URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Iulie 2021, 12:21

Ordonanţa anti-urşi, aprobată: Animalele pot fi împuşcate, dacă sunt agresive

Ordonanţa anti-urşi, aprobată: Animalele pot fi împuşcate, dacă sunt agresive sursa foto: https://cubocanciiprinromania.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care permite intervenţia imediată pentru urşii care ameninţă oamenii.

O comisie locală, condusă de primar, va decide în fiecare situaţie cum anume se va elimina pericolul, adică dacă ursul va fi alungat, tranchilizat sau omorât, după cum a explicat ulterior ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt cei care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului. Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul", a scris ministrul, pe Facebook.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunţat că Ministerul Mediului trebuie să prezinte cât mai repede o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi. 

Ce prevede ordonanța

Ordonanța adoptată miercuri de Guvern reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel: nivel de risc redus, adică animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m); nivel de risc mediu (animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor); nivel de risc mare (animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan). 

Documentul mai prevede că intervenţia se va face gradual, începând cu metoda îndepărtării, iar eutanasierea sau împuşcarea animalului se face doar dacă celelalte intervenţii nu dau rezultate ori dacă siguranţa cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel este pusă în pericol. 

România are cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, estimată de autorităţi la circa 6.000 de exemplare.

Citeşte aici proiectul Ordonanţei de Urgenţă, aşa cum a fost supus dezbaterii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
legi bune trec cu vederea, pentru ca par normalitate
bravos guvernului liberal pentru o lege buna: Nu stie un secretar de stat din minister din capitala, care nu a vazut un urs in viata lui, dar care vede doar lobby din presa si de la greenpiece care e situatia reala din comuna sau oraselul din carpati. Descentralizarea e buna, si nu e nici un atentat la disparitia speciei dat fiind ca interventia e graduala cu eutanasierea in ultima instanta.
Postat 22 Iulie 2021, 17:26 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON