URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2024, 19:15

Orădenii sunt invitați la Filarmonică: Un recital cu sonate și un concert condus de un tânăr dirijor de la London Symphony Orchestra (VIDEO)

Orădenii sunt invitați la Filarmonică: Un recital cu sonate și un concert condus de un tânăr dirijor de la London Symphony Orchestra (VIDEO) sursa foto: www.nicoloforon.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica Oradea îi așteaptă pe melomani la două evenimente în această săptămână: marți la recitalul „Reverberații muzicale” și joi la concertul „Sonorități de Geniu”.

Sonata Primăverii

Marți, de la ora 19, recitalul „Reverberații muzicale” îi va aduce pe scenă pe violoniștii Luminița Virginia Burcă și Nagy Kalman și pe pianista Roxana Ardeleanu.

Luminița Virginia Burcă a fost solist concertist la Filarmonica Oradea și în prezent este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București. Nagy Kálmán este concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea. Pianista Roxana Ardeleanu este cadru universitar al Facultăţii de Muzică din Timişoara și colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și cu Teatrul German de Stat din Timișoara.

Cei trei soliști vor interpreta lucrări de J. S. Bach - Partita în si minor pentru vioară solo: „Sarabande și Double", L. van Beethoven: Sonata „Primăverii" pentru pian și vioara în Fa major, nr. 5, op. 24, F. Kreisler: Liebesleid, C. Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară și pian, p. I, S. Prokofiev: 5 Melodii pentru vioară și pian, Edward Elgar: Salut d'amour, G. Enescu: Sonata a treia „în caracter popular românesc" pentru pian și vioară, p. I.

„Lucrările marilor compozitori, odată ce au fost scrise și aduse în fața publicului cel puțin o dată, vor supraviețui de-a lungul secolelor, fiind transmise de la o generație la alta prin muzicieni și melomani”, a precizat, într-un comunicat, Filarmonica de Stat Oradea.

Lucrări de geniu

Concertul de joi, de la ora 19, este intitulat „Sonorități de geniu”, dirijorul invitat este Nicolò Umberto Foron, iar solist este violoncelistul Octavian Lup.

Nicolò Umberto Foron este un tânăr compozitor germano-italian, care în prezent este dirijor-asistent la Orchestra Simfonică din Londra și la Ansamblul Intercontemporain. A mai condus orchestre importante precum Mendelssohn-Academy/Gewandhausorchestra Leipzig, Mozarteum Orchester Salzburg, Staatskapelle Weimar, Opera National de Montpellier sau Tanglewood Festival Orchestra. Susține concerte și în calitate de solist-pianist și își va face debutul la Vienna Konzerthaus, cu Orchestra de Cameră Vieneză.

La doar 25 de ani a câștigat prestigioasa competiție de dirijat Donatella Flick Conducting Competition, conducând Orchestra Simfonică din Londra (London Symphony Orchestra) într-un mod exploziv și plin de bucurie (video).

Octavian Lup concertează pe scenele filarmonicilor din România și din străinătate, este violoncelist la Opera Națională din București, dar susține în paralel și o activitate solistică intensă. Proiectul său de suflet este „New Hope”, prin care susține concerte în spitale din țară, și are scopul să le aducă bucurie, prin muzică, oamenilor suferinzi, celor care le sunt alături, precum și cadrelor medicale.

Concertul de joi își propune să prezinte lucrări mai puțin cunoscute ale unor compozitori de geniu: Uvertura operei „Othello” op. 93, B 174, de Antonín Dvořák, Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră, op.129, de Robert Schumann, și Simfonia nr. 2 în do minor, op. 29, de Alexander Scriabin.

„Un ecou al suspinului”

„Un geniu nu este mereu cunoscut lumii întregi, ci poate să fie înțeles doar de către un grup restrâns de susținători la nivel mondial. Există genii în muzică, care au cucerit întreg globul, așa cum au fost Mozart, Beethoven sau Verdi. Și sunt compozitori al căror nume este cunoscut publicului larg, însă anumite piese din creațiile lor sunt puse adesea în umbră”, transmit organizatorii Filarmonicii.

Întreaga atmosferă a Uverturii Othello are un caracter epic, de dramă și cu schimbări bruște de stare. Dvořák a asociat în această lucrare dragostea distructivă cu forțele naturii, însă nu sub formă idilică, ci dimpotrivă, una distorsionată, conform specificului tragediei.

Deoarece pe vremea lui Schumann existau puțini violonceliști virtuozi, concertul dedicat violoncelului a fost considerat pierdut. „Piesa dispune și de o expresivitate poetică dificil de redat, o temă bântuitoare ce contrastează cu vigurozitatea orchestrei, dar are și un pasaj plin de emoție, unde suflătorii de lemn creează un ecou al suspinului”, transmit organizatorii.

Simfonia nr. 2 a lui Scriabin e „o lucrare monumentală, cu teme dramatice și incisive ritmic, dar și pasive, mai fluide ritmic și cu un caracter senzual”. „Absorbția de sine monstruoasă l-a făcut pe compozitor să fie unul dintre cei mai radicali compozitori care au existat vreodată”, mai transmit organizatorii.

Bilete la cele două evenimente muzicale se pot cumpăra de la sediul instituției, precum și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON