URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2020, 08:35

Orizont... pe sec: Sute de familii din cartierele Orizont din Paleu, ameninţate de Călin Raita că rămân fără apă la robinete

Orizont... pe sec: Sute de familii din cartierele Orizont din Paleu, ameninţate de Călin Raita că rămân fără apă la robinete SCANDAL DUPĂ SCANDAL. Date în folosinţă în 2008, casele şi blocurile Orizont din Paleu, ridicate de afaceristul Călin Raita (foto), au fost departe de conceptul de „locuinţe de vis” promise. Pe rând, oamenii au avut probleme cu electricitatea, apa şi canalizarea. Doar cu gazul n-au avut nicio grijă, pentru că, deşi a promis şi această facilitate, Raita nu s-a ţinut de cuvânt, deci nu au deloc...
Orizont... pe sec: Sute de familii din cartierele Orizont din Paleu, ameninţate de Călin Raita că rămân fără apă la robinete (Foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină pandemie, când sfatul tuturor medicilor este să ne spălăm mâinile cât mai des, sute de familii care locuiesc în cartierele Orizont I şi II din Paleu, ridicate de controversatul afacerist Călin Raita, se tem că robinetele lor vor seca. Nu din pricina unor avarii inevitabile, ci pentru că aşa vrea dezvoltatorul.

Nemulţumit de administratorul judiciar numit de judecători pentru firma Raicris Construct, intrată în insolvenţă, Raita ameninţă că va lăsa cartierele fără apă. Pentru că poate...

Fără opţiuni

La începutul lunii noiembrie, cele aproape 500 de familii care locuiesc în Orizont I şi II au rămas cinci zile fără apă. Oamenii s-au panicat, pentru că furnizarea apei în aceste cartiere este o problemă sensibilă. "De când ne-am mutat aici, suntem la mâna lui Raita. Oricând se enervează pe cineva, taie apa", spune unul dintre locuitorii din blocuri.

Cartierele sunt alimentate de firma Raicris Construct, care însă nu furnizează apă potabilă, ci industrială. Ca să nu investească şi într-o staţie de clorinare, Raita s-a rezumat să facă doar un foraj şi o staţie de pompare. Cum Primăria Paleu nu are o reţea publică de apă potabilă în zonă, oamenii s-au mulţumit cu apa industrială de la Raicris. "Noi, cei de la blocuri, chiar nu am avut de-ales", mai spune bărbatul.

Curent cu... preaviz

Cu robinetele secate, oamenii l-au sunat pe Raita, care le-a spus că problema nu mai ţine de el, pentru că Raicris Construct a intrat în insolvenţă şi are un administrator judiciar, pe avocata Melania Laza. "Noi am fost prinşi în scandalul lor: Raita spunea că s-a defectat o pompă şi avocata nu vrea să cumpere alta, în timp ce femeia susţinea că nu are nici măcar cheie de la camera pompelor, pentru că Raita refuză să i-o dea", zice localnicul.

După cinci zile, afaceristul a înlocuit pompa, dar le-a dat oamenilor o veste şi mai proastă: din 1 decembrie îi va lăsa pe sec definitiv, pentru că va tăia curentul camerei tehnice. Poate să facă asta pentru că staţia de pompare, chiar dacă a fost construită de Raicris pe un teren al Primăriei Paleu, este alimentată cu energie electrică în baza unui contract încheiat de Raita, pe persoană fizică. Dovadă evidentă că, în construcţia cartierelor, afaceristul a făcut ce-a vrut...

Dornici ca autorităţile să rezolve odată pentru totdeauna problemele din cartierele lor, mai mulţi proprietari de case şi apartamente au trimis sesizări Prefecturii şi Consiliului Judeţean. "Nu se poate să fim pe vecie la cheremul lui", justifică reclamanţii.

Promisiuni pe gură

Somogyi Ludovic. primar PaleuAvocata Melania Laza spune că a început demersurile pentru un nou branşament electric, dar, fără acces la documentele Raicris, misiunea este aproape imposibilă. "Refuză să pună la dispoziţie orice informaţie. Administratorul special (n.r. desemnat de acţionarii Raicris în persoana unui apropiat al lui Raita) mi-a spus că nici nu ştie unde este camera pompelor", susţine avocata. Femeia a cerut Primăriei documentele în baza cărora Raicris a construit camera tehnică pe un teren al comunei, dar deocamdată nici de-acolo nu are un răspuns.

Primarul Somogyi Ludovic (foto), care era în funcţie şi când Raita a construit cartierele, iar acum a fost reales, nu explică de ce a tolerat haosul din Orizont şi nu s-a preocupat să construiască o reţea publică pentru cartier, pentru ca oamenii să nu mai depindă de Raita. "Până acum, nu au fost probleme, oamenii au avut apă şi e bună, chiar dacă în acte nu e potabilă. Acum avem înţelegere cu dl Raita că va furniza apă până în vară, când vom încheia noi lucrările la reţeaua de apă", spune edilul.

Înţelegerea este însă doar verbală, aşa că primarul nu are, de fapt, nicio garanţie. "Raita vorbeşte multe, dar nu face. Nu e nebun să lase oamenii fără apă", este convins Somogyi.

Alţii-s de vină

În acelaşi timp, Laza este convinsă că Raita o sabotează intenţionat, pentru că nu mai are acces la banii firmei: "Coincidenţă sau nu, problemele au apărut după ce, la solicitarea unui creditor, a fost înlocuit fostul administrator judiciar cu mine".

Contactat de BIHOREANUL, Călin Raita (foto) pasează toată responsabilitatea pe avocată: "Dna Laza să rezolve, să le dea apă oamenilor, că firma are bani în conturi". Refuzând să explice de ce o sabotează pe administratoare, afaceristul zice însă că localnicii din Orizont sunt vinovaţi pentru problemele firmei: "60% din ei nu au plătit niciodată, dar strigă dacă n-au apă".

Cu toate acestea, Raita promite că nu va lăsa oamenii pe sec. "Şi eu tot aici locuiesc, doar n-o să mă las şi pe mine fără apă", susţine el. Rămâne de văzut dacă nu cumva, între timp, îşi va găsi alt domiciliu, într-un cartier mai bine pus la punct...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Raita
Era mai simpatic și corect când stătea pe Spartacus și îngheța de frig în față la Parc.
Postat 19 Noiembrie 2020, 08:44 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON