Orădeanul din Rogerius vrea în același timp atât loc de parcare pentru mașină, cât și zone verzi în care să se poată relaxa.
Parcuri și parcări
Sondajul realizat în cadrul studiului de regenerare urbană a cartierului Rogerius, făcut de firma olandeză PosadMaxwan la comanda municipalității orădene pentru suma de 97.000 lei plus TVA, a arătat că principalele probleme ale locuitorilor zonei sunt legate de locurile de parcare, spațiile verzi, pistele pentru biciclete și zonele pietonale.
„O statistică a răspunsurilor cetățenilor arată că cele mai importante teme în cartier sunt spațiul verde, disponibilitatea parcărilor, dar și spațiul public ocupat de parcare. Aceste teme sunt urmate de infrastructura pentru cicliști și pietoni, poluarea aerului, zgomotul, locurile de joacă și varietatea spațiilor comerciale și social-culturale”, se menționează într-un comunicat al municipalității.
Mai multă relaxare
Strategia de regenerare a cartierului creionată în urma sondajului la care au răspuns circa peste 500 de orădeni, dintre care 449 online și 100 de persoane în scris, prevede mai multe proiecte interconectate.
Orădenii își doresc, printre altele, un coridor verde pentru trafic lent între școli și punctele de atracție din cartier, cu prelungire spre malul Crișului Repede și spre zona dealurilor; inel protector pentru devierea traficului de tranzit din cartier cu rol de barieră împotriva poluării și o strategie de parcări în trepte cu vizitatorii la margine, iar riveranii cu mașinile în parcări etajate și pe stradă.
Riveranii își mai doresc reabilitare integrată a locuințelor colective și a spațiului public adiacent; eliminarea traficului auto de tranzit și mai mult spațiu pentru pieton, comerț, servicii, cultură și nod de transport în comun.
Potrivit chestionarelor, orădenii își doresc pentru strada Corneliu Coposu profil de bulevard cu linii de tramvai înierbate, piste de biciclete separate de carosabil și canale tehnice vizitabile pentru a evita spargerea asfaltului pentru orice intervenție la rețele.
De făcut până în 2023
Strategia de regenerare urbană realizată de olandezii de la PosadMaxwan urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local în una dintre ședințele următoare.
Măsurile de regenerare urbană prevăzute ar urma să fie materializate etapizat până în anul 2032.
Documentul va sta la baza proiectelor de regenerare urbană pentru care municipalitatea orădeană va solicita finanțări europene în perioada următoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.