mondial criticat; comunismul azi e idealizat in toata europa, utopia binelui comun.
Postat 02 Iunie 2017, 09:19 de unu
De ce era buna legea lustratiei !
Regimul comunist trebuie sa fie la fel de ostracizat ca si cel nazist, fiind necesara o lege a lustratiei. Sunt prea multi grasi, batrani comunisti inca in functii, inca cu pensii mari si respectati care au in spate multe crime si faradelegi. Fiind un regim criminal sunt vinovati si sper ca vor plati, toti cei care au comis acte criminale pe parcursul ei. De ce pleca tinerii? uite si aici e un motiv - nu au acces la funtii de conducere, acestea fiind acaparate de politic si broscoii astia raiosi !
Postat 02 Iunie 2017, 09:12 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON