URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Noiembrie 2018, 22:02

Orlando bate câmpii: Permis de muncă în străinătate pe maxim 5 ani, apoi „la revedere, te duci în altă țară să-ți cauți loc de muncă”

Orlando bate câmpii: Permis de muncă în străinătate pe maxim 5 ani, apoi „la revedere, te duci în altă țară să-ți cauți loc de muncă” foto: Antena 3
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici stârneşte noi controverse printr-o declaraţie făcută pe negândite. PSD-stul dorește ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, de 5 ani, după care să fie obligaţi să își caute de muncă în altă țară.

Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup, a fost explicaţia ministrului, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului.

“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a spus ministrul Finanțelor.

Propunerea lui Teodorovici este limitarea dreptului de a lucra. „Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România, de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

În urma reacţiilor vechemente din spaţiul public, care l-au umplut de critici şi injurii, Teodorovici a făcut câteva precizări, dar nu într-o nouă declaraţie publică, ci pe Facebook.​ El a afirmat că ceea ce a spus reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene.

"Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social. Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte", a spus Teodorovici.

Astfel, spune el, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată. "Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii egale de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. În niciun caz nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a apăra şi promova interesele românilor şi ale companiilor româneşti", a mai arătat ministrul Finanțelor Publice.

Hotnews aminteşte că libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris chiar în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 45, potrivit Comisiei Europene. În plus, legislaţia secundară a UE şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie prevăd drepturi clare ale cetățenilor Uniunii Europene în privința liberei circulații.

Printre drepturile cetățenilor UE, se numără: să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă, să locuiască în ţara respectivă în acest scop, să rămână în ţara respectivă după expirarea perioadei de angajare, să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Alcor
Sa vina PSD-istii de mai multe ori la Oradea , să vadă cum se face treabă bună
Postat 28 Noiembrie 2018, 09:09 de Sandu1206
Corectie:
Miliardele de euro despre care am scris mai jos ca intra anual in Romania (Oradea, etc), vin din "Fondul de coeziune", si este destinat statelor membre in care cetatenii au venituri sub media UE. Vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale si promovarea dezvoltarii durabile.
Postat 28 Noiembrie 2018, 08:46 de Alcor
Vai și amar
Cred că mai bine ar fi taxați diasporeii cu 250/lună de dragul Psd-ului, așa ar fi bani de pensii și salarii. Ce oamenii, vai și amar de ei. Tâmpitule bani la buget se aduna când faci infrastructura, ai o populație sănătoasă , și educată. Dar la ce sa te aștepți de la PSD-ESCU, atâta a putut tata ILI-ESCU , și în rest partidul merge după șablon.
Postat 28 Noiembrie 2018, 08:44 de Sandu1206
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene
Sunt bani care vin din impozitele platite, in proportie de 90 % de cetatenii altor tari europene. Romania, are si ea partea ei contributie la acest fond. Contributiile cele mai mari vin din tarile bogate ale UE.
Postat 28 Noiembrie 2018, 08:08 de Alcor
Realitate
Romania, se afla intr-un deficit de forta de munca. Nu trebuie sa mergi mai departe, vezi situatia din Oradea. Ca o compensare, in Romania intra anual miliarde de euro (sume care depasesc imozitele platie de cetatenii romani), fonduri nerambursabile - Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (Oradea este un beneficiar de top al acestor bani, sume care depasesc imozitele platie de oradeni/bihoreni), insa un revizionist fara obraz (pleonasm), vrea sa manance el totul. El sa nu dea la nimeni, insa, sa manance cat mai mult de la toti daca e posinil. Mentalitate de individ retrograd, ciudos, lacom pana-n maduva oaselor.
Postat 28 Noiembrie 2018, 07:58 de Alcor
Te minunezi
Asta e asa prost ca nu ar avea voie sa se urce in avion. Cum de ce? Ca e prost de bubuie. Pai prajitule, de ce pleaca oamenii din tara? Ia dati-va jos din fotolii, luati un streag, faceti o "mare adunare nationala" si folositi streangul ala in randul vostru, asa "fiecare la locurile voastre". Suna cunoscute citatele, nu? Eh, la evenimentu ala sa vezi tu cati romani plecati vin sa asiste. Toti aia 5 milioane care se estimeaza sa fie acuma pe alte meleaguri. Pai bai prajitule, din cauza ta impozitele si taxele mele incet incet se muta complet la altii. Bine, și alte cele. Si asa cum fac eu or sa faca si altii. Logic, nu o sa citeati tu aici si logic nici pe fb nu te intereseaza, dar daca ma asculti cu sfatul de mai sus, fac cinste cu serviciile de "after". Imi fac firma special pentru voi, "La Nelu Furtun, psd la cap de drum". Pana atunci, stiti voi sloganu ala cu 2 cuvinte, nu? Hai, la gara cu voi!
Postat 28 Noiembrie 2018, 06:01 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON