URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Februarie 2024, 08:01

Ori la bal, ori la spital: Cine a câștigat și cine a pierdut în PSD, după descinderea în Bihor a lui Marcel Ciolacu

Ori la bal, ori la spital: Cine a câștigat și cine a pierdut în PSD, după descinderea în Bihor a lui Marcel Ciolacu GAZDĂ BUNĂ. Numirea noului șef interimar al PSD Bihor, în persoana lui Aurel Mohan, era știută înainte s-o anunțe președintele Marcel Ciolacu cu ocazia vizitei în Sânmartin și Oradea la finele lunii trecute. Primarul comunei, Cristian Laza, a fost o gazdă primitoare degeaba: nu a mai fost cooptat în conducerea filialei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un an în urmă, PSD Bihor punea capăt "epocii Mang", iar filiala era încredinţată unui preşedinte interimar "din afară", care s-o redreseze, să coordoneze sondaje pentru stabilirea viitorilor candidaţi şi să unească "bisericuţele".

Singura noutate de atunci încoace este că anul acesta, în ianuarie, liderul Marcel Ciolacu a descins în Oradea şi a schimbat conducerea "de import" cu una de-a locului, dar tot provizorie, peste PSD Bihor numindu-l şef pe medicul Aurel Mohan, iar în fruntea PSD Oradea pe consilierul local Adrian Madar. 

Schimbările i-au convins pe unii dintre pesediştii bihoreni, încrezători că tandemul Mohan - Madar va avea succes, dar pe alţii nu. Motivul? În spatele lui Mohan s-ar afla, de fapt, senatorul Florian Bodog, de altfel pus prim-vicepreşedinte pe judeţ, iar medicul ar viza în realitate nu o carieră politică, ci poziţia de manager al Spitalului Judeţean după pensionarea PNL-istului Gheorghe Carp, pe care acum îl secondează.

Debarcarea lui Mang

Ioan MangPe 30 ianuarie 2023, la două săptămâni după o vizită a lui Marcel Ciolacu în Oradea, deputatul Ioan Mang (foto), fost vicepreşedinte al CJ Bihor, era înlocuit la şefia PSD Bihor cu preşedintele CJ Bistriţa Năsăud, Radu Moldovan. Era finalul a 13 ani în care PSD Bihor n-a câştigat niciun scrutin. Debarcarea fusese rezultatul unei răzmeriţe începute de primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, care acuza că organizaţia era anchilozată şi cerea "resetarea" cu lideri apţi să câştige, propunând "reconstrucţia din temelii a organizaţiilor" şi apoi alegeri interne pentru o conducere legitimă. 

De atunci, filiala a avut un preşedinte interimar din Bistriţa şi un Birou Judeţean tot interimar, format din cei doi parlamentari (deputatul Mang şi senatorul Florian Bodog), cei 27 primari PSD şi şefii organizaţiilor de Tineret, de Pensionari şi de Femei, alături de care au fost "cooptaţi" fostul prefect Claudiu Pop (marginalizat de Mang, plecat la Pro România în 2019 şi revenit în 2022), subprefectul Emilian Pavel, fostul şef al Poliţiei Economice Bihor, Florian Sîrca, fostul şef al ABA Crişuri, Dorel Dume, fostul şef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, şi Gabriel Ghilea, fiul fostului parlamentar PNL Gavrilă Ghilea. 

Un an pierdut

Tot anul trecut a fost, însă, unul pierdut pentru PSD Bihor. Singura decizie notabilă a fost în august, când conducerea interimară anunţa că testează 8 persoane într-un sondaj pentru a stabili viitorii candidaţi la Primăria Oradea şi la şefia CJ Bihor, împotriva liberalilor Florin Birta şi Ilie Bolojan. 

Pentru Primărie: Adrian Madar, consilier municipal, Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor, Florian Bodog, senator, preşedinte al PSD Oradea şi prodecan la Medicină, şi directorul Colegiului Onisifor Ghibu, profesorul Iulius Timar (în trecut membru al PSD şi PNL). Pentru CJ: fostul prefect Pop, doctorul Mohan, primarul Laza şi fostul poliţist Sîrca. Atât doar că pesediştii bihoreni habar nu au, nici până aRadu Moldovanzi, dacă sondajul a şi fost finalizat!

De astă-toamnă, PSD Bihor nu a mai avut nicio activitate. De altfel, pe 27 ianuarie anul acesta, când l-a însoţit la Oradea pe preşedintele Marcel Ciolacu, bistriţeanul Radu Moldovan (foto) declara BIHOREANULUI că PSD Bihor a avut ultima şedinţă în septembrie, deci acum 4 luni!

Propunere, dar fără vot

Cu câteva zile înainte ca liderii partidului să ajungă în Bihor, numeroşi PSD-işti ştiau că scopul real este nu vizitarea comunei Sânmartin şi a Spitalului Judeţean din Oradea, trecute în program, ci înlocuirea conducerii interimare cu alta, nouă, tot numită, şi tot provizorie.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei întâlniri informale la care au participat pe 27 ianuarie cei doi parlamentari, primarii şi cele trei persoane care aveau să fie numite. Surse din partid au dezvăluit BIHOREANULUI că întâlnirea a fost un teatru: "Dl Moldovan a spus că nu îşi mai doreşte să continue la Bihor, pentru că va avea campanie la Bistriţa, iar senatorul Florian Bodog că renunţă la conducerea PSD Oradea, pentru care oricum n-a fost niciodată ales. Dl Ciolacu a spus că îl propune pe Mohan la judeţ şi pe Madar la municipiu, Cozma rămâne secretar general, iar Bodog să fie prim-vicepreşedinte pe judeţ. Nu l-a contrazis nimeni şi nu s-a votat nimic". 

"Omul lui Bodog"

În pofida aparentei unanimităţi, există totuşi şi pesedişti în dezacord cu decizia impusă, atât doar că vorbesc sub condiţia anonimităţii, pentru a nu fi acuzaţi că "strică unitatea partidului". În opinia lor, soluţia "propusă" de Ciolacu "nu e corectă şi nu va da rezultate". "Am înlocuit un interimar cu alţi interimari. Normal era să se facă alegeri interne", spune unul dintre nemulţumiţi. Motivul? "Un interimar, mai ales fără anvergură, nu are autoritatea dată de voturi".

Un altul susţine că, în realitate, cel care va conduce organizaţia va fi controversatul Florian Bodog, care stă în umbră din pricina dosarului făcut de DNA şi a suspiciunilor de plagiat şi impostură academică. "În spatele lui Mohan se află Bodog, Mohan e omul lui. Mohan e prea ocupat cu spitalul (n.r. - unde anul trecut managerul Carp l-a numit coordonator al Staţionarului I) şi cu facultatea, nu are timp pentru munca de partid, să meargă prin judeţ. Adevăratul şef va fi Bodog, care vrea încă un mandat la Senat la toamnă, la fel cum vrea Mang unul la Deputaţi". 

La pierdere 

Alţi pesedişti cred că numirile prefigurează un non-combat. "Pentru Bucureşti, Bihorul e pierdut la alegeri, nu câştigăm nici la europarlamentare, nici la locale, aşa că-i indiferent cine pierde aici. Cu Mohan şi Madar va fi linişte în organizaţie, dar la toamnă "centrul" o să-şi pună în Bihor oameni pentru parlamentare. Ca în 2020, când ne-am trezit cu Steluţa Cătăniciu de la Cluj".

Felix CozmaCei neîmpăcaţi cu soluţia dictată cred că nu întâmplător i-a lăudat Ciolacu, în conferinţa de presă susţinută la spital, pe managerul Carp şi pe Bolojan, iar ipoteza unui "blat" ar fi întărită şi de păstrarea lui Felix Cozma (foto) ca secretar general, deşi acesta conduce, în Capitală, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. "Cum ţine legătura, zilnic, cu primarii, cu consilierii? Prin WhatsApp?".

Pe de altă parte, spun nemulţumiţii, Madar, chiar dacă are o imagine de "intelectual" şi e combativ, "nu are priză la oameni, nu vorbeşte pe limba lor", iar Mohan nu are ambiţii politice: "A fost consilier local (n.r. - 2012-2020) şi secretar de stat la Sănătate (n.r. - ianuarie 2022 - februarie 2023), dar a renunţat. Când s-a întors la Oradea a declarat (n.r. - chiar pentru BIHOREANULcă vrea să-şi vadă de profesia de medic. De fapt, are un calcul personal, vrea să ajungă managerul Spitalului Judeţean după ce se pensionează Carp".

Cei mai buni 

De cealaltă parte, suporterii noului tandem Mohan - Madar afirmă că cei doi sunt cele mai bune soluţii. "Eu am văzut sondajul care a fost promis şi făcut, dar s-a hotărât să nu fie arătat colegilor, ca să avem o unitate mai mare în partid. Mohan are 20%, Madar 18%", susţine un alt pesedist importAdrian Madarant.

Potrivit acestuia, ordinea pentru Primărie ar fi fost Adrian Madar (foto), Timar, Békési, Bodog, iar pentru CJ Laza, Mohan, Sîrca, Pop, cu menţiunea că Laza "vrea să rămână primar în Sânmartin", iar Sîrca are "probleme personale", deci au ieşit din joc, la fel ca Pop, Békési şi Timar, care nici nu au fost chemaţi la întâlnirea cu Ciolacu.

"Mohan şi Madar le pot pune probleme lui Birta şi Bolojan. Mohan are imagine bună, e medic, a ajutat mulţi oameni, Madar a lucrat într-o bancă şi are discurs. Chiar dacă n-o să-i bată, le rupe din procente. În consilii PNL-iştii o să fie minoritari şi nu vor mai putea conduce fără noi", sună calculele celor optimişti. 

O problemă rămâne, totuşi, cel puţin deocamdată, că doar Madar este decis să candideze. "Eu am şi spus în partid că vreau să candidez", a declarat acesta BIHOREANULUI.

Numai dacă... 

Aurel MohanÎn schimb, Aurel Mohan (foto) nu ţine neapărat să tragă la şefia CJ Bihor. "Urmează să primim datele sondajului şi Biroul Judeţean va analiza cine îşi va dori şi are cele mai mari şanse. Eu voi candida numai dacă în urma analizei aş fi cea mai bună variantă", spune noul preşedinte PSD Bihor.

Mohan respinge categoric că ar gira un blat, dar precizează şi că îşi doreşte un mod "constructiv" de a face politică: "O să încercăm să facem o opoziţie constructivă pentru cetăţeni, ca să facem mai bine". Chestionat direct dacă ţinteşte în realitate şefia Spitalului Judeţean, medicul susţine politicos că, deocamdată, îşi doreşte "să fiu lângă actualul manager şi să învăţ", dar nu exclude ca după pensionarea dr. Carp să preia conducerea unităţii: "Vreau să mă ridic la nivelul dânsului şi să îi continui munca, dacă va fi o variantă în acest sens". 

Până atunci, promite ferm: e doar "omul PSD". Nou, încă tânăr, deci de ce nu şi de votat?... 


LA PUTERE SAU ÎN OPOZIŢIE?
Semnal de la Ilie Bolojan

În condiţiile în care nici măcar sondajul PSD nu dă şanse de câştig candidaţilor săi, miza reală a alegerilor, pentru filială, va fi obţinerea unui rezultat suficient pentru a revendica de la partidul clasat pe primul loc, PNL, a unei poziţii de viceprimar al Oradiei şi de vicepreşedinte al CJ Bihor. Deocamdată, calculele sunt greu de făcut, estimându-se că în ambele consilii vor intra - pe lângă PNL, UDMR şi PSD - şi AUR şi, probabil, USR. 

Ilie BolojanÎn octombrie, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Ilie Bolojan (foto) dădea un indiciu în această direcţie, afirmând că după alegerile din acest an PNL Bihor va face o majoritate cu partide care nu au pus frâne proiectelor. "Ar fi o iluzie să credem că am putea face o majoritate cu unii care te înjură toată ziua", spunea el, transmiţând un semnal celorlalte partide. 

Cert e că, în timp ce reprezentanţii UDMR se arată mai cooperanţi, cei ai PSD continuă să conteste proiecte atât la municipiu, cât şi la judeţ. Poate, decât să fie nr. 2 la putere, PSD Bihor preferă să rămână nr. 1 în opoziţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pentru prima dată...
... după, 34 de ani, PSD tremură! O sa fie interesant: Ciolacu vs Simion.
Postat 07 Februarie 2024, 21:56 de georgemarian
Serios?
Pe principiul asta, cini mi-i primu’, volanta a existat inaintea proiectului pesede, e vorba de cea de pe Jiga sau cele din curtea Moskva sau Lokal. Important este ca s-a facut, sper sa sa faca si in cartiere. Mutarea in Vulturul Negru e binevenita, da o pata de culoare pustiului (aici nici opozitia si nici puterea nu a venit cu solutii concrete pentru reabilitarea morala a celei mai emblematice cladiri a orasului). Vin eu? Scoaterea tuturor pub-urilor care au depopulat pasajul si scos alte activitati de comert, dar asta ar aduce atingere unora aflati in functii importante ale administratiei. Mai sa fie, se pare ca sunt un “postac” echilibrat…
Postat 07 Februarie 2024, 15:07 de User anonimizat
Aer proaspat in PSD
Pe Mohan il stie lumea si a facut doar lucruri bune,Madar pare ok,o sa vedem.E mult mai bine pentru PSD Bihor sa aiba si oameni normali la conducere.Sper sa ne ajute si pe noi oamenii simpli si normali.Succes
Postat 07 Februarie 2024, 15:01 de bogdan1
Piete volante
Da, in comentarii se gasesc toti postacii penelisti. Opozitie constructiva? De acord! Un exemplu e proiectul legat de pietele volante initiat de consilierii locali PSD. Proiect care a fost respins de masinaria de vot PeNeLiStA, iar mai apoi insusit de catre ei. Toate interventiile lui Madar au fost constructive. PNL Oradea isi doreste liste comune, deoarece e pentru prima data cand tremura dupa mult timp. Au parte de o opozitie constructiva si apreciata de oradeni, de un candidat competent Madar si de un primar in functie ft ft slab, Birta. 0 discurs, 0 prezenta … Va fi ft greu pt PNL sa mai ia peste 50%.
Postat 07 Februarie 2024, 14:17 de bihooorel
In Bihor a castigat birtinezul
Ciolacu a batut palma cu ţӑranul si l-a eliminat din cursa pt sefia cj pe singurul care ar fi avut sanse sa-l trimita pe ilie de unde a venit. E vorba de dl primar LAZA.
Postat 07 Februarie 2024, 13:47 de pinonel
Opozitie constructiva.
Eu m-as fi asteptat sa faca o opozitie constructiva, sa vina cu proiecte alternative prin cooptarea mediului universitar. In europa civilizata fiecare partid vine cu propunerea sa cand e vorba de proiecte majore, tocmai pentru a se avea un tablou complet, familiariza electoratul cu solutii alternative. Din punctul meu de vedere orice schimbare ar interveni in acest partid, cat timp este vorba doar de functii, influenta, nu aduce nimic nou. Politica romaneasca are nevoie de o improspatare, vesnica faultare a adversarului e obsoleta.
Postat 07 Februarie 2024, 11:25 de User anonimizat
Cea mai buna decizie a lui Ciolacu pt Oradea a fost ...
...ca l-a evacuat pe Mang. In rest, avem parte de aceeasi submediocritate din partea unor oameni pe care marea parte din oradenii oricum dezgustati de politica in general ii stiu, si nu ar aduce LA MODUL REAL nimic in plus pozitiv fata de alternativa curenta a PNL, din contra, poate chiar un minus prin experienta lor reala chiar mai redusa pe partea administrativa. Aceeasi oameni care fac mereu O OPOZITIE DISTRUCTIVA, pe sistemul mereu Giga-Contra. Asta a fost, este si va fi PSD in Oradea. Restul e can-can.
Postat 07 Februarie 2024, 10:23 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.555 RON
  • 1 EUR = 4.97 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON