URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Martie 2016, 17:58

Oraş fără câini: Oradea are ambiţia de a deveni primul oraş din România fără câini maidanezi pe străzi

Oraş fără câini: Oradea are ambiţia de a deveni primul oraş din România fără câini maidanezi pe străzi LA NUMĂRĂTOARE. Câinii maidanezi de pe străzile oraşului au fost număraţi de angajaţii Primăriei, iar acum urmează să fie ridicaţi de hingheri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au luat la pas străzile urbei, inspectorii Primăriei s-au convins: Oradea este oraşul cu cei mai puţini câini pe străzi din toată România. Pe lângă blocurile şi casele orădenilor mai vieţuiesc "în libertate" aproximativ 50 de patrupede, care, rând pe rând, vor fi duse la adăpostul Grivei.

Obiectivul municipalităţii este ca, până în 2017, Oradea să nu mai aibă nici un câine comunitar pe străzi, stabilindu-se astfel o premieră pe ţară.

Obiectiv măreţ

Inventarul câinilor maidanezi a fost făcut de angajaţii Direcţiei Tehnice din Primărie şi ai Administraţiei Domeniului Public care are în grijă şi adăpostul de câini comunitari. Timp de mai multe săptămâni, ei au verificat străzile oraşului, ca să localizeze fiecare câine fără stăpân, iar la final au tras concluzia: prin Oradea hoinăresc aproximativ 50 de câini maidanezi, dintre care o zecime microcipaţi, iar restul, patrupede recent abandonate de stăpâni.

Numărul mic al câinilor de pe străzi este rezultatul programului implementat de Primărie, care îi obligă pe toţi proprietarii de patrupede să le microcipeze şi să le sterilizeze. "Urmează ca, în perioada următoare, toţi aceşti câini abandonaţi să fie transportaţi la Adăpostul Grivei, obiectivul nostru fiind să limităm în Oradea până aproape la zero numărul câinilor fără stăpân", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice.

Scoşi la adopţie

La adăpost, câinii vor fi vaccinaţi, deparazitaţi, microcipaţi şi sterilizaţi, iar apoi vor deveni adoptabili. Cei bolnavi vor fi eutanasiaţi, însă cei sănătoşi vor rămâne în ţarcuri până când cineva îi va lua acasă, întrucât legea care permitea eutanasierea lor a fost suspendată.

În prezent, la Grivei mai sunt 63 de câini ridicaţi de pe străzile Oradiei. "Cea mai mare problemă a noastră este abandonul de câini. Tocmai de aceea facem un apel către orădeni să predea adăpostului câinii pe care nu-i mai doresc, nu să-i lase pe străzi", explică administratorul adăpostului, Călin Ardelean (foto).

De notat că atât predarea, cât şi revendicarea ori adoptarea câinilor este gratuită. În 2015, 228 de câini au fost adoptaţi din adăpost, iar alţi 28 au fost revendicaţi de stăpânii lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Dictatorul" tot Dictator rămâne, indiferent de perioadă istorică în care s-a "manifestat"...
lie Bolojan, primarul Oradei, vine sa ne spuna cum se poate scapa de cainii comunitari, chiar și cu actuala legislatie. Riscul e, ce-i drept, sa te numeasca toata presa "Hitler", iar Parchetul sa iti faca dosar penal.
Postat 15 Martie 2016, 10:27 de Danutz
Numai bine ca ramane unul ...
O sa ramanem pe cap numai cu maidanezul din fruntea primariei.
Postat 14 Martie 2016, 19:10 de SirmaGhipata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON