URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2016, 17:58

Oraş fără câini: Oradea are ambiţia de a deveni primul oraş din România fără câini maidanezi pe străzi

Oraş fără câini: Oradea are ambiţia de a deveni primul oraş din România fără câini maidanezi pe străzi LA NUMĂRĂTOARE. Câinii maidanezi de pe străzile oraşului au fost număraţi de angajaţii Primăriei, iar acum urmează să fie ridicaţi de hingheri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au luat la pas străzile urbei, inspectorii Primăriei s-au convins: Oradea este oraşul cu cei mai puţini câini pe străzi din toată România. Pe lângă blocurile şi casele orădenilor mai vieţuiesc "în libertate" aproximativ 50 de patrupede, care, rând pe rând, vor fi duse la adăpostul Grivei.

Obiectivul municipalităţii este ca, până în 2017, Oradea să nu mai aibă nici un câine comunitar pe străzi, stabilindu-se astfel o premieră pe ţară.

Obiectiv măreţ

Inventarul câinilor maidanezi a fost făcut de angajaţii Direcţiei Tehnice din Primărie şi ai Administraţiei Domeniului Public care are în grijă şi adăpostul de câini comunitari. Timp de mai multe săptămâni, ei au verificat străzile oraşului, ca să localizeze fiecare câine fără stăpân, iar la final au tras concluzia: prin Oradea hoinăresc aproximativ 50 de câini maidanezi, dintre care o zecime microcipaţi, iar restul, patrupede recent abandonate de stăpâni.

Numărul mic al câinilor de pe străzi este rezultatul programului implementat de Primărie, care îi obligă pe toţi proprietarii de patrupede să le microcipeze şi să le sterilizeze. "Urmează ca, în perioada următoare, toţi aceşti câini abandonaţi să fie transportaţi la Adăpostul Grivei, obiectivul nostru fiind să limităm în Oradea până aproape la zero numărul câinilor fără stăpân", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice.

Scoşi la adopţie

La adăpost, câinii vor fi vaccinaţi, deparazitaţi, microcipaţi şi sterilizaţi, iar apoi vor deveni adoptabili. Cei bolnavi vor fi eutanasiaţi, însă cei sănătoşi vor rămâne în ţarcuri până când cineva îi va lua acasă, întrucât legea care permitea eutanasierea lor a fost suspendată.

În prezent, la Grivei mai sunt 63 de câini ridicaţi de pe străzile Oradiei. "Cea mai mare problemă a noastră este abandonul de câini. Tocmai de aceea facem un apel către orădeni să predea adăpostului câinii pe care nu-i mai doresc, nu să-i lase pe străzi", explică administratorul adăpostului, Călin Ardelean (foto).

De notat că atât predarea, cât şi revendicarea ori adoptarea câinilor este gratuită. În 2015, 228 de câini au fost adoptaţi din adăpost, iar alţi 28 au fost revendicaţi de stăpânii lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Dictatorul" tot Dictator rămâne, indiferent de perioadă istorică în care s-a "manifestat"...
lie Bolojan, primarul Oradei, vine sa ne spuna cum se poate scapa de cainii comunitari, chiar și cu actuala legislatie. Riscul e, ce-i drept, sa te numeasca toata presa "Hitler", iar Parchetul sa iti faca dosar penal.
Postat 15 Martie 2016, 10:27 de Danutz
Numai bine ca ramane unul ...
O sa ramanem pe cap numai cu maidanezul din fruntea primariei.
Postat 14 Martie 2016, 19:10 de SirmaGhipata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON